
Kihagyhatatlan lengyel ételek Zakopaneban
Zapienkanka (ejtsd zápjenkánká)
A lengyelek legnépszerűbb gyorsétele reggelire, vagy napközben egy egyszerű energiapótlásra kiválóan alkalmas. Hívják a lengyel pizzának is, de alapvetően egy melegszendvics, gazdag feltéttel – melyek közül a gomba, a ketchup és a rengeteg sajt szinte minden változaton szerepel.

Żurek (ejtsd zsurek)
Ha egy igazán laktató, nagyon ízletes levest ennénk, ne hagyjuk ki a leginkább Alsó-Sziléziára és Kislengyelországra jellemző rozskovászos savanyú levest. Az ételt fehérkolbász, krumpli, szalonna és főtt tojás is gazdagítja – de ahány konyha, szinte annyi változata fordul elő. Télen és nyáron is nagyon jól tud esni a savanykás íze.

Pierogi (ejtsd pjerogi)
Nagyon régi lengyel étel, amit szinte minden étteremben biztosan kapni. A csillogó tésztabatyukat különböző töltelékkel kérhetjük, de a legelterjedtebb változatok hússal, illetve túróval-krumplival vannak töltve. Nagyon finom és laktató!

Pączki (ejtsd poncski)
Desszert, ami nem csak az édesszájúak kedvence lesz. Az autentikus lengyel fánk már látványilag is csábító a hatalmas és ínycsiklandóan aranybarna színe révén. Tésztája könnyű és szivacsos, amit különböző pudinggal vagy lekvárral töltenek meg, de az igazi egészen biztosan a rózsalekváros töltelékű cukormázzal bevont poncsek.

Grillezett oscypek (ejtsd oszcipek) áfonyalekvárral
A juh- és tehéntejből készült kemény, füstölt sajttal számos formában találkozhatunk. A piaci árusoknál leginkább a kicsi, orsó vagy henger alakú, jellegzetes díszítő mintával ellátott formában láthatjuk, ám éttermekben vagy útszéli kifőzdékben grillezett lapos, érmeformában rendelhetjük, áfonyalekvár kíséretében. Enyhén sós és füstös, kellemesen krémes, de nem túl lágy állagú, laktató finomság!
