Nyugdíjas ebek - avagy mire figyelj az öregedő kutyusoknál?

Nyugdíjas ebek - avagy mire figyelj az öregedő kutyusoknál?
Forrás: Unsplash

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Minden gazdi életében eljön az a pillanat, amikor rádöbben, hogy kedvence bizony megöregedett. Sajnos bármennyire is szeretnénk, négylábú barátaink nem élnek olyan hosszú ideig, mint mi, így eljön majd a nap, amikor el kell őt engedned az örök vadászmezőkre. Abban, hogy ez mikor következik be, neked is fontos szereped van, ugyanis megfelelő odafigyeléssel és gondoskodással sokat tehetsz azért, hogy szeretett kutyusod hosszasan élvezhesse gondtalan nyugdíjas éveit.

Az öregedés jelei

Akárcsak nálunk, embereknél, a kutyáknál is eltérő, hogy mikor kezdik el mutatni az időskor egyértelmű jeleit. Bár a várható élettartam a különböző fajták esetében sem egységes, azonban az életmód és az egészségi állapot is nagyban befolyásolja.

Ha kedvenced senior korba lép, akkor a bundája őszülni kezd, a látása, szaglása és hallása romlik, a reflexei gyengülnek, többet pihen és kevesebbet mozog. Már nem szeret órák hosszat a labda után futkosni, a felkelés jól láthatóan nehezebben megy neki, és sokkal jobban elfárad egy kiadós séta után. Ha tehát ezeket a jeleket tapasztalod kutyusodon, akkor érdemes némileg változtatni az eddig megszokott rutinokon.

Az idős kutyák etetése

Gyakori probléma, hogy az öreg ebek túlsúlyosak lesznek, ami annak köszönhető, hogy az étkezésük követi a korábban kialakított menetrendet, azonban mivel az aktivitásuk csökken, így kevesebb energiát használnak el, a felesleg pedig zsír formájában lerakódik. Ezért fontos, hogy az idős kutyáknak speciális eleségre van szükségük, amely direkt az ő igényeiknek megfelelő.

A Kutyakajas.hu Webáruház a Panzi FitActive tápokat ajánlja, amelyből a Hypoallergenic Light/Senior eledel kimondottan az idős vagy túlsúlyos kedvencek számára készült. A könnyen emészthető fehérjékkel teli bárányhús, a csökkentett zsírtartalom, illetve az almában és a rizsben gazdag összetétel tökéletes táplálék a nyugdíjas ebek számára. Nem terheli meg az emésztőrendszert, és biztosítja a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagokat.

Egészségi állapot

A kutyákra is jellemző, hogy minél idősebbek, annál könnyebben alakulnak ki náluk betegségek. Bizony ugyanúgy jelentkezhet cukorbetegség, szív- és érrendszeri rendellenesség, emésztési probléma, fogvesztés, ízületi fájdalom, daganat.

Emiatt fontos, hogy fokozottan figyeld kedvenced viselkedését, és amennyiben baljós jeleket észlelsz, ne habozz felkeresni az állatorvost. Diagnosztizált krónikus betegségek esetén pedig különösen lényeges a rendszeres kontroll. Inkább legyetek gyakori vendégek a rendelőben, minthogy elbagatellizáld kutyusod tüneteit, és nagyobb probléma alakuljon ki.

Mindemellett neked is tudomásul kell venned, hogy kutyád már nem olyan életerős, mint régen. Ha láthatóan nagyon lefárasztja a hosszú séta, akkor menjetek rövidebb távra, könnyebb terepre, és hazaérve mindig hagyj neki elegendő időt a pihenésre.

Videók

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Életmód

Ez a 15 legjobb mikrobiom-helyreállító étel: azt is mutatjuk, miket kerülj beleid egészségének érdekében!

Az egészséges bélrendszer támogatja az immunrendszert és segít megelőzni a betegségeket. Cikkünkben mikrobiom-helyreállító és -tápláló élelmiszereket mutatunk, amiket érdemes gyakran fogyasztanod!

Kép
Stílus

Katie Holmes bemutatja: ha idén tavasszal csak egy új cipőt vennél, akkor ez legyen az

Katie Holmes is ebben a tavaszi cipőtrendben látta meg a fantáziát!

Kép
Életmód

6 zseniális film, ami nagyot ütött, de senki nem akarná soha újranézni

Ezek a filmek annyira durvák, kegyetlenek és sokkolóak, hogy egynél többször senki nem bírja őket megnézni.

Kép
Életmód

Ez a néhány ezer forintos eszköz forradalmasította a reggeli hajrutinom: nincs több lelapult, elaludt frizura!

Most 3 olyan szuper hajformázó eszközt mutatunk, amikkel bármilyen hajtrendet elkészíthetsz pillanatok alatt: legyen szó hullámokról, loknikról vagy szög egyenes frizurákról!

Kép
Életmód

3 fontos lecke, amit a Szívek Szállodája tanított nekünk a szerelemről

Akár a #TeamDean, a #TeamJess vagy a #TeamLogan csapatot erősíted, a Szívek szállodája Rory-jának kapcsolataiból mindenképpen sok fontos leckét kaptunk a szerelemről!

Kép
Shopping

Margot Robbie tökéletes sminkjének titka ez a rúzs: A vásárlók szerint órákig hibátlan marad!

A színésznő sminkje mindig tökéletes, most pedig eláruljuk, hogy mitől: ezt a rúzs viseli legtöbbször Margot Robbbie!