Borítókép: Kihagyhatatlan lengyel ételek Zakopaneban Forrás: Polish Tourism Organisation / AdobeStock

Kihagyhatatlan lengyel ételek Zakopaneban

Utoljára frissítve:
Imádjuk a csodálatos hangulatú téli Zakopanet, ahol számos program vár minket, melyek mellett érdemes felfedezni a klasszikus lengyel- és góral konyha jellegzetes ételeit is - íme 5 tipp, amit ajánlott megkóstolni!

Zapienkanka (ejtsd zápjenkánká)

A lengyelek legnépszerűbb gyorsétele reggelire, vagy napközben egy egyszerű energiapótlásra kiválóan alkalmas. Hívják a lengyel pizzának is, de alapvetően egy melegszendvics, gazdag feltéttel – melyek közül a gomba, a ketchup és a rengeteg sajt szinte minden változaton szerepel.

Forrás: Polish Tourism Organisation / AdobeStock

Żurek (ejtsd zsurek)

Ha egy igazán laktató, nagyon ízletes levest ennénk, ne hagyjuk ki a leginkább Alsó-Sziléziára és Kislengyelországra jellemző rozskovászos savanyú levest. Az ételt fehérkolbász, krumpli, szalonna és főtt tojás is gazdagítja – de ahány konyha, szinte annyi változata fordul elő. Télen és nyáron is nagyon jól tud esni a savanykás íze.

Forrás: Polish Tourism Organisation / Getty Images

Pierogi (ejtsd pjerogi)

Nagyon régi lengyel étel, amit szinte minden étteremben biztosan kapni. A csillogó tésztabatyukat különböző töltelékkel kérhetjük, de a legelterjedtebb változatok hússal, illetve túróval-krumplival vannak töltve. Nagyon finom és laktató!

Forrás: Polish Tourism Organisation

Pączki (ejtsd poncski)

Desszert, ami nem csak az édesszájúak kedvence lesz. Az autentikus lengyel fánk már látványilag is csábító a hatalmas és ínycsiklandóan aranybarna színe révén. Tésztája könnyű és szivacsos, amit különböző pudinggal vagy lekvárral töltenek meg, de az igazi egészen biztosan a rózsalekváros töltelékű cukormázzal bevont poncsek.

Forrás: Polish Tourism Organisation / Adobestock

Grillezett oscypek (ejtsd oszcipek) áfonyalekvárral

A juh- és tehéntejből készült kemény, füstölt sajttal számos formában találkozhatunk. A piaci árusoknál leginkább a kicsi, orsó vagy henger alakú, jellegzetes díszítő mintával ellátott formában láthatjuk, ám éttermekben vagy útszéli kifőzdékben grillezett lapos, érmeformában rendelhetjük, áfonyalekvár kíséretében. Enyhén sós és füstös, kellemesen krémes, de nem túl lágy állagú, laktató finomság!

Forrás: Polish Tourism Organisation / Oscypki

Kattints >> ide és fedezd fel Lengyelország Adventi és téli programjait!