„Dolgozom azon, hogy a kalapviselés ismét általános legyen a nők és férfiak körében is” - Pásztor Anita divattervező

„Dolgozom azon, hogy a kalapviselés ismét általános legyen a nők és férfiak körében is” - Pásztor Anita divattervező
Forrás: Omi Chowdhury; Conde Nast; Vogue Italy/Gabrielle Rigon/Laura Scatena

Promóciók

Nemzetközi díjjal ismerték el az UNION társadalmi szerepvállalását

Életmód

5 varázslatos esti program Budapesten a hosszú hétvégére, ami felejthetetlen élménnyel gazdagít

Életmód

Nyaralás 2023: 5 dolog, amit tudnod kell, ha Horvátországba utazol

Promóciók

A streetstyle az ikonikus Converse cipővel - rakd össze a megismételhetetlen lookot

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2023 - Szavazz te is a kedvencedre!

Facebook
Twitter
Pinterest

Jogászként azt szokta meg, hogy ő tesz fel kérdéseket másoknak. Divattervezőként most ő válaszol a mi kérdéseinkre. Az InStyle #vegyélhazait interjúsorozatának legújabb vendége, Pásztor Anita, aki alkotó energiáival feltölti a körülötte lévőket is. Ismerjétek meg kivételes világát!

Velence, Cannes, New York – csak néhány város, ahol már ismerik és elismerik couture kreációidat, amelyeket a legfinomabb, kézi megmunkálású textíliákból tervezel. A budai szalonodban neves művészek is megfordulnak: Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekestől Stork Natasa színésznőig, aki a nemzetközi kategóriában Oscar-jelölésre esélyes Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film főszereplője. Lehetséges, hogy legközelebb Los Angelesben érünk utól?

Igen, remélem, ez a következő tervem.

Talán sokan nem tudják rólad, hogy sikeres nemzetközi jogász karriert hátrahagyva, alig öt éve mutattad be a legelső kollekciódat. És ma már kalapokat, különleges lábbeliket is tervezel. Kitől örökölted a divat és dizájn iránti érzékenységedet, illetve azt a példaértékű bátorságot, ami a karriered újratervezéséhez kellett?

A kreativitás mindig az életem része volt. Anyai nagymamám varrónő volt. Édesanyám fogorvosként három lányt és egy fiút nevelt. Mi lányok egy-egy év korkülönbséggel születtünk. Csak hét évvel később született meg az öcsénk, így sokáig édesanyámnak csak a három lánya volt. Nekünk, lányoknak édesanyám egyforma kis ruhákat varrt. Minden húsvétra varrt nekünk új ruhát, ezen kívül varrónőhöz jártunk, egyedi készítésű ruháink voltak. Emlékszem, amikor hárman ballagtunk a falu másik végében dolgozó varrónőhöz, ahol a ruhákat, kabátokat próbáltuk.

Egy idő után ennek a folyamatnak vége szakadt, megszületett az öcsénk, anyukámnak több dolga lett, mi lányok növekedtünk, önállóak lettünk, így én kezdtem el saját ruháimat varrni. Az maradt meg bennem, hogy ha szeretnék ruhaneműt magamnak, azt el tudom készíteni, ezt láttam otthon az édesanyámtól, aki a nagymamámtól tanult varrni.

Pásztor Anita divattervező
forrás: Nerpel Nikoletta
Pásztor Anita divattervező

13 évesen már komplett bélelt kosztümöt, kabátot, nadrágot tudtam varrni. De a kézimunkázás más formáit is megtanultam addigra; kötni, horgolni, makramézni, hímezni tudtam. Kezdő jogászként a kosztümjeimet, üzleti ruháimat varrtam.

Sokáig csak álmodoztam arról, hogy divattervező leszek. Már gyakorló jogászként minden szombatonként a Fashion Channel adásait néztem a milánói, londoni, párizsi kifutókról, és azon gondolkodtam, hogyan lehetnék én is tervező, hogyan juthatnék el a kollekciómmal én is a külföldi kifutókra.

2017-ben már egy ideje a Londonban található KLC School of Interior Design hallgatója voltam, visszatértem eredeti álmom megvalósításához, ugyanis valamikor lakberendező akartam lenni, amikor szerettem volna kisbútorokat, lakberendezési kiegészítőket tervezni, ezeket eladni. A piacot megnézve, úgy gondoltam, ebbe mégse vágunk bele. Ekkor mondta a férjem, hogy tervezzek ruhákat. Vettem anyagokat, készítettem terveket, kerestünk egy varrodát, elkészültek az első ruhák, és ekkor a férjem, látva a készterméket, azt mondta, ezeket a ruhákat Monte Carlóban fogjuk bemutatni, ott lesz ennek piaca. Így is lett. Nagyon kevés időnk maradt a bemutatóig, márciusban kezdtem a tervezés gondolatával játszani, a Monte Carlo Fashion Week pedig június 3-án volt. Mégis részt vettünk az eseményen.

A férjem döntése volt, hogy külföldön mutatkozzunk be először. A külföldi divatheteken való részvételünk miatt kerestek meg aztán magazinok, fotósok. Így kerültünk be külföldi lapokba, a Good Style Magazinba, a Vogue Italia hasábjaira, a New York-i székhelyű Deux Magazinba, valamint a Monaco Madame, HELLO Monaco, Cote Magazine, Monte Carlo Society, L’Officiel Hommes, Guest Monaco, FGC (Fashion Glam Couture), COTE Bereg, Cote Collector jelentetett meg ruháimról képeket, és legutóbb Alberta Feretti egyik felsőjével az én szoknyámat fotózták a RUS MONACO Magazine-ban.

Kép
forrás: Anita Pasztor / pafashion.eu

Ami a karrierem újratervezését illeti, valójában arról van szó, hogy azokat a képességeket, amelyekkel rendelkezem, párhuzamosan, egyiket kicsit alábbhagyva, másikat előretolva, majd felváltva használom a képességeimet.

A jogi pályát nem hagytam abba, illetve távolabbi tervem az, hogy nemzetközi választott bíró legyek. Egyszerűen arról van szó, hogy most a tervezéssel akarok foglalkozni, de közben a távolabbi terveimet is szem előtt tartom, és abba az irányba is teszek lépéseket, itt most konkrétan készülök a választott bírói pályára.

Még sok mindennel szeretnék foglalkozni, nem tekintem egyiket vagy másikat karriernek, hanem egy területnek, amiben szeretnék kibontakozni. Szeretnék könyvet íni, készülök egy nagydoktori védésre, és még sok más tervem van.

Létezik Anita Pásztor nőtípus? Kinek tervezed ruháidat és kiegészítőidet?

Valójában a bennem lévő női ideálnak tervezek, a saját szememnek, a saját érzékeimnek. Kicsit olyan ez, mint a művészet, és nehezemre esne, ha arra kérnének, hogy az aktuális piaci igényeket elégítsem ki a terveimmel, vagy egy fajta nőtípusnak vagy nőideálnak tervezzek. Részletgazdagság, finomság, lágyság, harmónia, különlegesség, jó szabásvonalak, magas színvonalú kivitelezés jellemzi a ruháimat. Ugyan ezek igazak a kalapokra is. Akinek mindezek fontosak, megtalálhatja az Anita Pasztor ruhák, kalapok és hímzett papucsok között a neki tetszőt. Csak remélem, hogy a munkám találkozik sok nő ízlésével.

Meg tudod élni a divat iránti szeretetedet és a szenvedélyedet Magyarországon?

Sajnos nem. Még talán jó pár évet kell várnunk, hogy egyrészt a márka itthon is ismert legyen, és találkozzon azzal a réteggel, amelyből vásárlók kerülhetnek ki, valamint, hogy például a kalapviselés ismét általános legyen a nők és férfiak körében is. A márkát tudatosan pozícionáltuk, és így számítottunk arra, hogy Magyarországon talán kevesebb vevőnk lesz, bár én bízom a magyar nők és férfiak ízlésében.

Ugyanaz a tér. Budapest. De gondolatban utazzunk most egyet az időben! Melyik korba utaznál vissza szívesen, és nyitnál (kalap)szalont a város szívében?

Ami a kalapokat és a divatot illeti, úgy gondolom, hogy ma olyan kihívás előtt állnak a készítők, ami engem nagyon izgat, így nem szeretnék semelyik másik korban élni és alkotni. Most lehet igazán teret engedni a fantáziának, de egyszerre meg lehet, illetve meg is kell találni az egyensúlyt a különleges, kihívó, mégis elfogadható, hordható között. Ez a kettősség az, ami miatt nem élnék más korban, nem szeretném más kor kalapjait készíteni. Minden kornak voltak tradíciói, szociális elvárásai, olyan kötöttségek, amelyek miatt talán nem lehetett annyira kibontakozni. Most ezt nem érzem. Ezek a kötöttségek nem korlátoznak. Most nincs igazán divatirányzat, vissza lehet nyúlni korábbi korok vonalaihoz, újat lehet alkotni, e kettőt ötvözni lehet. Az individuum nagyobb teret, szabadságot kap. Kísérletezni bátrabban lehet. A ma kihívását abban látom, hogy olyat alkossak, ami egyedi, különleges, de hordható, nem a szekrénynek, egy múzeumnak, egy egyszeri divatbemutatóra készül.

Ma azt kell megoldania egy tervezőnek, hogy a terméke kiemelkedően különleges, egyedi legyen, és azt a legtöbben akarják is viselni. Ma ebben is nagyobb a szabadság, a lehetőség. Nekem tetszik ez így, ahogy most van.

Melyik az a három elemi ruhadarab és/vagy kiegészítő, amelyet minden nőnek birtokolnia kell?

A cipő, táska, kesztyű, és a kalap, egy mindig nagyon jó szabású és színű kabát, illetve ruha, a kis fekete többféle változatban: kabát, ruha, téli ruha, nyári ruha, egy fekete kalap és fekete cipő, fekete táska legyen minden nőnek a szekrényében. Ezeket lehet színekkel kombinálni, kesztyűvel befejezetté, egésszé tenni. Érdekes módon az ékszereket nem tartom fontosnak. Egy alig látszó gyémánt elég, egyébként egy nő természetessége teszi mindig fel a koronát az öltözetre, véleményem szerint.

Ha holnaptól nem tervezhetnél, mihez kezdenél?

A pandémia értelemszerűen a divatiparra is hatással volt, így a mi vállalkozásunkra is. Ettől függetlenül azért nem tudtam megállni, hogy egy újabb és kisebb, de különleges menyasszonyi kollekciót, egy kisebb pret-á-porter kollekciót és kalapokat ne tervezzek. Hamarosan fotózzuk az elkészült darabokat.

Emellett egy nagy vágyamat sikerült teljesítenem, a férjemet rá tudtam venni arra, hogy az Őrségben egy igen lepusztultnak kinéző parasztházat megvegyünk. Józan ésszel kevesen hoznának ilyen döntést, én viszont ezt a feltételt, hogy tudniillik a ház elég romos állapotban van, kifejezetten azért tartottam jónak, mert a ház felújítását így mi kontrolláljuk, olyan anyagokkal újítjuk fel, amelyek egyrészt a vályogházak felújításához kizárólag valók, másrészt természetesek.

Az építészet mindig nagyon érdekelt, legyen az bármilyen építőanyag vagy forma. Most a kivitelezés szellemi és részben fizikai részét (vakolás, simítás, festés) én vállaltam magamra, felderítettem a szakirodalmat, megtanultam az építési technikákat, a vályogház működési elvét, és a mai kornak megfelelő, de hagyományos technikákkal folyik a felújítás, ahol az egyik szempont az is, hogy minél több munkát mi, a család végezzen el a házon.

Ahol különleges szakértelem kell, ott konzultálunk, egyébként mindannyian rengeteget tanulunk, lefoglaljuk magunkat a kétkezi munkával, a tanulással. Cserépkályhát tervezek hagyományos motívumokkal, a konyhában helyreállítjuk és kibővítjük a hagyományos őrségi paraszti tűzhelyet.

A tervünk az, hogy a házat júniustól magánszálláshelyként megosztjuk másokkal is. A háziasszony természetesen én leszek, házi lekvárokkal, finom falatokkal, házi kenyérrel várjuk az ott szállást foglalókat. A lakberendező vénámat sem hagyja nyugodni a ház. Már minden tervem elkészült a berendezésre vonatkozóan, gyűjtöttem számos olyan tárgyat, amelyeket a belső terek kialakításánál használni fogok. A gyűjtőmunka csak kiegészítette, kibővítette az ismereteimet a paraszti kultúráról, ami fiatal korom óta foglalkoztatott. E mellett szakácskönyvet készülök írni kultúrtörténeti érdekességekkel, amelyben a mi életünkről, a divattervezésről, a kalapkészítésről és még számos elfoglaltságunkról fogok írni az általam leggyakrabban használt, már tradícióvá vált receptek mellett.

Megtanultam a járvány alatt jó néhány kárpitos technikát, így a házban már az én kezem munkái közül kerül majd ki egy-egy ágyvég vagy felújított karosszék.

A kalapkészítő tudásomat is a járvány első hónapjaiban az ausztrál Hat Academy-n kibővítettem, számos tanfolyamot elvégeztem. Ezen felül pedig van egy tervem, amelynek megvalósításán rengeteget gondolkodom, ez pedig egy olyan rendszer kidolgozása, amely az állami gondozott gyermekek örökbefogadását segíti elő, illetve gyorsítja fel. Ezen is dolgozom. Nagyon érdekel az amerikai politika, annak is a jogi vonatkozásai legfőképpen, amellyel nagyon sok időt foglalkozom, a nagydoktori értekezésemet ezen a területen szeretném megírni.

Milyen egy modern kori stílusikon? Ki a te ikonod?

A modern kor kifejezés gyakran ma a legújabb kor szinonimájaként használatos, a posztmodern kor vagy a jelenkor értelmében használják. Ha ebben az értelemben beszélünk róla, akkor nincs modern kori stílusikon számomra. Az ikon kép, hasonmás, akivel szívesen azonosítjuk magunkat. Ma úgy érzem, mivel szabadabban lehet bármilyen stílust kialakítani, az értékek veszendőben vannak, felhígulnak, átalakulnak, kevés ikon lelhető fel. Ha a modern korról a 18-19. század fordulójával kezdődő és a 60-as évekig, egyes felfogások szerint egészen máig tartó történelmi, kultúrtörténeti korszakról beszélünk, akkor, ami a divattörténetet illeti, a klasszikusokat, Diort, Chanelt, Balenciagat említeném. Mert örök érvényűek. Stílusukkal a mai napig nagyon sokan azonosítani tudják, és akarják magukat.

Mit tapasztalsz, milyen hatással van a nők testképére a közösségi médiában keringő manipulált fotók látványa?

Ez engem sohasem érdekelt. Sohasem érintett meg semmilyen formában. Abban a környezetben, ahol én felnőttem, és amelyet magamnak, magunknak kialakítottam, kialakítottunk, általában a közmédia semmilyen szerepet sem játszik. Ami az Anita Pasztor márka imázsát, megjelenítési, megjelenési formáját illeti, arra törekszem, hogy a természetes szépség kerüljön előtérbe, sohasem a manipulált. Mivel a természetben fellelhető szépség állandó jelenség, ezzel az imázzsal természetesen, könnyen és tartósan lehet azonosulni.

Galéria / 8 kép

Pásztor Anita varázslatos világa

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Videók

Promóciók

Nemzetközi díjjal ismerték el az UNION társadalmi szerepvállalását

Életmód

5 varázslatos esti program Budapesten a hosszú hétvégére, ami felejthetetlen élménnyel gazdagít

Életmód

Nyaralás 2023: 5 dolog, amit tudnod kell, ha Horvátországba utazol

Promóciók

A streetstyle az ikonikus Converse cipővel - rakd össze a megismételhetetlen lookot

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2023 - Szavazz te is a kedvencedre!

Kép
Stílus

4 ruhadarab, amitől szó szerint megőrülnek a férfiak

Bizonyos ruhadarabokban, megvan az a plusz, amitől egész egyszerűen szexibbnek érezzük magunkat - és ez bizony így is van!

Kép
Sztárok

Akkor és most: Egykor a világ legszexibb férfijának mondták őket, így néznek ki most

Minden idők legszexibb sztárpasijainak listája még mai szemmel nézve is igencsak erősre sikeredett minden évben.

Kép
Sztárok

A duplázás nagymestere! 11 alkalom, amikor Katalin hercegné ugyanabban a ruhában jelent meg a vörös szőnyegen

Úgy tűnik, Katalin hercegné sem szívesen mond le a neki kedves darabokról. És miért is tenné, ha ennyire jól állnak neki?!

Kép
Sztárok

A sok szex és drog tette tönkre az egykor imádott színésznő életét

A nézők rajongtak érte, a szakma pedig két Emmy-díjjal és egy Golden Globe-díjjal ismerte el tehetségét, miközben alkohol-és drogfüggőségével harcolt.

Kép
Életmód

Keress és találj új barátokat a csillagjegyed alapján: az asztrológia ebben is segít

Elmúltál 30-40 éves és szükséged lenne néhány új barátra, mert magányosnak érzed magad? Az asztrológia segít!

Kép
Életmód

Nem Daphne és Simon! Ők a legösszeillőbb páros a Bridgerton sorozatban a nézők szerint

Kompatibilitás, kisugárzás és kémia - ezen szempontok szerint készült el a következő lista A Bridgerton család, illetve a Sarolta királyné: Egy Bridgerton-történet című sorozatok párjaiból! Egyetértesz az eredménnyel?