Nyaralsz? Vigyázz az Airbnb wifijével!

Nyaralsz? Vigyázz az Airbnb wifijével!
Forrás: Unsplash

Szépség

7 dolog, amivel bizonyítottan meghosszabbíthatod sejtjeid élettartamát

Promóciók

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóciók

Rózsaszíntől a cseresznyepirosig: a CCC tavaszi Jenny Fairy, DeeZee és Nine West New York kollekciója elbűvölő színekben és formákban érkezik fantasztikus áron, 4995 Ft-tól

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Adatlopások, visszaélések – rengeteget hallunk a biztonságos internethasználatról, most az derült ki, hogy a jelszavas wifivel is vigyázni kell.

gif

Nyilván a legszuperebb az lenne, ha nyaralás alatt digitális detoxot tartanál, de vannak helyzetek, amikor igenis kényelmi szempont a könnyű és ingyenes internethozzáférés. Például, ha vakáció alatt neten akarsz előre jegyet váltani a vonatra, a múzeumba vagy egy koncerte, esetleg ha online akarsz becsekkolni a repülőjátra, amivel hazautaznál... Nos, ezekben a „kényszerhelyzetekben” is könnyű áldozatul esni. Most éppen az Airbnb szállások wifibiztonságát kérdőjelezik meg a szakértők.

Kép

Támadási felületek

Hogy hogyan vernek át a hackerek? Egy olyan spotot ajánl fel az eszközöd, ami akár a szállás neve is lehetne, modjuk Anabel apartments a szállásod neve és felajánlanak neked egy Anabel & Friends nevű spotot, akkor nyilván rákattintasz. Ekkor még semmi baj nincsen, de...

  • ha személyes adataid közül bármelyiket kéri, akkor már kezdj óvatos lenni!
  • Hiába kéri, hogy a csatlakozáshoz add meg annak az iratodnak, kártyádnak számát, amivel a szállást foglaltad vagy kifizetted, ne dőlj be.
  • A szállásfoglaláshoz használt emailcímedhez sincs senkinek köze, azt is tartsd meg magadnak!
  • Ha nem egy szimpla szám-betű kombinációs jelszót kér a szállás wifije, akkor gáz van!
Olvasd el ezt is!

Szokásos figyelem/fegyelem

Ugyanazokat kellene betartanod az szállás wifijével kapcsolatban, amit a nyilvános hotspotok, wifi-elérések kapcsán. Ha nem belépéskor lopják el a személyes adataidat, akkor megtezsik ezt akkor, amikor személyes üzeneteket, fotókat, elérhetőségeket küldesz a privát felületeiden.

Egy jószándékú hacker azt tanácsolja, mindig gyanakodj, és vedd úgy, hogy a szállásod biztosnágos hálózatát bárki, bármikor lemásolhatja. A hamissal pedig minden adatodat lehalássza másodperceken belül.

A legtöbb, amit megtehetsz:

  • A legjobb, ha érkezéskor egyeztetsz az szállás kiadójával a wifiről, ellenőrizd a routert is, ha a szobádon belül van! A hackerek iszonyú könnyen hackelik meg a routereket is, mindössze egy mezei gemkapocs kell hozzá...
  • Ugye azt mondanunk sem kell, hogy a szálláson felajánlott okoseszközöket még véletlenül se vedd kölcsön, főleg ha azok közösek a többi turistával!
  • Utazás előtt frissítsd a biztonsági szoftvereidet!
  • Használj saját VPN-t (virtual private network), azaz tölts le még otthon egy ilyen szolgáltatást, és utazáskor menj fel a saját otthoni hálozatodra és azon keresztül netezz bárhol a világon.
  • Használd a telefonodat hot spotként!

Mr. Robot szolgálatra készen!

Ha pedig internetes biztonságról szeretnél egy szórakoztató gyorstalpalót, vagy éppen pont a nyaralásod estéire keresel egy szuper sorozatot, akkor összekötheted a kellemeset a hasznossal: kezdd el nézni a Mr. Robot sorozatot a Netflixen. A főszereplője az Oscar-díjas Rami Malek, egy furcsa, kicsit paranoias hacker, aki civilben egy netes biztonsággal foglalkozó cég alkalmazottja, hobbiból pedig meghackel bűnözőket, bizonyítékokat gyűjt a bűnösségükről játszi könnyedséggel. Lebuktatja vagy megzsarolja őket, hogy hagyjanak fel a piszkos dolgaikkal. A Mr. Robot sorozat sikeréről elég annyi, hogy a krimi a 4. évadnál jár.

Videók

Szépség

7 dolog, amivel bizonyítottan meghosszabbíthatod sejtjeid élettartamát

Promóciók

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóciók

Rózsaszíntől a cseresznyepirosig: a CCC tavaszi Jenny Fairy, DeeZee és Nine West New York kollekciója elbűvölő színekben és formákban érkezik fantasztikus áron, 4995 Ft-tól

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Életmód

12 kihagyhatatlan életrajzi film, ha tetszett a Back to Black

Az első kritikák szerint igen jól sikerült az Amy Winehouse életét bemutató film, mutatunk még pár alkotást, aminek érdemes esélyt adni.

Kép
Sztárok

10 sztár, aki őszintén bevallotta, hogy kivel váltotta legjobb és legrosszabb csókját karrierje során

A sztárok nem félnek kimondani: nagyon durva történetek osztottak meg legrosszabb filmes csókjaikról!

Kép
Sztárok

5 sokkoló sztori Jennifer Lopezről, ami miatt jelenleg az egész világ gyűlöli: Ezzel vége lehet a karrierjének?

Bár Jlo magánélete éppen szárnyal, a karrierje viszont mélyrepülésbe kezdett. Lehet, hogy a róla terjedő történetek miatt a cancel culture áldozata lesz?

Kép
Életmód

Ez a légzőgyakorlat olyan közel hozott minket a férjemmel, mint semmi más

A 4-6-8 légzésgyakorlat csak napi 5 percet vesz igénybe, de bámulatos a hatása.

Kép
Életmód

Hallottál már a P-vitaminról? 7 egészségügyi előnye, amiről lehet, nem is tudtál!

A P-vitamin egy kifejezés, amelyet egykor a flavonoidoknak nevezett növényi vegyületek csoportjára használnak. Ezek a vegyületek azonban valójában nem vitaminok.

Kép
Sztárok

Ritka pillanat: Angelina Jolie 15 éves lányával lépett a vörös szőnyegre - ilyen gyönyörű lett Vivienne Jolie-Pitt!

Angelina Jolie 15 éves lányával együtt társproducerkedtek a Broadway legújabb musicalében. Könnyen előfordulhat, hogy Vivienne Jolie-Pitt édesanyja nyomdokaiba lép majd!