Gyorsan, mégis alaposan: 5 praktika, ami megkönnyíti a tavaszi nagytakarítást

Gyorsan, mégis alaposan: 5 praktika, ami megkönnyíti a tavaszi nagytakarítást
Forrás: dm/PR

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

A tavasz egy igazán varázslatos időszak, amit a végtelennek tűnő szürke tél után mindenki nagyon vár. Ilyenkor pedig mindenkinél ott szerepel a tennivalók listáján a tavaszi nagytakarítás!

A cikk támogatója a dm

Talán nem a kedvenc tevékenységünk a tavaszi időszakban a nagytakarítás, de annál jobb érzéssel tölt el mindenkit, amikor a lakás és a környezetünk felfrissül általa. Így tényleg újult erővel tudjuk kezdeni a napsütéses mindennapokat! Viszont azt is pontosan tudjuk, milyen macerás procedúra, mire az egész lakás csillog-villog. Épp ezért elhoztunk néhány egyszerű, de annál hasznosabb tippet, amivel sokkal könnyebbé teheted a takarítást - ráadásul a környezetünk óvására is gondoltunk mindeközben!

1. Tervezd meg előre!

Fontos, hogy mielőtt belekezdesz a nagytakarításba, készíts listát, merről merre fogsz haladni, sőt, érdemes egy fontossági sorrendet felállítanod. Ez azért hasznos, mert nem fogod azt érezni, hogy egyszerre három dologba kezdtél bele, és egyiknek sem értél a végére. A mértékletesség is fontos: jól hangzik, ha egyetlen hétvége alatt végzel is, de valójában ez sokszor csak kapkodáshoz és bosszankodáshoz vezet. Ne akarj mindent egyszerre megcsinálni! Inkább határozd el magadban, hogy egyik hétvégén a nappali és a konyha, majd a következőn a fürdő és a hálószobák jönnek, és így tovább. Egyszerre egy szobát csinálj meg, így garantáltan sikerül minden részletre figyelned.

A tervezésnek pedig az is része, hogy előre kitalálod, milyen tisztítószereket fogsz alkalmazni a nagytakarítás során. Ezen a téren pedig inkább törekedj a takarékosságra! Például ahelyett, hogy újabb és újabb flakonnal vásárolsz például a szappanból, sokkal kímélőbb a környezet szempontjából, ha áttérsz az utántöltők használatra. Ez utóbbiak ugyanis sokkal kevesebb műanyagot tartalmaznak, mint például egy szappanos flakon!

Kép
forrás: Towfiqu barbhuiya on Unsplash

2. Szabadulj meg a felesleges tárgyaktól

Biztosan rengeteg dolgot, régi emléket és felesleges holmit fogsz találni a takarítás közben, amelyeket, valljuk be, régóta nem használtál semmire. Ne hagyd, hogy foglalják a helyet a fiókokban! Érdemes akár egy teljes napot a szanálásnak szánni; nézd végig, mi az, amire már nincs szükséged, és pakold őket két különböző kategóriába. Az egyik legyen az, amit elajándékozol a barátaidnak, családodnak, a másik pedig az, amit jótékonysági célra ajánlasz fel, akár adománycsomagként. Így mindenki jól jár, és közben még a környezetet is óvod azáltal, hogy nem termelsz felesleges hulladékot!

3. Válaszd a dm márkás, környezetbarát termékeket

Egy takarítás alatt a legfontosabb szerepet a megfelelő eszközök és tisztítószerek töltik be. Szerencsére a dm márkás termékek ebben segítségedre lesznek, hiszen azon túl, hogy kímélik a környezetet, a lakás minden helyiségét, a ruhákat és egyéb tárgyaidat is tisztává varázsolják. A dm üzletekben található, zöld címkés jelzés arra utal, hogy egy terméknek van fenntarthatósági jellemzője, ezt a jellemzőt pedig a csomagoláson feltüntetett minősítés mutatja, így könnyebben megtalálod azt, amit keresel. Természetesen konkrét példákat is hoztunk: a Pro Climate termékek környezetsemlegesek*, így azon túl, hogy segítenek az általános takarításban, mosogatásban és mosásban, környezeti hatásaikat is igyekeznek a lehető legalacsonyabb szinten tartani. A Denkmit termékcsaládnak bármilyen szennyes ruhához kapható mosószere, amely szintén környezetkímélő, valamint kiváló minőségű is, ami pedig a dm márkás koncentrátumokat illeti, jóval kevesebbet is elég használnod belőlük! Ha ezekből válogatsz, a tisztaság biztos, közben pedig a Földünkért is tettél. Márpedig minden apróság számít!

Kép
forrás: dm/PR

4. Ne feledkezz meg a részletekről

Fontos, hogy az olyan apró és szemmel talán alig látható részleteket sem szabad kihagyni, mint a TV távirányítója, a kilincsek, a villanykapcsolók és a képkeretek. Az összképen talán nem változtat (látszólag), ha ezekre nem fordítasz figyelmet, ám a baktériumok és egyéb kórokozók imádják a kisebb felületeket, pláne azokat, amelyeket sokszor megérintünk. Ha tényleg szeretnéd kimaxolni a tavaszi nagytakarítást, ezekre a kevésbé feltűnő részletekre is figyelj. Így biztosan jól fogod érezni magad a szobában!

A részletesség nem csak a tárgyakra, de a takarítóeszközeinkre is vonatkozik. Például nagyon fontos, hogy a tisztítószereknél ügyelj az adagolási útmutatóra; alaposan olvasd át, miből mennyit érdemes használni, és azt is, hogy milyen felületek tisztítására alkalmas.

5. Próbáld ki a japánok praktikáját, az Oosouji-t

Az Oosouji lényege, hogy a nagytakarítás alatt nem csak a lakás lesz tiszta, de a múlt által okozott negatív energiákat is el tudod takarítani.

  • A rituálét azzal kell kezdeni, hogy minden helyiség bejáratát megtisztítod, majd az óramutató járásával megegyező irányban kell végighaladni a szobában, mindent le kell takarítani, mígnem visszaérsz a kezdőpontra.
  • A házban vagy lakásban fentről lefele haladj a szobákkal.
  • A polcokon lévő tárgyakat pakold le, majd amikor tiszta a felület, pakold vissza őket.
  • Az olyan tárgyakat, amelyeket nem szeretnél már megtartani, gyűjtsd egy dobozba, majd miután minden helyiséggel végeztél, válj meg tőlük. (Erre adtunk pár tippet a második pontban.)

*Kompenzáció természet-helyreállító projektekkel 5 környezeti hatást érintően: klímaváltozás, eutrofizáció, savasodás, nyári szmog, ónréteg-elvékonyodása.


Így máris jobban indul a tavasz! És íme még néhány tipp a lelki felfrissülésért:

Galéria / 3 kép

Így tarts tavaszi nagytakarítást a belső "tereidben"

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Sztárok

Jake Gyllenhaal izmosabb, mint valaha: mutatjuk a legszexibb fotóit

Jake Gyllenhaal kocka hasáról nem tudjuk levenni a szemünket legújabb filmjében, de nem ez az első ilyen alakalom, mutatjuk a színész eddigi legvonzóbb szerepeit!

Kép
Sztárok

Így változott át Tóth Andi az évek alatt erdélyi kislányból a legnagyobb hazai dívává - akkor és most fotók!

Tóth Andi 10 évvel azután, hogy 15 évesen feltűnt az X-Faktor színpadán, most a tehetségkutató mentoraként tér vissza! Így változott át az évek alatt erdélyi kislányból a legnagyobb hazai dívává!

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 8 izgalmas magyar divattervező, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív arcai közül ismerhetsz meg számos kiemelkedő alakot!

Kép
Életmód

9 reggeli szokás, ami beindítja a fogyást: néhány apró változtatás meghozza a hatását!

A fogyás sokak számára cél, azonban megvalósítása már jóval nehezebb, mint maga az elhatározás. Néhány kiló leadása azonban nem feltétlenül jelenti a jelenlegi étrend és életmód teljes átalakítását. Valójában néhány apró változtatás a reggeli rutinban már jelentősen segíthet a fogyásban.

Kép
Életmód

4 csillagjegy, akinek különösen szerencsés változást hoz az életébe a most beköszöntött Bika-szezon

A most beköszöntött Bika-szezon jó pár változást hoz a csillagjegyek életébe!

Kép
Szépség

Heti AKCIÓ: 5 kedvezményes árú arcszérum, amit imádnak a vásárlók

Hoztunk most pár olyan kedvezményes arcszérumot, amit a visszajelzések szerint tényleg érdemes kipróbálnod!