„Az ananásztextil jól passzolt a táskáimhoz és új utakat nyitott meg” – Siető Linda tervező

„Az ananásztextil jól passzolt a táskáimhoz és új utakat nyitott meg” – Siető Linda tervező
Forrás: lindasieto.com/Fotó: Liziczai Reka

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Facebook
Twitter
Pinterest

Ismerjétek meg Siető Linda táskatervezőt, aki számára a természetes növényi alapú textil, a Piñatex ® új, izgalmas utakat nyitott meg a tervezésben.

A tervezőasztalán heverő skiccekre futó pillantást vetve, elsőre építészeti tervrajzok, modern és kortárs bútortervek sejlenek fel a fejemben, pedig valójában azok készülőfélben lévő táskatervek. Le sem tagadhatná, hogy korábban lakberendezési kiegészítőket tervezett Dániában, ahonnan hazatérve kísérleti jelleggel elindította első táskakollekcióját, amelyből mostanra egy nemzetközileg elismert márkát épített fel. Ismerjétek meg Siető Linda tervezőt, akinek szezonokon átívelő, karakteres táskáit nemcsak itthon, hanem az erős nemzetközi divatszférában is jegyeznek.

Szűcs Nóra/InStyle: A mai napig elevenen él bennem, hogy mennyire boldog voltam, amikor a vállamra dobhattam az első Lindasieto táskámat, pedig se nem vásárolok, se nem rajongok vadul a kiegészítőkért. Divatos fordulattal élve elmondhatom magamról, hogy tudatos vásárló vagyok, aki kevesebbet, de jobbat vásárol. Egy, maximum két kezemen meg tudom számolni, hogy hány olyan kiegészítő van, amihez ragaszkodom – köztük ahhoz az elegáns sötétkék marhabőrből készült táskához, amit habár évekkel ezelőtt terveztél, mégis friss, mai. Igazi örök darab, minőségében, forma- és színvilágában is, kiállja az idő próbáját. Honnan ered, milyen hatások alakították ki a tervezői tudatosságod?

Siető Linda: Örülök, hogy még mindig szereted a táskádat, én is hordom még a nyolc éves próbadarabokat is. Gyerekként még azt hittem, ruhákkal fogok foglalkozni, aztán a művészeti pályára készülve a kiegészítőtervezésben volt több sikerélményem és így formálódtak az első darabok már az egyetemen. Akkoriban nem sokat tudtam a kortárs divatról, nem volt ennyire szem előtt mint most, jobban vonzott, ahogy írtad is a design, a lakberendezési tárgyak tervezése. Az is biztos, hogy sosem szerettem az előírt feladatokat, ezért csak az egyetem után jöttem rá, mi érdekel igazán, és tértem vissza a divattal, emberekkel, testtel kapcsolatos tárgyakhoz, a kézbe, vállra vehető táskákhoz. Igazán ekkor kezdtem el élvezni a tanulást, a technológiák kutatását, az pedig, hogy meg is valósíthatom az elképzeléseimet kontroll nélkül, folyamatosan inspirál és motivál a fejlődésre.

SzN/InStyle: Mi az, amit a skandinávoktól megtanulhatnánk?

Siető Linda: Koppenhágába, az ottani design egyetemre érkezve először teljes gyanakvással néztem a dánokat, akik a februári esőben és szélben mosolyogva bicikliztek, sétálgattak kibontott kabátban, ücsörögtek a parkban, nem értettem honnan a jókedvük. A félév végére megfertőztek, és már én is boldogan úsztam öt percet a tizenegy fokos tengerben. Vonzó volt a vidámság, a diáktársaim laza magabiztossága, büszkeségük a dán designra, ami ott közismert értékként az élet és az otthonok része, nem csak kiállításokon találkoznak a helyi designerek ikonikus tárgyaival. Nagyon motiváló volt, ahogy hallgatóként engem is bedobtak a mély vízbe és az egyetemi kiértékelésen igazi megrendelőnek prezentáltuk a tárgyainkat, aki bolti forgalmazásra választott terméket. Persze más a hátterük, könnyebb átitatódniuk a lazasággal és optimizmussal, de így is releváns nekem példájuk a magukba vetett hitükről és a kezdeményezés fontosságáról.

SzN/InStyle: Olvastam egy nyilatkozatodat, amely valahogy úgy szól, hogy „nem vállalok olyat, amivel nem értek egyet, még ha lenne irántuk kereslet akkor sem”. Hű tudsz maradni önmagadhoz?

Siető Linda: Emlékszem erre az ifjúkori kinyilatkoztatásomra, elég erős kijelentés. Nem kellett megbánnom, betartottam, pedig már jó pár év eltelt. Azok bizonyultak jó és meghatározó döntéseknek, amik belső meggyőződésből születtek, nem pedig külső terelgetések hatására, úgyhogy ehhez ragaszkodom továbbra is.

SzN/InStyle: Mi az, amit a legfontosabbnak tartasz, amikor tervezel?

Siető Linda: Ha már létrehozok egy újabb tárgyat, legyen egyénisége, fogalmazzon meg egy hangulatot, és aztán ha felveszi valaki, a viselője érezze magát jobban, legyen jó élmény magán tudnia, megsimítania.

SzN/InStyle: Marhabőr mellett már ananászlevélből is tervezel. Mik azok a tulajdonságok, amik miatt a Piñatex ® mellett döntöttél? Egy vegán bőr is lehet annyira strapabíró és sokoldalú, mint az igazi?

Siető Linda: Régóta szerettem volna egy igazán innovatív, kísérletibb vonalat bevezetni, ehhez kerestem a megfelelő növényi alapanyagot. Az ananásztextil jól passzolt a modelljeimhez, a környezetre alacsony megterhelést jelent előállítása, az ananász leveleinek rostjából készül, természetes színezékekkel elért szép színekben. A kivitelezési technológián kellett alakítani, de izgalmas új utakat nyitott meg, jelenleg is dolgozom a folytatáson.

Szerintem el fogják érni az igazi bőrével megegyező kedvező tulajdonságokat az új anyagokban is, a projektemhez használt anyagok vízlepergetőek, mint a bőr, és szakítószilárdságuk is hasonló, a tapintásuk viszont eltérő, a bőr simasága helyett a rostok látható szépsége és textúrája dominál.

Kattints a kép felfedéséhez!

Linda Sieto Mini Diagonal Slashed Clutch - Alternative Poppy Fotó: Liziczai Réka

SzN/InStyle: A szűkebb infrastruktúra, illetve az árérzékenységet befolyásoló tényezők miatt sokan külföldön gyártatják a termékeiket, te itthon. Miért döntöttél úgy, hogy vállalva a magasabb előállítási költséget - Magyarországon állítod elő a táskáidat?

Siető Linda: A márka indulásakor, nagyon minimális darabszámnál is szóba állt velem az első magyar gyártóm, és kivitelezték a táskáimat olyan minőségben, ami mindegyik olasz, francia kiállításon, ahol bemutattuk megállta a helyét, sőt, sok dicséretet kapott. Jó élményeim vannak a gyártóimmal, a minőség és a személyes kapcsolat miatt bőven megéri, hogy itt készíttetek táskákat, a jövőt is így tervezem.

SzN/InStyle: Melyik az a három elemi kiegészítő, amit minden nőnek birtokolnia kell? Te mihez ragaszkodsz a hétköznapokon? Most mi van rajtad?

Siető Linda: Nem állítanék fel ilyen mindenkire vonatkozó szabályt, főleg, hogy nekem is mindig változik, hogy mit viselek el magamon, vagy mire van szükségem, hogy jól érezzem magam. Legfontosabb a cipőm érdekes módon, aztán jön csak valamelyik saját táskám, napszemüveg. Néha az ékszereket is szeretem, de intenzívebb műhelyes napon a fülbevalók, gyűrűk is zavarnak. Most épp nagy táskát hordok, de ha tehetem a mini méretre szavazok, telefon, kártyák, napszemüveg férjen bele, szeretem ha könnyen tudok mozogni.

Galéria / 9 kép

Linda Sieto karakteres táskakollekciói

Megnézem a galériát

SzN/InStyle: Mit tapasztalsz, milyen hatással van a nők testképére a közösségi médiában keringő manipulált fotók látványa? Hirdetnél influenszerrel?

Siető Linda: Elszomorít, sajnos rossz hatással van, engem is meg tud ingatni, még akkor is ha kiszúrom, hol manipulálták fotót - a képszerkesztőben benyomott láb, has mellett hullámot vet a fal. Sokkal könnyebb volt, amikor nem volt ennyi hamis példa előttünk. Nem tudom eldönteni az influenszer kérdést, van aki nekem is szimpatikus, de a hirdetést mindenképp organikusabb módon képzelném el, ha fogok valaha is. Az agresszív dolgok nem tetszenek, mikor sok mindenkinél egyszerre megjelenik ugyanaz a táska, ebben nem látom az egyéniséget, a stílust, csak az üres, unalmas uniformizálódást.

SzN/InStyle: Milyen egy modern kori stílusikon? Ki a te ikonod?

Most azt gondolom, hogy mindenki stílusikon, aki felvállalja ami tetszik, de tényleg tetszik neki, ha megvan az öröm és önállóság benne, jól fog állni amit választ. Nekem régóta egy egyveleg, egy csizmás kandúrnő az ikonom, igaz néha váltogatja a stílusát, van amikor több benne a férfias, oversize inges kandúr, néha több a nő.

Tovább olvasok

Videók

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Kép
Stílus

Klasszikus és egyszerű! Leonardo DiCaprio exe erre a filléres alapdarabra esküszik

Camila Morrone stílustippjét ráadásul pár pillanat alatt lemásolhatod!

Kép
Stílus

Ez lesz a 2023-as nyár egyik legmegosztóbb trendje: visszatér nagyanyáink kedvenc cipője!

A 2023-as cipőválasztékot nézegetve szinte biztos, hogy neked is szemet szúrt már ez a darab!

Kép
Stílus

5 ruhafazon, ami már nem lesz divatos 2023 nyarán - mutatjuk, mik jönnek helyettük!

A ruhatrendek háza táján pont annyi változás áll be, amihez mi is szinte észrevétlenül tudunk alkalmazkodni a következő hónapokban.

Kép
Sztárok

„A 60-as éveimben járok, és minden tőlem telhető módon küzdök az öregedés ellen” - Kim Cattrall először beszél őszintén a szépészeti beavatkozásairól

Még mindig alig bírunk magunkhoz térni a hírtől, hogy Kim Cattrall is szerepel az And Just Like That 2. évadában…

Kép
Sztárok

Nem édeklik a beszólások! David Beckham elmagyarázza, hogy miért tartja normálisan, hogy szájon csókolja 11 éves lányát

Az egykori sztárfocista, David Beckham sok kritikát kapott, amiért Harpert csókolgatja.

Kép
Életmód

5 foglalkozás, ami már 30 éves kor alatt is 1 millió forintot hozhat a kasszára havonta Magyarországon

Csábító lehet 1 millió forintot keresni havonta, máris mutatjuk, mihez kell érteni hozzá.