Mikor lehet újra edzeni Covid-19 fertőzés után? – Bakay Ferenc edző válaszol!

Mikor lehet újra edzeni Covid-19 fertőzés után? – Bakay Ferenc edző válaszol!
Forrás: andrassyfitness.hu

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Vajon mikor és hogyan érdemes visszatérni a rendszeres mozgáshoz Covid fertőzés után? Utánajártunk és felkerestük Bakay Ferenc személyi edzőt.

Covid fertőzés után hogyan és mikor kezdhetünk újra mozogni? Milyen veszélyei lehetnek annak, ha a fokozatosság elvének betartása nélkül, túl gyorsan szeretnénk visszanyerni fittségünket? Milyen gyakran érdemes egy héten személyi edzőhöz járnunk, ha látványos fejlődést szeretnénk elérni? Melyik a legideálisabb napszak az edzéshez? Mik a leggyakoribb tévhitek a beach body elérésére fókuszáló programokkal kapcsolatban? Kérdéseinkre Bakay Ferenc személyi edző, az Andrássy Fitness alapítója és szakmai vezetője válaszol.

Szűcs Nóra/InStyle: Hogyan tudtál alkalmazkodni a koronavírus-járvány teremtette új helyzetekhez? Az online személyi edzés is tud annyira hatékony lenni, mint az edzőtermi?

Bakay Ferenc: Szerencsésnek mondhatom magamat, mivel gyorsan tudtunk reagálni és alkalmazkodni a kialakult helyzethez a vendégek elkötelezettségének is köszönhetően. Igénytől függően online személyi edzésekkel, valamint 50 perces személyre és eszköztárra szabott videós anyagokkal folytattuk a közös munkát. Amellett, hogy az online edzés is hasznos tud lenni, az edző személyes jelenléte és az eszközök sokszínűsége megkönnyíti, meggyorsítja a fejlődési folyamatot, ami sokkal biztonságosabb, mintha valaki edző nélkül mozogna.

Bakay Ferenc az Andrássy Fitness szakmai vezetője és edzője
forrás: andrassyfitness.hu
Bakay Ferenc az Andrássy Fitness szakmai vezetője és edzője

SzN/InStyle: Milyen felszerelésre, eszközökre van szüksége azoknak, akik továbbra is online kérik a szakmai támogatásodat?

Bakay Ferenc: Alapvetően saját testsúlyos vagy az otthonunkban megtalálható eszközökkel, mint például vizes palack, szék is fent lehet tartani egy adott edzettségi szintet, sőt akár egy jó edzésprogrammal tovább is tudunk fejlődni. Természetesen amennyiben kisebb, könnyen beszerezhető eszközök is megtalálhatók az otthonunkban, legyen szó súlyzóról, gumiszalagról vagy akár egy trx kötélről, nagyban megkönnyíti a variálhatóságot és a fejlődés ütemét.

SzN/InStyle: Hogyan kezdjük újra a mozgást Covid-ból való teljes felgyógyulás után?

Bakay Ferenc: A visszatérésre nincs mindenki számára egyformán alkalmazható recept. Általánosságban azonban elmondható, hogy a felgyógyulást követően 2-3 hétig mindenképpen kerülni kell az aktív sport tevékenységeket, de rövidebb-hosszabb egészségügyi sétákat érdemes megtenni. Fokozatosan, alacsony intenzitású edzésekkel és a testünk reakcióit figyelve kell ismételten megkezdeni a sportolást, és ha biztosra akarunk menni, egy kardiológiai kivizsgálás sem árthat a szövődmények elkerülése végett.

Kép
forrás: andrassyfitness.hu

SzN/InStyle: Milyen gyorsan rendeződhet vissza az edzőtermi élet?

Bakay Ferenc: Azok, akik kifejezetten igénylik a konditermi eszközöket és a nagyobb súlyokat, azok bizonyosan visszatérnek vagy már visszatértek a termekbe. Ezek mellett, ahogy látom, egyre nagyobb teret nyernek a szabadtéri mozgásformák, online edzések és a privát edzéseket biztosító fitness stúdiók. A Covid miatt sokan biztonságosabbnak érzik, ha kevesebb emberrel kerülnek kapcsolatba az edzés során.

SzN/InStyle: Mi az edzésfilozófiád?

Bakay Ferenc: Próbálok egy preventív szemléletmódot követni, amely során egy optimalizált fejlődés mellet minimalizáljuk a sérülés kockázatát. Hiszen egy nem megfelelő edzésmetódussal hosszútávon akár többet árthatunk, mint segíthetünk a vendégnek.

SzN/InStyle: Milyen gyakran érdemes egy héten személyi edzőhöz járnunk, ha látványos fejlődést szeretnénk elérni? Melyik a legideálisabb napszak az edzéshez?

Bakay Ferenc: Egy egészséges életmód mellett, amely magába foglalja a helyes táplálkozást és kiegészítő kardióedzést, akkor heti 2-3 személyi edzés teljesen optimális a célok elérése érdekében. Az hogy kinek, mi a legideálisabb napszak az edzéshez az egyénfüggő, ki, mikor érzi magát energikusnak, frissnek a mozgáshoz. Vannak vendégeim, akik a kora reggeli órákat preferálják és vannak, akik a napjukat szeretik lezárni egy edzéssel.

A Speedfitness izomösszehúzó hatása látványosan formálja a testet: megemel, erősít és feszesít, ahol szükség van rá, emellett lerövidíti a felépülési időszakot egy sérülés vagy műtét után.
forrás: andrassyfitness.hu
A Speedfitness izomösszehúzó hatása látványosan formálja a testet: megemel, erősít és feszesít, ahol szükség van rá, emellett lerövidíti a felépülési időszakot egy sérülés vagy műtét után.

SzN/InStyle: Mik a női vendégeid leggyakoribb “problémája”? Milyen céllal fordulnak hozzád, és vágnak bele az edzésprogramba?

Bakay Ferenc: Eddigi tapasztalataim szerint a fogyás, alakformálás és narancsbőr kezelése a legjellemzőbb problémák. De egyre gyakoribb a tartásjavítás a fittség növelése és az egészség megőrzés is, mint kitűzött cél.

SzN/InStyle: Azt mondják, a testsúly 70 százalékban a táplálkozás minőségétől függ, és csak 30 százalékban a mozgástól. Mit tanácsolsz azoknak a nőknek, akik a fittségük növelése, illetve alakjuk formálása mellett fogyni is szeretnének?

Bakay Ferenc: A fogyás kulcsa a helyes táplálkozásban rejlik. A legfontosabb, hogy iktassuk ki étrendünkből a fehér lisztet és a cukrot, ezek helyettesítésére számtalan alternatívát tudunk használni. Mindemellett a napi többszöri étkezés is kulcsfontosságú, ezáltal elkerülve a falási rohamokat, mivel folyamatosan táplálva van a szervezet. Nem szabad megfeledkezni a megfelelő mennyiségű fehérje bevitelről sem, ami lehet növényi vagy állati eredetű is.

Sokan abba a hibába esnek, hogy a testmozgás mellett nem fordítanak megfelelő figyelmet a táplálkozásra, ezáltal nem vagy lassabban érik el a kívánt eredményeket.

SzN/InStyle: Mik a leggyakoribb tévhitek a kifejezetten a beach body elérésére fókuszáló programokkal kapcsolatban?

Bakay Ferenc: A legtöbbet hangoztatott kijelentés egyértelműen a „Túl izmos leszek”. Sokak fejében még mindig él az a gondolat, ha nagyobb súlyokkal dolgoznak, akkor olyan izmosak lesznek, mint a testépítők. Meg kell, hogy nyugtassak mindenkit, NEM lesznek! Másik tévhit, amit szeretnék kiverni a fejekből a „Zsírból izmot csinálok” kijelentések. A zsír eltüntetése és az izomépítés két egymástól különálló folyamat.

SzN/InStyle: Személyi edzőként mit tapasztalsz, milyen hatással van a nők testképére a közösségi médiában keringő manipulált fotók látványa?

Bakay Ferenc: Elég szomorúnak gondolom, hogy sokaknak a social media világában terjengő képek a követendő példák. Egyrészt sokszor nem egy élettanilag egészséges testet ábrázolnak, másrészről ezek a képek is manipulálva, szerkesztve, effektelve vannak. Nem beszélve arról, hogy egy-egy póz, beállás mennyivel előnyösebbé teszi a testet. Szerencsére már kirajzolódni látszik egy újabb trend, és egyre több influenszer mutatja meg testét annak minden szépséghibájával együtt.

ÉS EZT LÁTTAD MÁR?

Galéria / 5 kép

Top 5 kiegészítő, ami megkönnyíti az életmódváltást

Megnézem a galériát

Videók

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Életmód

6 csillagjegyek, akiknek szerencsét és boldogságot hoz a júniusi telihold: rájuk nagyon pozitívan hat az eperhold!

Az asztrológus szerint ezeknek a csillagjegyeknek nagyszerűen telik majd a nyár első teliholdja, az eperhold.

Kép
Szépség

Mindenki ezért a '80-as évekbeli hajért van most oda a TikTokon: ez lesz a nyári frizuratrendek új kedvence!

Mob Wife Bob a '80-as években élte első nagy fénykorát, végül pár hónapja a TikTokon pörgő múltidézés lendülete őt is felélesztette, ebből a lázból pedig a sztárok se szeretnének kimaradni.

Kép
Sztárok

A sztárok többsége Európába jár nyaralni: ezekre a helyekre még fapados géppel is eljuthatsz!

A hírességek kedvenc üdülőhelyei nyári úti tippként is megállják a helyüket. Van ahova fapados géppel is eljuthatsz! Mutatjuk a 11 nyaralóhely, ahol a sztárok is sűrűn megfordulnak!

Kép
Életmód

Nem játék, ha nyáron bedagad a boka: 6 figyelmeztető jel, amikor orvoshoz kell fordulni

Sajnálatos módon a bokaduzzanat sokak számára ismerős kellemetlenség a nyári hónapokban. Fontos tudni, hogy ennek pár nap alatt el kell tűnnie, és ha a duzzanat nem múlik el, az akár komoly problémára utaló jel is lehet. Az alábbiakban összegyűjtöttük ezeket.

Kép
Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Végre itt a nagybetűs nyár, ez idő tájt pedig még a legzsúfoltabb menetrendünkbe is szívesen építünk be egy-egy szabadtéri programot.