„Azzal, hogy mennyi van még hátra ugyanúgy nem foglalkozom, mint ahogy húsz évesen sem foglalkoztam” - Interjú Pataki Ágival

„Azzal, hogy mennyi van még hátra ugyanúgy nem foglalkozom, mint ahogy húsz évesen sem foglalkoztam” - Interjú Pataki Ágival
Forrás: Pataki Ági

Promóciók

Bioderma Atoderm: Egy évtizede tartó gondoskodás a száraz és ekcémás bőrnek

Életmód

A szakértők szerint ennyi pénzt kellett volna megtakarítanod 30 éves korodig: Neked összejött ez az összeg?

Promóciók

Fedezd fel a Kazar Party Edit Kollekciót és legyél az est királynője!

Promóciók

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát - Lepd meg vele kedvesed!

Promóciók

A Holt-tengerből a fürdőszoba polcaira

Szépség

8 ajándékötlet karácsonyra, amitől minden beauty rajongónak eláll a lélegzete

Promóciók

Engedd szabadjára a benned élő istennőt!

Promóciók

Megújulással és bővítéssel zárja az évet a Dr. Rose Magánkórház

Facebook
Twitter
Pinterest

Generációk nőttek fel úgy, hogy az ő arcát látták az óriásplakátokon. Nagymamák és unokáik ugyanúgy tudják, hogy kire gondolunk, ha kimondjuk a nevét. A 70 éves, mégis örök fiatal, és mindenre nyitott modell-producer, könyvével fontos dolgot üzen a fiatal nőknek - Interjú Pataki Ágival.

A 70-es években modellként ismert meg az ország, azokhoz az évekhez képest hogy érzed most magad a bőrödben?

Jobban! Sokkal jobban, de lehet, hogy csak azért mondom ezt mert már emlékezetkiesésem van. (nevet) De szabadabbnak érzem magam minden tekintetben. A 70-es években a szocializmusban éltünk, zárt határokkal és kevés lehetőséggel. Ma viszont nyitott a világ, csak a korom szab határokat. Amikor fiatal az ember, könnyebben indul el és kezd új életet, de még ez is egy olyan, ami perpillanat csak tőlem függ. Ha úgy érzem, hogy menni akarok, hogy új dologba akarok kezdeni, akkor csak rajtam áll, bele merek-e vágni. Nekem az egész modellkedés úgy kezdődött, hogy kimentem Spanyolországba tolmácsként, és egy kozmetikai márka modell szerződést ajánlott. Hazajöttem, megpróbáltam hivatalos útra terelni az ügyet, de már nem mehettem vissza, sőt még az útlevelemet is bevonták, tehát akkoriban nem én döntöttem el, hogy hol szeretnék élni.. A 80-as években a fellazulás ideje alatt szerencsére már lehetett jönni- menni. Ilyen értelemben ma sokkal jobb helyzetben vagyunk, mert saját döntésünk és saját választásunk, hogy mit és hol csinálunk. Természetesen kellenek hozzá a körülmények, de azt gondolom, hogy azokra is van ráhatásunk. Azzal pedig, hogy mennyi van még hátra ugyanúgy nem foglalkozom, mint ahogy húsz évesen sem foglalkoztam. Az érdekel, hogy mi van mögöttem, és hogy mi áll még előttem, de nem aggódok azon, hogy ennek hol van a vége.

Alapvetően mindig ilyen voltál, mindig arra figyelsz, ami előtted van?

Igen! Mindig szeretnék még továbblépni, ezért is változtatok sokszor. De abban az értelemben elégedett típus vagyok, hogy soha nem kergetek álmokat, nem tűzök ki lehetetlen célokat. Nem álmodoztam arról, hogy modell leszek, majd amikor modell lettem nem voltak olyan álmain, hogy 20 évig legyek modell, vagy hogy én legyek a legismertebb. De az más kérdés, hogy mit hozott az élet. Iszonyatosan találó a könyvem címe, pedig nem is én adtam neki. Tényleg mindig nyitott voltam a világra. Nyitva volt a fejemben egy kiskapu, hogy ha kell ki tudjak sétálni és új életet tudjak kezdeni. De soha nem ugrottam ki hírtelen sehonnan, hanem megfontoltan kisétáltam ezen a kiskapun. Sőt, szinte mindig először amikor párhuzamosan futott a régi és az új projektem.

Most is van egy új dolog, amin munkálkodsz?

Igen, de ez nem jelenti azt, hogy kiugrok a filmezésből. Lehetséges, hogy kisétálok ezen az említett kis ajtón és egy időre háttérbe kerülnek a filmes dolgok. Egyre jobban érdekel az egészség és a szépség kapcsolata, most ezen a területen szeretnék tevékenykedni. Természetesen nem egyedül, hiszen mindig azt vallom, meg kell találni a legkiválóbb partnereket, szakembereket, hogy csapatban lehet a legjobb eredményeket elérni.

A modellkarrieredből kiindulva úgy gondolom, hogy az egészség, a szépség és a szépségápolás mindig is fontos helyet foglalt el az életedben. Most még ettől is kiemeltebb szerepet kap?

Az egészség és a szépség relációja egy abszolút új felfedezés számomra, és azért szeretnék ezzel foglalkozni, mert ennek az üzenetnek minél több emberhez el kell jutnia. Nagyon sokáig nem foglalkoztam tudatosan az egészséggel, azt ettem, amit adódott és szinte egyáltalán nem sportoltam. Ötven éves voltam, amikor elkezdtem rendszeresen mozogni, és odafigyelni arra, hogy mikor mit eszem. Bár, arra mindig nagyon figyeltem, hogy minőségi termékekkel ápoljam magam. Szerintem az a legfontosabb dolog, hogy ne csak a külső ápolásra fókuszáljunk. Annak, hogy belülről mivel támogatjuk meg a külsőnket, talán még nagyobb szerepe van. Fontosak a minőségi kozmetikumok, de az még fontosabb, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. Az egészséges táplálkozás a szépségben is hatalmas szerepet játszik. Amit pedig nem tudunk táplálkozással biztosítani, pótoljuk minőségi táplálékkiegészítőkkel! Ha már fiatalon odafigyeltem volna ezekre a dolgokra, akkor talán még ettől is jobban néznék ki így 70 évesen., (nevet).

Említetted, hogy a könyv címét nem te adtad, de nagyon elégedett vagy vele. Mit tapasztalsz, ma mennyire nyitottak az emberek a világra?

Sokkal kevésbé vagyunk nyitottak a világra, mint amennyire kellene. Pedig ahhoz, hogy a lehető legjobb döntéseket tudjuk meghozni és a saját magunk urai legyünk, nyitottnak, rugalmaasnak és tájékozottnak kell lennünk. Maye Musk írja azt a könyvében, hogy egy nőnek legyenek tervei, és a tervekhez elengedhetetlen a kellő önismeret és a nyitottság. Le kell szűrnünk és testre kell szabnunk azt az információtömeget amivel nap mint nap találkozunk. Minél informáltabbak vagyunk, annál pontosabban tudunk dönteni. Tudnunk kell azt, hogy mit akarunk és a döntésekkel nem másokra várni, hanem azokat magunknak meghozni. A helyes önismeret azért is nagyon fontos, mert ha alulértékeljük magunkat, az elbátortalanít és gyávasághoz vezet, ha túlértékeljük magunkat az pedig vakká tesz. Megkockáztatom, hogy ez egy képesség is, hiszen ha nem lenne az, akkor nem lenne ennyi önértékelési gonddal küszködő depressziós, vagy beképzelt, egoista ember. Tulajdonképpen az egész életünk és a boldogságunk azon múlik, hogy helyesen ítéljük- e meg önmagunkat.

Neked volt ezzel valaha problémád, vagy te mindig helyesen ítélted meg magad?

Én úgy gondolom, hogy igen. Sosem hittem azt, hogy nem vagyok képes bármire amit el szeretnék érni. Nem álmok kergetésére gondolok, hanem reális dolgokra, és ezzel együtt soha nem gondoltam azt sem, hogy egyedül képes vagyok létrehozni azt amit szeretnék. Minden sikeremet másokkal együtt értem el, ez még a modellkarrieremre is igaz. Hiszen, ha nem azok az emberek vettek volna körül, és nem engem” használtak” volna, akkor nem lettem volna húsz évig az egyik legkeresetebb modell. Azt hiszem, mindig tudtam magamról, hogy ki vagyok én és, hogy még a modell-szakmában sem lehet az ember eredményes erős egyéniség nélkül. Ezt számtalan ismert külföldi topmodell példája is igazolja.

68 éves voltál, amikor újra igent mondtál egy modellszerződésre, pedig először elutasítottad, miért gondoltad meg magad?

Ami velem történik az most egy világtrend. Külföldön több ismert modell is, például a már említett Maye Musk is közel 70 éves volt, amikor újra modellkedni kezdett. A világmárkák most olyan emberekkel reklámozzák a termékeiket, akik a célközönségük is, és ez ma Magyarországon is egyre nagyobb teret kap. Amikor abbahagytam a modellkedést, akkor azt mondtam, hogy soha többet... tényleg soha nem szabad azt mondani, hogy soha... Nekem ezek a külföldi sztárok voltak az inspiráció ahhoz, hogy bevállaljam és újra kamera elé üljek. Küldetésnek szántam, hogy megmutassam, akárhány évesen, akár 100 évesen is lehet modellként érvényesülni.

A hajszínváltásodnak köze volt ehhez a felkéréshez?

Azért döntöttem a hajszín váltás mellett, mert ahogy már említettem nagyon beleástam magam az egészség témakörébe, és szerettem volna a minimumra csökkenteni a kemikáliákat. Ez volt az első lépés. Most megpróbálok a lehető legtöbbet megtenni a saját egészségemért és szépségemért. Lemondok a szőke hajról, amitől biztos, hogy fiatalabbnak néznék ki, de cserébe egészségesebb vagyok. Muszáj tudatosan élnünk, és ezt az egészségnél kell elkezdenünk, cél a helyes arányok megtalálása.

Neked elhagyta valaha olyan mondat a szádat, hogy „ez az én koromban már nem illik...”?

Vannak határok amiket nem lépek át, de nem azért mert nem illik, vagy nem szabad, hanem mert a saját ízlésemnek ez felel meg. Szerintem, én most azért érzem jól magam a bőrömben mert nem engedem meg magamnak, hogy a korom határozzon meg.

Mit csinálsz akkor, amikor rossz napod van, vagy éppen nincs motivációd?

Engem is értek kudarcok az életem során, de soha nem voltam az a típus, aki csak ül és kesereg. Ebből kifolyólag nem engedem meg magamnak, hogy rossz napom legyen, ha nem vagyok a toppon, előveszek egy könyvet és olvasok, vagy elmegyek egy edzőterembe, de soha nem szomorkodok a takaró alatt. Mindig a megoldáson kell gondolkodni, azon, hogy hogyan tovább, és nem azon keseregni, hogy baj van.

A könyveddel mit üzennél a harmincas generációnak ?

Azt, hogy ne várjanak addig, amíg én vártam.

Egy ilyen sokrétű, sikeres karrierrel a hátad mögött, mire utalsz ezzel?

A minőségi életre! Bennem későn tudatosult, hogy mennyire fontos az, hogy minőségi életet éljek. Csodaszerek nincsenek, de a helyes életmóddal, azzal, ha megadjuk a szervezetüknek azt, amire szüksége van, hosszútávon nagyon sokat tudunk tenni saját magunkért.

Nem csak az a fontos, hogy sokáig éljünk, hanem, az is hogy jól. A külsőnek sem azért kell szépnek lenni, hogy elégedettek legyünk azzal amit a tükörben látunk, hanem azért mert ha elégedettek vagyunk magunkkal és a környezetünk is ezt igazolja vissza, akkor az a lelkünket is feltölti.

És ezt láttad már? Ahogy Pataki Áginak is mesésen áll a természetes, ősz haj, úgy a hollywoodi sztárok körében is egyre inkább hódít ez a trend!

Galéria / 10 kép

10 nő, aki bizonyítja, hogy az ősz haj is lehet gyönyörű

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Bioderma Atoderm: Egy évtizede tartó gondoskodás a száraz és ekcémás bőrnek

Életmód

A szakértők szerint ennyi pénzt kellett volna megtakarítanod 30 éves korodig: Neked összejött ez az összeg?

Promóciók

Fedezd fel a Kazar Party Edit Kollekciót és legyél az est királynője!

Promóciók

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát - Lepd meg vele kedvesed!

Promóciók

A Holt-tengerből a fürdőszoba polcaira

Szépség

8 ajándékötlet karácsonyra, amitől minden beauty rajongónak eláll a lélegzete

Promóciók

Engedd szabadjára a benned élő istennőt!

Promóciók

Megújulással és bővítéssel zárja az évet a Dr. Rose Magánkórház

Kép
Sztárok

5 egykori gyereksztár, akikre ma már rá sem ismernél: elképesztő változáson ment át Sabrina, a tiniboszorkány!

Emlékszel a My Girl cuki, szemüveges kislányára? És az megvan, hogy Sabrina, a tiniboszorkány már 47 éves?

Kép
Szépség

Fogfehérítés kókuszolajjal - valóban működik?

Most annak jártunk utána, hogy a kókuszolaj számos pozitív élettani hatása mellett vajon a fogakkal is csodát tesz?! Íme a kókuszolajos fogfehérítés valódi hatása!

Kép
Sztárok

Nadrágban vagy anélkül? A sztárok mostanság bolondulnak ezért a trendért

Amikor azt gondoltuk volna, hogy a meztelen ruháknál megáll a dolog, akkor divatba jön a nadrágmentesség.

Kép
Életmód

Ez a legnagyobb hiba, amit az ünnepi dekorálás során sokan elkövetnek a lakberendező szerint

Tartsd magad távol ezektől az dekorációs baklövésektől az ünnepi időszakban!

Kép
Sztárok

A legrosszabb sztártetoválások: ezeket látva a legnagyobb fanok is kiakadtak

Te melyik sztártetováláson égtél ki a legjobban?

Kép
Sztárok

„Nem az én világom” - Ez az oka annak, hogy Kristin Davis sose akart megházasodni

Kristin Davis magánéletéről nem igazán mondható el az, hogy egybeolvadt az általa játszott karakterével.