Elképesztő örömhír: Koltai Lajos filmje, a Semmelweis hatalmas nemzetközi elismerésben részesült

Elképesztő örömhír: Koltai Lajos filmje, a Semmelweis hatalmas nemzetközi elismerésben részesült
Forrás: Ajkai Dávid/InStyle

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Facebook
Twitter
Pinterest

Nem kérdés, a nemzetközi közönséget teljesen levette a lábáról a Semmelweis. Koltai Lajos filmje tarolt a Torontói EU Filmfesztiválon, olvasd el a rendezővel készült interjúnkat!

Már régóta tény, hogy Koltai Lajos rendező és operatőr neve nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is a legnagyobbak között van, ezt pedig legújabb, november 30-án bemutatásra került Semmelweis című filmjével is sikerült ismét bebizonyítania. A két olyan nagyszerű színész főszereplésével, mint Nagy Katica és Vecsei H. Miklós készült alkotást New York és Los Angeles után a 19. Torontói EU Filmfesztiválon is bemutatták, végül pedig a közönség szavazatai alapján Semmelweis lett a legjobb, így elnyerte a fesztivál legjobb filmjének járó díjat.
Koltai Lajossal, Nagy Katicával és Vecsei H. Miklóssal még az InStyle őszi lapszámába készítettünk interjút a Semmelweisről, melyben a közös munkáról és néhány filmes titokról is beszéltek. Most a Koltai Lajossal készült interjút el is olvashatod!

Hogyan jött Semmelweis Ignác történetének megfilmesítése?

Ez egy váratlan ajánlat volt, ami Lajos Tamástól jött. Ő hívott fel azzal, hogy rendezőt keres, méghozzá egy Semmelweis Ignácról készülő filmhez. Először végigfutottak bennem a gyerekkori emlékeim róla, pontosabban egy 1952-es filmváltozat, majd pedig az, én hogyan ábrázolnám az alakját, a személyiségét. Az ő személyéhez ugyanis nagyon pontosan kellett közelíteni, hiszen egész életében boncolt, a film pedig arra a bizonyos egy évre összpontosít, amikor felfedezi a megoldást a gyermekágyi lázat kiváltó rejtélyes kórokozó feltárására. Ezt követően felhívtam Lajos Tamást, hogy nagy baj van, mert nagyon tetszik az ötlet, a beszélgetésünket követően azonnal le is szerződtünk.

Mit volt a legnehezebb ábrázolni?

Orvosok tartottak nekünk előadást arról a korról, amikor a kórházakban lényegében a szegények, az aljanép szült. És a film is úgy kezdődik, hogy egy szenvedő utcalányt kötelezően bevisznek a rendőrök, mert nem szülhet az utcán. Közben elindul egy párhuzamos történet egy fiatal lányról, aki éppen befejezi a bábaképzőt és felvétel előtt van ugyanabban a kórházban. Később pedig ő lesz az, akivel örökre összefonódik Semmelweis élete. De erről nem tudunk többet, csak annyit, hogy elkezdődik közöttük egy furcsa, szinte eljátszhatatlan kapcsolat.

Hogyan írná le a film üzenetét?

Ha van egy ösvény és látjuk a végét, hogy hova tart, akkor végig kell menni rajta, mégpedig óriási kitartással, erővel és megszállottsággal.

Nagy Katica és Vecsei H. Miklós napjaink legtehetségesebb színészei közé tartoznak. Miért rájuk esett a választás?

Úgy ragyognak a filmben, mint a legnagyobb amerikai színészek. Két olyan szerepet kaptak ajándékba – és nemcsak ajándékba kapták, hanem el is tudták játszani, be tudták építeni a lelkükbe – ami igazán meghatározó lett. Olyan nagyszerű, igazán nagy magasságú alakítást nyújtottak, amivel az elejétől a végéig elégedett voltam. Miklóst először csak fotókon, újságokban láttam. Bohém figurának tartottam és nem is igazán tudtam, mit akarok én tőle, de többen, köztük Szabó István is megsúgta, hogy nagyon is érdekes, egy olyan tehetség lakozik benne, amit érdemes lenne megnéznem. Katicára pedig Nóra lányom, aki sminkesként dolgozik, hívta fel a figyelmem. Majd az asszisztensem is mondta, hogy az egyetemen, ahol mesterképzést tartok, az egyik diákom vizsgafilmjében is szerepelt. Először meg sem tudtam szólalni, mert már akkor feltűnt a tehetsége, csak nem ismertem fel a karakter külseje miatt. Igazából az ő szereposztásuk volt a legfontosabb.

Miért?

A pályafutásom során megtanultam, hogy ha a szereposztás nincs a helyén, akkor elvesztünk, akkor vége, és nem érdemes megcsinálni.

Kép
forrás: InterCom

Mikor dőlt el, hogy ők lesznek a filmje főszereplői?

Ez egy felismerés, egy ösztönösen jövő megérzés. Az ember egy darabig hitegeti magát, hogy ez így van, aztán valósággá válik. Senki sem tudta volna jobban eljátszani ezt a két szerepet, mint Katica és Miklós. Nagypénteken mondtam el nekik, hogy rájuk esett a választás, amit direkt szerettem volna ünnepélyessé, jelessé tenni.

Olyan nagyszerű alkotásokat jegyez rendezőként, mint a Sorstalanság vagy az Este. Milyen érzéssel fejezte be A láthatatlan gyilkost?

A közös munkából és egymás hitében született a film. A mi hármasunk, Katicával és Miklóssal igazán és mélyen fonódott össze a forgatások alatt. Örülök, hogy olyan kép is készült rólunk, amelyen ezt vizuálisan is láthatja mindenki. Rettenetesen sokat dolgoztunk együtt, a munkafolyamat pedig szereteten és hiten alapult. Hittek abban, amit kérek tőlük és teljesíteni is tudták. Ennek köszönhetően született meg annak az esszenciája, ami miatt engem ez a film elkezdett érdekelni és, ami miatt egy egésszé is tudott alakulni, formálódni.

Kétségkívül rendkívüli szerepe volt a magyar történelemben Semmelweis személyének. Hogyan írná le a végeredményt?

Ez a Mi filmünk lett. Boldog vagyok a végeredménytől. Én tudom, hogy megszületett az az üzenet, amit Semmelweis-en keresztül meg akartunk mutatni.

Nemcsak itthon, de nemzetközileg is a legjobb és legelismertebb operatőrök, rendezők táborát erősíti. Mi az, ami élteti, ha a munkájáról van szó?

Az ihlet, a varázs, amit egy történet adni tud, és amiben én is látom a lehetőséget.

Van még olyan szakmai mérföldkő, kihívás, amit meg szeretne valósítani?

Még szeretnék filmeket csinálni, de így, mint rendező. Olyanokkal, akik ismernek és vizuálisan is létre tudják hozni azt, amit látni szeretnék.

Most pedig nézd meg, a közönség mely magyar filmeket tartja mindenidők legjobbjának!

Galéria / 15 kép

Minden idők 15 legjobb magyar filmje

Megnézem a galériát

Videók

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Kép
Sztárok

9 időtálló stílustrükk, amire Julia Roberts évtizedek óta esküszik

Ezúttal Julia Roberts stílusválasztásai között néztünk körbe!

Kép
Sztárok

Így élt Audrey Hepburn élete utolsó hónapjaiban: szívszorító, hogyan telt utolsó karácsonya

Audrey Hepburn túl korán hagyta itt ezt a világot, megható, hogyan teltek utolsó hónapjai.

Kép
Életmód

10 film, ami kísértetiesen tökéletesen megjósolta módon, hogy mi vár ránk a jövőben

Nem hitted, hogy a mesterséges intelligencia egyszer majd valóban beférkőzhet a mindennapjainkba és nem csak a forgatókönyvírók képzeletének szüleménye? Nos, már tudod, hogy tévedtél.

Kép
Életmód

10 hiba, amit elkövethetsz az állásinterjún: nem csak a késés tilos!

Veled is előfordult már, hogy megpályáztál egy hozzád illő állást, ám később szomorúan vetted tudomásul, hogy még a második körbe sem jutottál be? Eláruljuk, nem feltétlen a végzettségeddel vagy a szakmai tapasztalatoddal lehetett a probléma. Nagyon sok hibát elkövethetünk ugyanis egy állásinterjún, akaratlanul is.

Kép
Sztárok

Akinek még Sandra Bullock se tudott ellenállni! Ezekkel a híres nőkkel randizott az elmúlt évtizedekben Chris Evans

Meg kell hagyni, hogy Chris Evans a sztárvilág legszebb hölgyeit csavarta az ujja köré!

Kép
Életmód

A mesterséges intelligencia megjósolta a 2024-es Oscar-gála győzteseit: vajon igaza lesz?

A mesterséges intelligencia beleásta magát az esélylatolgatásba, és úgy döntött, megosztja velünk, hogy szerinte hogyan is fog végződni az idei Oscar-díjátadó!