A csodás ígéretekből rémálom lett! A szempillaspirál, ami a '30-as években nők százait vakította meg

A csodás ígéretekből rémálom lett! A szempillaspirál, ami a '30-as években nők százait vakította meg
Forrás: Getty Images
Facebook
Twitter
Pinterest

Mai szemmel nézve már egészen hihetetlen az, hogy egykoron egy egyszerű szempillaspirál is mennyi veszélyt rejtett.

Nők millió fenntartások nélkül hittek abba, hogy a hangzatos, termék köré húzott ígéretek tényleg álmaik szempillaspirálját rejtik, aztán sajnos mégse így lett!

A kívánt hatás sajnos nem várt fordulatot vett!

Az 1930-as években jelent meg Lash Lure szempillaspirálja, ami a már megszokott dús és sötét pillák lehetőségével próbálta meggyőzni a nőket arról, hogy náluk keresve sem találhatnak jobb beauty terméket a piacon.

Akkoriban azonban még egészen más szabályok voltak érvényben az összetevőket illetően, így kerülhettek bele olyan káros anyagok és allergének is a készítményekbe, amiket "jobb" esetben bőrgyulladást, rosszabb esetben viszont vakságot vagy halált okoztak.

A Lash Lure fő összetevője a para-fenilén-diamin, más néven PPD volt, ami bár ma már egy ismert allergén, akkoriban még nem végeztek ezzel kapcsolatos kutatásokat, így nem is tudták azt, hogy igazából mennyi veszélyt rejthet. Míg a nők egyik fele minden mellékhatást elkerülve, gond nélkül használhatta pilláira ezt a spirált, addig másoknál hólyagokat és fekélyeket okozott az arcon, a szemhéjon és a szemeken.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala pedig csak akkor figyelt fel igazán az esetekre, amikor több nő is megvakult, illetve elhunyt a készítmény okozta bakteriális fertőzések következtében. És bár a PPD kis százalékban a mai napig megtalálható a kozmetikai készítményekben, már sokkal szigorúbb irányelvek vonatkoznak rájuk, mint egykoron. Ahogy azt is fontos kiemelni, hogy napjainkban már krémekkel vagy antibiotikummal szerencsére gyorsan és könnyen kezelhető egy-egy ilyen allergiás reakció, amiért közel 100 évvel ezelőtt a nők még a szemük világával vagy az életükkel fizettek.


És ezt láttad már?

Galéria / 9 kép

A történelem 10 legabszurdabb szépségtrendje

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Stílus

Minden idők legszebb kismama szettjei a vörös szőnyegről: neked hogy tetszik az első helyezett?

Ezek voltak a legszebb kismama ruhák, amiket valaha a vörös szőnyegen láthattunk.

Kép
Életmód

Emily Párizsban: miért nézem, ha olyan borzalmas?

Lehet, hogy agyzsibbasztó, nevetséges, lekezelő, olykor sértő és felháborító az a kliséhalom, amit a sorozat készítői immár három évadon át fáradhatatlanul az arcunkba tolnak. De valljuk be: imádjuk utálni. Kezdem én a vallomást, ha segít!

Kép
Sztárok