
Kések a konyhában
No de hány késre van szükség egy hétköznapi, családi konyhában, és melyek ezek? Illetve mik azok, amelyek helyettesíthetőek egymással? Cikkünkben górcső alá vesszük a konyhai kések alapvető típusait és megnézzük, melyik, milyen célra használható. Az elkészítésben segítségünkre volt a többek között minőségi késeket is forgalmazó Fiskars & Gerber termékek webáruháza.
Szakácskés
A hosszú, széles, fokozatosan elkeskenyedő pengéjű szakácskés a konyhai ténykedések alfája és omegája. Valódi univerzális eszköz, amely alkalmas aprításra, szeletelésre, filézésre, vagyis az előkészületek során nélkülözhetetlen. Ha nem szeretnénk egy egész fiókot megtölteni késekkel, hanem csak az alapdarabokat beszerezni, akkor ez legyen az első és a legfontosabb. Mivel a lényegét a borotvaéles, strapabíró penge adja, ezért ne sajnáljuk a nagyobb anyagi ráfordítást egy jó minőségű darabra, hiszen általa rengeteg bosszúságtól kíméljük meg magunkat.
Hámozókés
Ha eddig sosem sikerült a burgonyát leheletvékonyan meghámozni, a paradicsom héját egyben lehúzni, vagy a fokhagymát szépen megpucolni, az csak amiatt lehetett, hogy nem volt egy rendes hámozókésünk. Ez az apró, rövid pengéjű kés szintén nélkülözhetetlen a konyhában. A funkciója nem merül ki a hámozásban, hanem minden olyan művelethez használható, ami aprólékos, finom mozdulatokat igényel (például zöldségek formára faragása). Alapszabály, hogy amihez a szakácskést túl nagynak találjuk, ahhoz pont megfelelő méretű lesz a hámozókés.
Filézőkés
Hosszú, nagyon vékony és hajlékony pengével rendelkezik. Ha csontos húsokat dolgozunk fel, vagy halat bontunk szét, akkor nagyon hasznos, ha akad belőle egy a fiókban. Ha viszont nem szoktunk ilyesmivel bíbelődni, akkor nem fogjuk hiányolni, válasszuk helyette inkább a sokkal sokoldalúbb hámozókést.
Kenyérvágó kés
Hosszú, vastag pengével rendelkezik, melynek az élén apró kis fogak vannak. Csak akkor érdemes beszerezni, ha szeretnénk egy olyan kést, amely mindig ott fekszik a kenyértartóban, kéznél van, és semmi másra nem használjuk, csak kenyérszeletelésre. Egyéb esetben tökéletesen megfelel egy szakácskés is, ami kenyérvágásra is ugyanúgy alkalmas.
Asztali kés
Ha vendégeket hívunk, vagy csak ünnepi ebédet tart a család, úgy szép a teríték, ha mindenkinek egyforma evőeszközei vannak. Ha valakinek filézőkéssel, míg másnak hámozó- vagy éppen vajazókéssel kell étkeznie, az nem épp a házigazda alaposságára vall. Egy egyszerű asztali késkészlettel viszont megteremthetjük a tökéletes összhangot az asztalnál.