„Saját bőröm a legjobb kísérleti alapom” – Szujó Nóra az almost 1.618 kozmetikumok fejlesztője

„Saját bőröm a legjobb kísérleti alapom” – Szujó Nóra az almost 1.618 kozmetikumok fejlesztője
Forrás: almost1618.com

Promóciók

Life is a Celebration - Ünnepeld a hétköznapi pillanatokat is!

Szépség

8 ajándékötlet karácsonyra, amitől minden beauty rajongónak eláll a lélegzete

Promóciók

Engedd szabadjára a benned élő istennőt!

Promóciók

budmil Kabátok - Színekben gazdagon a szürke őszi-téli napokon!

Promóciók

Ünnepeld velünk a szépséget! - Prix de Beauté - A szépség nagydíja 2023

Stílus

Az olasz nők stílusának 7 titka, aminek utánozhatatlan megjelenésüket köszönhetik

Facebook
Twitter
Pinterest

Ismerjétek meg a most debütáló magyar kozmetikai márka, az almost 1.618 vezető fejlesztőjét, Szujó Nórát, aki ezúttal a természetes bőrápolás világába avat be minket – sőt azt is elárulja, hogy melyik az a kulcshatóanyag, amit egyszerűen a bőrvitaminok királynőjeként jegyez.

Szűcs Nóra/ InStyle: Mi választja el és különbözteti meg egymástól a most debütáló almost 1.618 márkát a Phi kozmetikumoktól?

Szujó Nóra: A PHI-nél a hangsúly a komplexitáson van, minden egyes formula egy összetett problémára kínál megoldást. A gondosan megválasztott hatóanyagok mellett jelen vannak azok a növényi kivonatok, olajok és illóolajok, amelyektől minden PHI termék egyedi és utánozhatatlan lesz. Az almost 1.618. megálmodásánál pedig más volt a koncepciónk. Szerettünk volna olyan natúr termékcsaládot létrehozni, amelyben a kozmetikai hatóanyagokat helyezzük előtérbe, nem pedig a növényi összetevőket hangsúlyozzuk.

A kevesebb néha több elvét követve alkottuk meg a formulákat, és olyan termékpalettát hoztunk létre, ahol mindenki könnyedén megtalálja az aktuális bőrállapotának legmegfelelőbb szérumot, és személyre szabottan kombinálni is tudja őket egymással.

SzN/InStyle: Amikor fejleszteni kezdesz egy bőrápoló krémet, milyen szempontokat veszel figyelembe elsősorban? Mitől lesz számodra jó egy öregedésgátló szérum?

Szujó Nóra: Elsődleges szempont mindig a vásárlói igények felmérése. Mielőtt nekiállunk a termékfejlesztésnek feltérképezzük, hogy melyek azok a terméktípusok, amiket szívesen használnak, amire a bőrnek szüksége van. Majd következhet a legizgalmasabb rész, a formulázás. A receptúra felállításánál is számos szempontot tartunk szem előtt. Egyaránt fontosnak tartjuk, hogy a formulák építő kövei, az összetevők funkcionálisan és etikai szempontból is megfelelőek legyenek. Nem is gondolnánk, hogy mekkora szerepe van a segédanyagoknak, melyek a termék struktúráját képezik. Mit sem ér egy szuper hatóanyag, ha egy rosszul megválasztott közegbe emeljük bele. Ezért a kulcshatóanyag mellett a technikai összetevők (emulgetor, nedvesítőszerek, zselésítő, tartósítószer) minőségére is gondosan ügyelünk.

Amikor ezeket az anyagokat válogatjuk, fontos szempont, hogy ezek mind káros anyagoktól mentesek legyenek, lehetőleg bőrazonos és hidratáló hatásuk is legyen, segítsék a hatóanyagok felszívódását, és mindezek mellett kellemes bőrérzetet biztosítsanak ragacsos, tapadós, feszülő, „kukacosodó” hatások nélkül!

Kép
forrás: almost1618.com

Fontos tehát, hogy ezek az anyagok ne csak funkcionális segédanyagként szolgáljanak, mint ahogy azt általában az olcsó kozmetikumokban a hordozó anyagok teszik. Ezen kívül figyelünk az alapanyag forrására, hogy azok megújuló energiaforrásból származzanak, környezetbarát és ártalmatlan anyagok legyenek, erőszakmentesek, 100% VEGÁN, illetve az alapanyagok előállításánál környezetbarát technológiákat használjanak.

Az almost 1.618-nál nem az öregedésgátlásra helyezzük a hangsúlyt, hanem a különböző bőrproblémákat emeljük ki, és vetjük mikroszkóp alá. De! Hiszünk a kitartó és gondos bőrápolásban, így természetesen nem maradhatnak ki azok hatóanyagok sem a listáról, melyek hosszútávon segítenek abban, hogy megőrizzük bőrünk természetes és fiatalos szépségét. És az a szuper bennünk, hogy úgy kombinálhatók egymással, ahogy a bőrünk aktuálisan megkívánja.

SzN/InStyle: Melyik az a három kedvenc természetes összetevőd, amely az almost 1.618 natúr kozmetikumokban is megtalálható?

Szujó Nóra: Saját bőröm az én legjobb kísérleti alapom. Szezontól és bőrállapotomtól függ, hogy mely kulcshatóanyaghoz ragaszkodom a legjobban. Mivel a pandémia miatt a maszk viselése a mindennapok részévé vált, sajnos én is a bőrömön viselem ennek a kellemetlen következményeit. Emiatt aktuális kedvenceim közül nem hiányozhatnak a bőrvédőgátat erősítő ceramidok, a gyulladáscsökkentésben felülmúlhatatlan Alga+Zinc páros, és a C-vitamin, amit én csak a bőrvitaminok királynőjeként tartok számon.

SzN/InStyle: Habár egyre több natúr kozmetikummal találkozunk az üzletek polcain, sokan szkeptikusak velük szemben. Valóban képesek a bőrbe jutni és sejtszinten felszívódni a formulák?

Szujó Nóra: Mi szerencsére kevésbé érzékeljük a szkeptikus hozzáállást, sőt. A hozzánk betérő vásárlók, és a tapasztalataink is azt mutatják, hogy aki érdeklődést mutat a natúr kozmetikumok irányába az általában már ismeri a natúr és hagyományos termékek közötti főbb különbségeket, és pont ez a tájékozottság az, amiért esélyt adnak a natúr alternatívának.

Az viszont tény, hogy a natúr piac egyre csak szélesedik, és sajnos az is igaz, hogy valójában nem minden natúr, ami annak látszik, és nem is minden működik.

Továbbá az is kétségtelen, hogy egy jól bevált hagyományos kozmetikumról natúrra váltani egy folyamat. A mesterséges összetevőket tartalmazó kozmetikumok nagyon tiszták és olcsók, sztenderdizáltak. Míg a natúr összetevők pont a sokszínűségükről híresek. Kérdések halma vetődik tehát fel a laikus fejekben, hogy akkor miért is kellene váltani? Miért jobb? És vajon tud-e ugyanolyan vagy akár jobb hatást elérni, mint egy hagyományos termék? Itt jön képbe a tudatosság és az edukáció, amely kéz a kézben jár egymással, egymással szorosan együttműködő folyamatrendszer. A tudatosság az ember belső indíttatásból születik, a kiinduló pont, a mag, míg az edukáció ebből magocskából fejlődik tovább, amiben - mint natúr kozmetikai gyártó - nekünk is hatalmas a felelősségünk, hogy a jó irányba tartson.

Megfelelő iránymutatás hiányában az eligazodás és az információgyűjtés nem könnyű. Mi pont ezért kiemelten fontosnak tartjuk kommunikálni a termékeink minőségét és megfelelőségét, illetve, hogy mit, mennyit és miért teszünk. A bizalomépítéshez hozzátartozik még a személyes kapcsolat is a vásárlókkal.

A bőrünk a mi fő védelmi rendszerünk a külső ingerekkel szemben, de pont emiatt a legsérülékenyebb is. És mivel rengeteg tényező közrejátszik az állapotában, egészségében (genetika, hormonok, endokrin folyamatok, táplálkozás, psziché) nem lehet általánosítani, annak ellenére, hogy ismerünk bőrtípusokat és problémákat.

Mindenki bőre egyedi, és ez így van jól. Pont ezért szeretjük a holisztikus utat követni, hogy mindenki megtalálja a bőrének legjobb összetevőket. A hatás és a felszívódás már a technológiai kérdéskor boncolgatása. Általában nem az a kérdés, hogy egy hatóanyag valóban hatásos-e, hanem az, hogy a közeg, amibe belefoglaljuk képes-e átvivő szerepének maximálisan eleget tenni. Illetve a technológia, mint eszköz sem másodlagos kérdés. Tehát bátran kijelenthetjük, hogy a formulázáson múlik nagyrészt, hogy a hatóanyagok valóban elérik-e a céljukat bőrünkben. Ebben segítenek azok a segédanyagok, melyek strukturálisan és funkcionálisan is hozzájárulnak, hogy a lehető legjobb felszívódást érjük el sejtszinten – A természet felkínálja számunkra az erőforrásait, az már rajtunk áll, hogy hogyan és milyen formában használjuk fel őket. Minden adott, csak meg kell találnunk az egymással szinergiában dolgozó elemeket, és jó úton járunk. Így építettük fel az almost szérumokat is.

SzN/InStyle: Kevesen mondhatják el magukról, hogy a húszas éveik közepére saját márkát fejlesztettek ki. Neked sikerült, miközben az UNESCO jelentése szerint a világ kutatóinak csupán 33%-a nő. Szerinted mi az oka annak, hogy a nők még mindig alulreprezentáltak ebben az ágazatban (is)? A karriered során ért valaha hátrányos megkülönböztetés csak azért, mert nő vagy?

Szerencsésnek mondhatom magam, mert eddigi karrierem során nem ért azért megkülönböztetés, mert nő vagyok. És talán nem is releváns kérdés ez az én esetemben, mert csupa női energia vett körül mindig. Igazi női közösségben dolgozom céltudatos és határozott nők mellett, így volt mit magamba szívnom – jó értelemben. És pont az ellenkezőjéről tudok beszámolni.

A nők közötti kohézió egészen különleges tud lenni, és ha megértjük egymás lelkét, és erősítjük egymás személyét, határozottabb attitűdöt tudunk kívülre, környezetünk felé mutatni, ami pedig felér egy szuper erővel.

Reflektálva a saját márkára, úgy élem meg, hogy egy nagyszerű érték közvetítője lehetek termékfejlesztőként, aki mellett egy csapat csodálatos szívét-lelkét beleadó nő áll. Fontosnak tartom kiemelni, hogy az almost1.618 nem jöhetett volna létre Timi és Mariann nélkül (a PHI-t megálmodó két csodanő), akik lehetőséget láttak bennem és nőtársaimban, Lucában, Zitában és Krisztában, hogy megvalósíthassuk ötleteinket. Fogták a kezünket, és minden háttértámogatást megadtak számunkra, hogy az YZ generációt is elérjük szellemünkkel.

Illetve fontos még az is, hogy a fejlesztés csak egy apró részletét teszi ki a folyamatnak. Az, amíg egy formula ötlete valódi, kézzel fogható termékké avanzsál sok-sok lépcsőfokot kell megtegyen, és az, hogy ez zökkenőmentesen tudjon haladni elengedhetetlen az a csapatszellem is, ami köztünk, hatunk között van.

A női alulreprezentáltság egy komplex témakör, amit számos tanulmány körbejárt már szociális és biológiai szempontokat is felmérve. Laikusként úgy látom, hogy talán azért lehet még mindig csak 33%, mert a tudományos életben még jobban élnek azok a társadalmi konstruktumok, melyek miatt a nők kevésbé tudnak érvényesülni. Évszázadok óta egy sztereotip szerepre vagyunk kondicionálva, mely a gyereknevelésre és háztartásbeli létre fókuszál főként. Emiatt sokszor egy nőnek sokkal több időbe telik, hogy ugyanazt a státuszt elérje, mint egy férfinak, többször esik ki a munkából, és többször is kell visszakapaszkodnia. És nem mehetünk el a biológia mellett sem, ami szintén egy meghatározó oka lehet az alulreprezentált szerepnek. Én személy szerint remélem, hogy ez a rés a nemek között, egyre csak csökkenni fog a jövőben, és mi nők megmutatjuk, hogy ha figyelünk egymásra és kellő toleranciát mutatunk, akkor bármit elérhetünk.

SzN/InStyle: A koronavírus-járvány kitörése óta világszerte megnövekedett a plasztikai műtétek száma a nők és férfiak körében egyaránt. Egyre fiatalabban, egyre többen mondanak igent a botoxra, hogy kisimultabbnak tűnjenek az online meetingeken. Mi a véleményed a plasztikai sebészetről?

Szujó Nóra: A 21. század azért szuper, mert végtelen választásunk van a testünket, bőrünket érintő beavatkozásokat illetően. Vannak például olyan esztétikai beavatkozások, amelyek egészségügyi szempontból nélkülözhetetlenek, vagy természetes úton nem helyrehozhatók. Úgy gondolom mindenkinek joga van a saját bőrében komfortosan érezni magát, pláne ha az testi-lelki egészségét szolgálja.

Jó magam viszont már egészen fiatalon a természetes és hosszútávú bőrápolás mellett tettem le a voksom. Ez felelős és holisztikus személetet követel, és állandó tanulást, sok-sok kitartást, de hiszem, hogy tudatos odafigyeléssel sokáig fiatal és egészséges bőrben tudunk maradni.

SzN/InStyle: Mit tartasz a legfontosabb bőrápolási alapszabálynak, amit mindenkinek be kellene tartania? Ami lassíthatja az öregedést?

Sok alapszabályt felállítottam magammal és bőrömmel kapcsolatban. De közülük a legfontosabb, amit mindenkinek be kellene tartania, hogy: Minden körülmények között tiszta arcbőrrel térjünk nyugovóra.

Galéria / 5 kép

Új magyar kozmetikum debütálása: almost 1.618

Megnézem a galériát

SzN/InStyle: Van olyan szépséghibád, ami miatt feszengtél, de ma már büszkén viseled?

Szujó Nóra: Van szépséghibám, persze. Problémás bőrrel áldott meg a sors, így a szorongás engem sem került el. Nem egyszer feszengtem a bőrproblémáim miatt – sőt bevallom, még most is előfordul, hogy elgyengülök a rosszabb napokon, de pont a hivatásom segített abban, hogy ne tüneti kezelésekkel próbáljam meg orvosolni őket, hanem tárjam fel és ismerjem meg a valódi okokat. Próbáljak együtt működni ezekkel a „hibákkal”, hogy megtaláljam rájuk az igazi megoldásokat. Nehéz, de nem lehetetlen küldetés!

SzN/InStyle: Mit tapasztalsz, milyen hatással van a nők testképére a közösségi médiában keringő manipulált fotók látványa?

Szujó Nóra: Az egyértelmű, hogy van hatása, de azt már nehéz szűrni, hogy kiből milyen amplitúdójú érzelmeket váltanak ki a manipulált fotók. Azért is nehéz, mert évről évre más alakítja a szépségideált, a trendeket. A közösségi médiában evickélve saját magunk szűrői vagyunk, hogy mit tartunk számunkra értékesnek és valódinak. Az biztos, hogy nem csak egyén, de társadalmi szinteket is megmozgatnak ezek a fotók, emiatt akármennyire is próbáljuk kikerülni őket, nem tudjuk, és habár mérlegeljük magunkban, mi a valós és mi nem, azért önkéntlenül bekapcsol a tudatalattink, és könnyen elbizonytalanodhatunk. De szerencsére vannak ellenpéldák is, melyek pedig pont a másik oldalt erősítik. Én nagyon örülök a „mutassuk meg valódi arcunkat”, és „no filter” kezdeményezéseknek, mert talán ez segíthet elindulni egy olyan úton, ahol a női szépségünket nem másokhoz mérjük, hanem egyediként értelmezzük, és szeretjük.

Tovább olvasok

Videók

Promóciók

Life is a Celebration - Ünnepeld a hétköznapi pillanatokat is!

Szépség

8 ajándékötlet karácsonyra, amitől minden beauty rajongónak eláll a lélegzete

Promóciók

Engedd szabadjára a benned élő istennőt!

Promóciók

budmil Kabátok - Színekben gazdagon a szürke őszi-téli napokon!

Promóciók

Ünnepeld velünk a szépséget! - Prix de Beauté - A szépség nagydíja 2023

Stílus

Az olasz nők stílusának 7 titka, aminek utánozhatatlan megjelenésüket köszönhetik

Kép
Sztárok

Nem Diana és Károly az egyetlen! Minden idők 10 legszomorúbb királyi házassága

A történelem során sajnos nem egy rémesen rossz és szomorúan végződő királyi házasság köttetett.

Kép
Sztárok

7 bombasztikus 60 feletti nő, aki élő bizonyítéka annak, hogy az életkor tényleg csak egy szám

Ezek a szépséges nők bebizonyították, a nőiesség a vonzerő nem a kor függvénye. Nézd meg, kik ők!

Kép
Sztárok

6 sztárpár, akik hosszú évek óta boldog házasságban élnek: náluk tényleg működik!

A romantikus filmek végén a két főhős egymásra talál, összeházasodnak és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Persze tudjuk, hogy ez az életben nem ennyire egyszerű. Vagy mégis? Most olyan sztárpárokat gyűjtöttünk össze, akik többszörösen is rácáfolnak arra az elméletre, hogy a sztárok házassága csak a látszatra épít és hamar véget ér. Mert sokaknál tényleg működik a boldog és hosszan tartó házasság!

Kép
Szépség

8 ajándékötlet karácsonyra, amitől minden beauty rajongónak eláll a lélegzete

Vészesen közelednek az ünnepek, ezért érdemes már most beszerezni az ajándékokat! Most a beauty rajongóknak mutatunk pár tippet!

Kép
Stílus

Hailey Bieber gyerekkorunk egyik megosztó farmerját hozta újra divatba - és működik!

Hailey Bieber jó szokásához híven megint trendet teremt!

Kép
Sztárok

Emlékszel még rá? Ilyen dögös nő lett Az éhezők viadala kislányából, Rue-ból

Amandla Stenberg alakította 2012-ben Rue-t Az éhezők viadala filmsorozat első részében. Nézd meg, hogy néz ki most!