Több mint egy mozgásforma! Minden, amit a jógáról kezdőként fontos tudnod

Több mint egy mozgásforma! Minden, amit a jógáról kezdőként fontos tudnod

Promóciók

Légy a saját történeted hősnője! - Az Answear.LAB bemutatja a BE SHERO kollekciót

Facebook
Twitter
Pinterest

Kíváncsi vagy, de nem tudod hogyan is kezdj bele a jógába? Íme, néhány tipp, hogy minél előbb jógamatracra állj, és saját gyakorlásod során tapasztald meg a jóga jótékony hatásait.

Napjainkban egyre népszerűbb mozgásformává válik a többezer éves gyökerekre visszatekintő jóga, kevesen tudják azonban, hogy nem kizárólag fizikai gyakorlást jelent: a jóga teljes módszertárával egyszerre hat mentális és érzelmi állapotunkra is. A mindennapos jógázás frissességet és egészségesebb életvitelt is hoz magával, ugyanakkor nagy mértékben javítja a koncentrációt, enyhíti a stresszt, segít a perspektíva és a belső béke megtalálásában.

Találd meg a számodra legjobb irányzatot!

Számos jógairányzat közül választhatsz: az európai kultúrában a legismertebb a hatha jóga, mely számos más típus alapját képezi, s a testi mellett alapjaiban épít a szellemi gyakorlásra is. Meghatározó irányzat továbbá a hatha jógát és a modern mozgásterápiákat ötvöző gerincjóga, amely épp olyan jó kiindulópont kezdő jógázók számára, mint a női ciklikusság jellemzőit, a menstruációs ciklus egyes szakaszait középpontba helyező női jóga.
Ha már dinamikusabb irányzatokat is kipróbálnál, remek választás lehet az áramló mozdulatokra épülő flow jóga, vagy a komolyabb állóképességet kívánó ashtanga. Bármennyire is igényel azonban fizikai erőnlétet egy adott irányzat, a jóga nem csupán a test fejlesztésére, hanem a tudat és az érzelmek harmóniájára is irányul.
Ajánlott minél több stílust megismerni, kipróbálni, és kialakítani, hogyan tudod a számodra legmegfelelőbb módon beilleszteni a hétköznapjaidba a gyakorlást. A nyitottság és a fejlődésre, önismeretre törekvés mellett ugyanakkor elengedhetetlen és alapvető fontosságú a megfelelően képzett oktató jelenléte – legyen szó egyéni, privát óráról vagy csoportos gyakorlásról.

A gerincjógáról

A hatha jóga, illetve a gyógytorna alapjain nyugvó gerincjóga szinte kivétel nélkül mindenkinek hasznos lehet, különösen a 21. század stresszes, mozgásszegény életmódot követő emberének. A rendszeres irodai, ülőmunkát végzőknek mindennapos gyakorlása javasolt, de gerinc-, keringési- és légzőszervi problémák esetén is ajánlott a gerincjóga szakszerű, képzett oktatóval történő gyakorlása. A jógaóra során végzett ászanák (testtartások) – amelyek megfelelő légzéstechnikával párosulnak – nyugtatják az idegrendszert, segítenek a hétköznapokban felhalmozódó stressz csökkentésében, és erősítik a gerinc körüli izomzatot, javítják a tartást.

Három otthon is végezhető gyakorlat

Könnyű ülés - Szukhászana

Az ülés talán nagyon egyszerűnek hangzik, de napjainkban az egyik legnagyobb kihívást jelentő gyakorlat lehet számunkra nyugati embereknek a talajon ülni. Viszont gerincoszlopunknak egy biztos erőt, és támaszt nyújt a hétköznapok során, hiszen rendkívül jól fejleszti a vázizmokat, és nyitottá teszi a csípőnket, mely elengedhetetlen az egészséges sétálás számára is.

Kép

Második lépés: Gerinccsavarás

A törzsizom, és a belső szerveink teljes felfrissülésére szolgál. Mély belégzést követően lassú nyújtott kilégzésre végezzük mindig a mozdulatot, és néhány légzésig időzzünk benne bátran. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy egy belső zuhanyként tápláljuk a testünket.

Kép

Harmadik lépés: Fapóz - Vriskászana

Harmóniát, és belső elcsendesülést hozó jógapóz, mely segít teljesen megtalálni a középpontot, és balanceba hozza az idegrendszert, valamint a gerincoszlopot is. Kiváló módszer gerincferdülés esetén. Mindig apró léptekkel induljunk el a pózban, és lassan építsük fel.

Pro tipp: A jógamatrac elején állva, óvatosan húzzuk fel a lábunkat akár a combig is, viszont a térd ízületét kíméljük, így semmiképp ne a térdhez kerüljön a talp.

Kép

A Yoga Labor Studio alapítója, Demeter Dóra írása.

Videók

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Kép
Szépség

10 frizura, ami teljesen elrontja a megjelenésed - olcsó és igénytelen hatást keltenek!

Bizony a klasszikusnak mondható frizurák között is akadnak olyanok, amik képesek egy másik, nem tervezett irányba elbillenteni az összképet.

Kép
Sztárok

Ben Affleck és Jennifer Lopez öt gyereket nevelnek együtt: így tud békésen működni mozaikcsaládjuk!

A legidősebb 17 éves, a legkisebb 11, három lány és két fiú. Ezek az arányok Jennifer Lopez és Ben Affleck családjában.

Kép
Sztárok

Valóra vált álmok! Avagy a sztárvilág 13 legszebb és legdrágább menyasszonyi ruhája

Ha valaki hát a sztárok bizony szeretik a lehető leglátványosabb formában megadni a módját annak a bizonyos nagy napnak, és ez alól a esküvői ruha sem kivétel.

Kép
Sztárok

„Ha ránézek a testemre, már nem csak a hibáimat látom” - interjú Szilágyi Szilvivel

A hónap témája: body positivity. Példaértékű hazai sztárok, akik bátran vállalják, hogy elfogadják, és szeretik a testüket! Elsőként ismerd meg Szilágyi Szilvi történetét!

Kép
Sztárok

#afilmamimeghatároz: Ez az a film, amit Erős Antónia már legalább százszor látott, mégsem tudja elkapcsolni, ha megy a TV-ben

A film, ami meghatároz cikksorozatunk első részében Erős Antónia mesélt nekünk meghatározó filmélményéről!

Kép
Sztárok

„Fontos, hogy az ember megtalálja, miként tud kikapcsolni” - interjú Olasz Renátóval

Az Aranyélet című sorozattal országos ismeretséget szerző Olasz Renátó 2023 márciusában átvehette a legjobb színésznek járó elismerést a Televíziós Újságírók Díja gálaestjén A Király miniszériában nyújtott alakításáért. Mi pedig kifaggattuk őt arról, mire készül a jövőben.