Útmutató különleges tapétákhoz - flíz tapéta és fotótapéta kisokos

Útmutató különleges tapétákhoz - flíz tapéta és fotótapéta kisokos
Forrás: Photo by Sidekix Media on Unsplash
Facebook
Twitter
Pinterest

A flíz tapéta (más néven gyapjúrostos tapéta) azért különleges, mert nem egyszerű papír alapú, hanem egy nem szőtt textília, amely a gyapjúszálak és kötőanyagok speciális keveréke. Speciális anyaga miatt a flíz tapéta felrakása némileg eltér a hagyományos tapétákétól. Ezt a témát járjuk ma egy kicsit körül.

Szükséges eszközök

A tapéta felrakásához szükséges eszközök:


Függőón vagy vízmérték, ceruza, henger, portalanításra alkalmas ecset, vizes tálka a kifolyt ragasztó eltávolításához, puha szivacs, spakli, vágókés (sniccer), tapétasimító

A flíz tapéta felrakásának lépései


A fal megtisztítása

A falnak simának kell lennie, tehát az egyenetlenségeket gletteléssel és csiszolással ki kell javítani. Ha vannak rajta festék vagy tapéta maradványok, azokat a tapétázás előtt el kell távolítani.


Ragasztó kikeverése

Használjon speciális flíz tapétához való ragasztót! A ragasztó csomagolásán található arányban keverje össze vízzel! A keverés minimális ideje fél perc, majd a bekevert ragasztót 3 percig hagyja állni! Keverje át újra, majd újabb 15-20 percet pihentesse. Egy végső átkeverés után a ragasztó használatra kész. Kenje be a falat 2-3 tapéta szélességben!


Tapéta felrakás előkészítése

Függőón vagy vízmérték segítségével rajzoljon a falra ceruzával egy függőleges segédvonalat! Kenje be a falat egyenletesen 1 csík szélességben vagy a poszter méretének megfelelően!


Tapéta felrakása

Tegye fel az első csíkot a segédvonalhoz illesztve! Simítsa felülről lefelé! Használjon tapétasimítót, hogy a hólyagosodást elkerülje! A simítást mindig középen kezdje felülről lefelé haladva, majd balra és jobbra. A következő csíkot illessze pontosan az előző mellé, átfedésre nincs szükség! Távolítsa el a felesleges darabokat vágókés segítségével! Ha a ragasztó átszivárgását észleli, nedves szivaccsal távolítsa el!


Kényes helyek tapétázása

Az ajtó és ablak melletti rész tapétázásánál ráhagyással dolgozzon, hogy legyen elég a tapéta a pontosabb beszabáshoz! Sarkoknál figyeljen a minták illeszkedésére is!

További tudnivalók

A kereskedelemben kapható flíz tapétáknál előfordulhatnak csekély mértékű színeltérések, ezért ellenőrizze a tapéta gyártási sorozatszámát, és mindig egyező, egy sorozatban gyártott tapétát használjon egy helyiségben a színeltérés elkerülése végett! A színhibás termékeket ne ragasztózza be, mert úgy nem fogják visszavenni!

A flíz tapéta átengedi a párát, ezért tapétázás közben megjelenhetnek nedves foltok a tapétán, de ezek miatt nem kell aggódni, mert a száradás folyamán ezek el fognak tűnni. Vigyázzon, ne legyen huzat a száradás során, optimális a 18-20 fokos hőmérséklet.

Összegzés

A flíz tapéták nagyon kedveltek, mert a papírtapétáknál sokkal könnyebben felrakhatóak, nem kell a tapétát bekenni, csak a falat. A textilszálaknak köszönhetően kevésbé szakadnak, rugalmasak, tartósak és nem penészednek. A tapetaposzter.hu Poszter specialista kínálatában sokféle flíz tapétát találhat.

Tovább olvasok
Kép
Sztárok

Barbie Ferreira, az új plus size stílusikon

Lesd el Barbie Ferreira stílustrükkjeit!

Kép
Stílus

Eukaliptusz, bükkfa és gránátalma: biológiailag lebomló anyagokból készülnek a jövő ruhái

A jövő ruhái 8 hét alatt totálisan lebomlanak. Kételkedsz? Mutatjuk!

Kép
Stílus

Lakatos Márk: Digitális divathetek harcolnak a divat fenntarthatóságáért

A digitális divatheteket nagyon izgalmas kezdeményezésnek tartom, akár kiegészítő programként egy hagyományos eseményen, akár önmagukban. Nem véletlen, hogy az InStyle őszi lapszámában is fontos szerepet kapott a téma, keressétek a frissen megjelent őszi lapszámban – addig pedig bemelegítésként jöjjön egy kis nézegetnivaló!

Kép
Sztárok

Csak egy ballonkabát és egy bomba test

Palvin Barbi ballonkabátban szexizett. Vajon van alatta fehérnemű vagy nincs?

Kép
Sztárok

Helena Christensen buja képeket készített Brooke Shieldsről

A kilencvenes évek szupermodellje, Helena Christensen meglepően buja fotósorozatot készített barátnőjéről, Brooke Shieldsről.

Kép
Shopping

Ezért a mintáért fog mindenki megvadulni idén ősszel

A ősz most egy egészen sajátos és új oldalát kelti életre a kifogyhatatlannak tűnő mintaválasztéknak.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem