Nyaralás 2023: 5 dolog, amit tudnod kell, ha Horvátországba utazol

Nyaralás 2023: 5 dolog, amit tudnod kell, ha Horvátországba utazol
Forrás: Luka Esenko /// Dubrovnik

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Bár Horvátország az egyik legnépszerűbb úti cél Európában, hiszen varázslatosan szép tengerpartokon pihenhetjük ki magunkat a nyári szabadságunk alatt, sokan talán nem is tudják, mennyire változatos programokat szervezhetnek magunknak a fürdőzésen túl, ha ide látogatnak. Mi most ajánlunk párat!

Évek óta egyre többen szállnak csatába a nyári szálláshelyekért Horvátországban: bár véres küzdelemről szó sincs, nem véletlenül éltünk ezzel a szófordulattal. A megnövekedett érdeklődés hátterében ugyanis többek között a Trónok harca sorozat áll, melynek számtalan epizódját Dubrovnikban vették fel: itt forgatták le például a Királyvárban játszódó jeleneteket. De Horvátországban található Hum is, amely a világ legkisebb városaként írta be magát a Guinness Rekordok könyvébe a közel 20 állandó lakosával. Sőt, a horrorfilm atyja, Alfred Hitchcock Zadarban filmezte le azt a naplementét 1964-ben, amit a legszebbnek tartott a világon. Na persze korántsem ez a tény az ország egyetlen vonzerője, sőt: az ideutazókat valójában sokszínű programlehetőségek várják, amelyek közül össze is gyűjtöttük neked a legizgalmasabbakat.

Kattints a képre és fedezd fel Horvátország csodás helyeit!
forrás: Shutterstock /// Zadar
Kattints a képre és fedezd fel Horvátország csodás helyeit!

Felejtsd el, amit a múzeumokról tudtál!

Zágráb például sokak szerint Európa egyik leginkább alulértékelt fővárosa, ahol ráadásul elképesztően különleges múzeumokat is meglátogathatsz: ilyen például a Tönkrement kapcsolatok múzeuma is, aminek létrejöttét ténylegesen egy szakítás inspirálta: az alapító pár a különválásuk után képtelen volt tovább együtt élni a közös emléktárgyaikkal, de kidobni sem szerették volna azokat, így végül tárlatot rendeztek belőlük, amihez később bárki más küldhetett további elemeket. A múzeumban ma már láthatunk kiállítva szürkévé vált menyasszonyi ruhát, könyveket, de akár még mellimplantátumot is – melyeknek természetesen a történetét is megismerhetjük. De érdemes benézned a Másnaposok múzeumába is, ahol értelemszerűen az alkoholfogyasztás utáni másnapokról szóló sztorikkal és az azokhoz kapcsolódó tárgyakkal találkozhatsz és még az Illúziók-, vagy a Csokoládé Múzeumába is becsekkolhatsz.

Kép
forrás: BBDO /// Tönkrement Kapcsolatok Múzeuma, Zágráb

Kincskeresés indul!

Gyermekfejjel imádtál kincsvadászatot játszani? Nos, elásott érmékhez és ékszerekhez sajnos nem tudunk neked térképet adni, de a keresés izgalmát azért Horvátországban is átélheted az Isztriai-félsziget szívében egy szarvasgomba-vadászaton a mesébe illően varázslatos Motovun erdőben tapasztalt szarvasgomba-kutyák segítségével. És még ahhoz is kaphatsz tippeket, hogyan, mire használhatod fel ezeket a „kincseket” a konyhádban!

Kép
forrás: Shutterstock /// Szarvasgomba

Egyél úgy, mint a helyiek!

Szlavónia régió kifejezetten híres az étel- és bortermeléséről, mégis csak kevesen ejtik útba a városait, például Vörösmartot (Zmajevac), ahol fantasztikusan finom borokat lehet kóstolni: a szakértők azokat a nedűket ajánlják a leginkább, amik a graševina nevű fehér szőlőfajtából, magyarul olaszrizlingből készültek – és persze a nemzeti étel, a halpaprikás is kihagyhatatlan a „tesztelésből”. Ha pedig osztrigapárti vagy, akkor a Mali Ston-i öbölhöz közeli farmok felé kell venned az irányt, hogy többet is megtudhass az osztrigaiparról és természetesen meg is ízlelhesd őket. Étvágygerjesztő aperitifként rendelj marasca cseresznyéből készülő Maraschinót: az édes-keserű likőr éppen Zadarból indult hódító útjára Európában. Az osztriga és a halételek mellett mindenképpen próbáld ki a parmezánra emlékeztető pagi juhsajtot, a tartufatát, azaz a szarvasgomba krémet, a szépiából készülő fekete rizottót, a pekát, illetve a birsalmasajtot és a horvátok kedvenc fánkját, a fritulét is.

Kép
forrás: Nina Đurđević /// Slavonija, halászlé

Túrára fel!

Bár szívesen olvasol a tengerparton fekve, azért az aktív pihenés sincs ellenedre? Már keresheted is elő a túracipődet, mivel Horvátországban rengeteg lélegzetelállító helyen barangolhatsz: ilyen például a különleges állat- és növényvilágáról, illetve a lenyűgöző vízeséseiről ismert Krka Nemzeti Park, ahol garantáltan elkészíthetsz pár képeslapnak is tökéletes fotót az utazásodról. Az országban egyébként összesen nyolc nemzeti park található: ezeken a területeken olyan természeti kincseket csodálhatsz meg élőben, mint az UNESCO világörökségi listájára is felkerülő Plitvicei-tavak, ami bármelyik évszakban megéri az odautat, vagy a zöld szigetként is emlegetett Mljet is. Képzeld, az erdőkkel borított szigeten egy édes-, és egy sós vizű tó is van, és a legendák szerint Odüsszeusz ezen a szigeten kötött ki a hajótörése után. Ha eddig nem hittél a szerelemben első látásra, akkor készülj fel: Mljet szigetére érkezve ugyanis egy pillanat alatt beleszeretsz majd a lélegzetelállító panorámába. Sőt, testközelből megismerheted Horvátország gazdag állat-, és növényvilágát is, méghozzá a világ legrégebbi arborétumában, Trstenóban, továbbá Opekában. Képzeld, az országban olyan védett állatfajok élnek, mint a mediterrán szerzetesfóka, de a barna medve vagy éppen delfinek, madárrezervátumában pedig több mint 200 madárfaj szárnyal.

Kattints a képre és fedezd fel Horvátország csodás helyeit!
forrás: Zoran Jelača /// Krka Nemzeti Park
Kattints a képre és fedezd fel Horvátország csodás helyeit!

Irány a tenger!

Nemcsak túrázóként fedezheted fel Horvátország festői tájait, hanem vitorlázás közben is: az adriai szigetvilágot csak akkor ismerheted meg igazán, ha vízre szállsz, hiszen így bejárhatod a filmbe illően szép öblöket is, ráadásul a vitorlásról egészen újszerű kilátás nyílik a már említett természeti kincseire, például a nemzeti parkokra is. Horvátország ideális helyszín arra is, hogy megtanulj vitorlázni: mivel a szigetek egészen közel helyezkednek el egymáshoz, ezért rövidebb utat kell megtennük közöttük, ami biztonságérzetet adhat kezdőként. Külön érdekesség, hogy a Hvar, Korcula, Vis és Brac közötti távolságok például alig fél nap alatt megközelíthető vitorlással. A tengerjárók egyik nagy kedvence Dél-Dalmácia, amit egyszerűen csak paradicsomnak hívnak a rejtett öblei és a csendes, félreeső strandjai miatt.

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!

Kép
Életmód

7 varázslatosan hangulatos vár Magyarországon, amit egyszer látnod kell

Számtalan programlehetőség, gyönyörű kilátás, középkori hangulat. Többet nem is kívánhatunk!

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép
Életmód

Elrontott filmes plakátok, amik elspoilerezték a csattanót: a nézők szerint ezek a legrosszabbak!

Na ez ám a csalódás! Nem elég, hogy spoiler, de egyenesen a gyártóktól: ezek a filmtörténet legrosszabb filmes plakátjai!