Mit kell tudni a jegygyűrűről?

Mit kell tudni a jegygyűrűről?
Facebook
Twitter
Pinterest

Ismerjük meg közelebbről a jegygyűrűt és annak történetét, viselési szokásait. Honnan származik a szokás, és mikor lett követendő hazánkban?

A következőkben látható, hogy a jegygyűrű hordásának számos alapja, szokása van, amik bár nincsenek kőbe vésve, mégis fennmaradtak. Amennyiben nálad is aktuális a gyűrűválasztás, nézz körül az Ékszerpalota jegygyűrű kínálatában!

A karikagyűrű története

Az első jegygyűrű az ókori Egyiptomból származik, ami eredetileg papíruszból volt, de hamar rájöttek, hogy nem egy időtálló és tartós anyag. Így rövidesen áttértek a különböző, keményebb bőr, csont és elefántcsont gyűrűkre. Fontos szempont volt, hogy minél tehetősebb volt valaki, annál értékesebb gyűrűt ajándékozott a kiválasztottjának. Alapvető szimbolikája nem a szerelemben rejlett, hanem a birtoklást adta hírül.

A rómaiak már vasból készítették az ékszert, és még mintát, szöveget is gravíroztak bele.

Egészen a 13. századig a keresztények is gazdagon díszített karikagyűrűt viseltek, de ezt akkoriban eltörölték, mivel ellenekezett a korabeli keresztény értékekről alkotott felfogással. Így egy szolid, egyszerű karika maradt fent az utókornak.

Ki kinek adta, és hol viseljük?

Egy közkeletű vélekedés szerint a szívből egy ér vezet egyenesen a bal kéz gyűrűsujjába, így ez a legalkalmasabb az örök szerelem zálogának a viselésére. Persze ezt orvosilag a mai napig nem támasztották alá, de a szokás megmaradt. Külön érdekessége a dolognak, hogy számos területen a középső ujj a tisztátalanságot jelzi, így azon csak bizonyos hölgyek hordhattak gyűrűt. Így maradt meg, hogy a prostituáltak a középső ujjukon, míg mindenki más a gyűrűsujján hordta a jegygyűrűt.

Hogy miért pont a bal kéz? Az emberek többsége jobb kezes, így a bal kézen lévő gyűrű nem zavarja a mindennapi életben.

Az eljegyzési gyűrűt a férfiak automatikusan a bal kéz gyűrűs ujjára húzták a lánynak az eljegyzés után, majd később, az esküvői szertartás során kerül a jobb kéz gyűrűsujjára, ahol a végleges helye van. Régen persze, egészen a 19. századig hazánkban a jegyajándékok és jegykendők szolgáltak erre, majd megjelentek az eljegyzési gyűrűk. Akkoriban egy lány több gyűrűt is hordhatott a kérőitől, de végül csak az maradt, akinek komoly volt a szándéka.

Érdekességek:

  • A legfiatalabb, aki életében eljegyzési gyűrűt kapott, az VIII. Henrik és Aragóniai Katalin lánya Mary hercegnő volt, aki 2 éves volt, mikor eljegyezték. A ő gyűrűje máig a legkisebb, ami valaha fennmaradt.
  • Az első, írásos dokumentummal igazolt jegygyűrű pedig 1477-ből származik, és Maximilian német király adta Burgundy Máriának fogadalma jeléül.
  • A zsidók a mutatóujjon hordják az eljegyzési és karikagyűrűt.
Tovább olvasok
Kép
Sztárok

Szabályok, amiket Diana hercegné és Meghan Markle is megszegtek

Diana hercegné és Meghan Markle egyaránt híresek arról, hogy időnként megszegik a királyi család szabályait. Most összegyűjtöttünk néhány szabályt, ami ellen mindketten fellázadtak már.

Kép
Vegyélhazait

Lakatos Márk: 12+1 szuper ötlet karácsonyra a #vegyélhazait csoportból

Megnyílt a #vegyélhazait online adventi vására. Válogass hazai alkotók kincseiből, és lepd meg vele szeretteidet karácsonyra!

Kép
Badass

„Tudni kell szeretni magunkat smink és photoshop nélkül is” - Ördög Ivett transzaktivista

Ördög Ivett egész eddigi élete azt bizonyítja, hogy van karrier az előbújás után is, sőt nem is akármilyen. Ízig-vérig nő, pedig csak két éve váltott nemet, és ma magasabb beosztásban, magasabb fizetésért dolgozik, mint azelőtt.

Kép
Sztárok

Botrány: Sia visszatért, de ennek nem mindenki örül

Már a premier előtt botrányt okozott a rendezőként visszatért énekesnő, Sia első filmje

Kép
Shopping

Jótékony művészet: magyar művészek alkotásaival segíti a Levis az Autistic Artot

Remek lehetőség az adományozásra a divat szerelmeseinek!

Kép
Életmód

Minden, amit a divat jövőjéről tudni akartál - azt magától Anna Dello Russotól is megtudhatod!

Fenntartható és környezettudatos divatipar? Már nem lehetetlen! Tudj meg róla többet te is a Budapest Fashion & Tech Summiton!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem