Több mint egy mozgásforma! Minden, amit a jógáról kezdőként fontos tudnod

Több mint egy mozgásforma! Minden, amit a jógáról kezdőként fontos tudnod

Szépség

7 dolog, amivel bizonyítottan meghosszabbíthatod sejtjeid élettartamát

Promóciók

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóciók

Rózsaszíntől a cseresznyepirosig: a CCC tavaszi Jenny Fairy, DeeZee és Nine West New York kollekciója elbűvölő színekben és formákban érkezik fantasztikus áron, 4995 Ft-tól

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Kíváncsi vagy, de nem tudod hogyan is kezdj bele a jógába? Íme, néhány tipp, hogy minél előbb jógamatracra állj, és saját gyakorlásod során tapasztald meg a jóga jótékony hatásait.

Napjainkban egyre népszerűbb mozgásformává válik a többezer éves gyökerekre visszatekintő jóga, kevesen tudják azonban, hogy nem kizárólag fizikai gyakorlást jelent: a jóga teljes módszertárával egyszerre hat mentális és érzelmi állapotunkra is. A mindennapos jógázás frissességet és egészségesebb életvitelt is hoz magával, ugyanakkor nagy mértékben javítja a koncentrációt, enyhíti a stresszt, segít a perspektíva és a belső béke megtalálásában.

Találd meg a számodra legjobb irányzatot!

Számos jógairányzat közül választhatsz: az európai kultúrában a legismertebb a hatha jóga, mely számos más típus alapját képezi, s a testi mellett alapjaiban épít a szellemi gyakorlásra is. Meghatározó irányzat továbbá a hatha jógát és a modern mozgásterápiákat ötvöző gerincjóga, amely épp olyan jó kiindulópont kezdő jógázók számára, mint a női ciklikusság jellemzőit, a menstruációs ciklus egyes szakaszait középpontba helyező női jóga.
Ha már dinamikusabb irányzatokat is kipróbálnál, remek választás lehet az áramló mozdulatokra épülő flow jóga, vagy a komolyabb állóképességet kívánó ashtanga. Bármennyire is igényel azonban fizikai erőnlétet egy adott irányzat, a jóga nem csupán a test fejlesztésére, hanem a tudat és az érzelmek harmóniájára is irányul.
Ajánlott minél több stílust megismerni, kipróbálni, és kialakítani, hogyan tudod a számodra legmegfelelőbb módon beilleszteni a hétköznapjaidba a gyakorlást. A nyitottság és a fejlődésre, önismeretre törekvés mellett ugyanakkor elengedhetetlen és alapvető fontosságú a megfelelően képzett oktató jelenléte – legyen szó egyéni, privát óráról vagy csoportos gyakorlásról.

A gerincjógáról

A hatha jóga, illetve a gyógytorna alapjain nyugvó gerincjóga szinte kivétel nélkül mindenkinek hasznos lehet, különösen a 21. század stresszes, mozgásszegény életmódot követő emberének. A rendszeres irodai, ülőmunkát végzőknek mindennapos gyakorlása javasolt, de gerinc-, keringési- és légzőszervi problémák esetén is ajánlott a gerincjóga szakszerű, képzett oktatóval történő gyakorlása. A jógaóra során végzett ászanák (testtartások) – amelyek megfelelő légzéstechnikával párosulnak – nyugtatják az idegrendszert, segítenek a hétköznapokban felhalmozódó stressz csökkentésében, és erősítik a gerinc körüli izomzatot, javítják a tartást.

Három otthon is végezhető gyakorlat

Könnyű ülés - Szukhászana

Az ülés talán nagyon egyszerűnek hangzik, de napjainkban az egyik legnagyobb kihívást jelentő gyakorlat lehet számunkra nyugati embereknek a talajon ülni. Viszont gerincoszlopunknak egy biztos erőt, és támaszt nyújt a hétköznapok során, hiszen rendkívül jól fejleszti a vázizmokat, és nyitottá teszi a csípőnket, mely elengedhetetlen az egészséges sétálás számára is.

Kép

Második lépés: Gerinccsavarás

A törzsizom, és a belső szerveink teljes felfrissülésére szolgál. Mély belégzést követően lassú nyújtott kilégzésre végezzük mindig a mozdulatot, és néhány légzésig időzzünk benne bátran. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy egy belső zuhanyként tápláljuk a testünket.

Kép

Harmadik lépés: Fapóz - Vriskászana

Harmóniát, és belső elcsendesülést hozó jógapóz, mely segít teljesen megtalálni a középpontot, és balanceba hozza az idegrendszert, valamint a gerincoszlopot is. Kiváló módszer gerincferdülés esetén. Mindig apró léptekkel induljunk el a pózban, és lassan építsük fel.

Pro tipp: A jógamatrac elején állva, óvatosan húzzuk fel a lábunkat akár a combig is, viszont a térd ízületét kíméljük, így semmiképp ne a térdhez kerüljön a talp.

Kép

A Yoga Labor Studio alapítója, Demeter Dóra írása.

Videók

Szépség

7 dolog, amivel bizonyítottan meghosszabbíthatod sejtjeid élettartamát

Promóciók

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóciók

Rózsaszíntől a cseresznyepirosig: a CCC tavaszi Jenny Fairy, DeeZee és Nine West New York kollekciója elbűvölő színekben és formákban érkezik fantasztikus áron, 4995 Ft-tól

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Shopping

9 outfit Rachel Green ruhatárából, ami 2024-ben divatosabb, mint valaha

Jennifer Aniston ikonikus karakterének nemcsak a frizurája divatos még ma is, hanem a '90-es évek trendjeit követő szettjei is. Szóval megéri inspirálódni Rachel gardróbjából!

Kép
Életmód

10 egészségesnek hitt étel, ami valójában nem az: ne higgy a népszerű hívószavaknak!

Joghurt, granola, lencse chips – mindegyik egészségesen hangzik, igaz? Sajnos, bármennyire is erényesnek hangzik egy étel – különösen a „teljesen természetes”, „gluténmentes” és „élő, aktív kultúrák” – olyan népszerű hívószavakkal együtt, még mindig rossz lehet a számodra.

Kép
Életmód
Kép
Sztárok

Ettől eláll a lélegzet! Ebben a mesebeli luxusingatlanban élt Gábor Zsazsa

Az ingatlan minden szegletéből árad az a bizonyos pompa, amiért Gábor Zsazsa és nővére, Magda annyira rajongott.

Kép
Életmód

8 kalóriaszegény desszert, amitől anélkül ehetsz, hogy felszaladnának rád a plusz kilók

Mutatjuk azoknak a kalóriaszegény desszertek listáját, amikből nyugodtan válogathatsz a diéta alatt is!

Kép
Stílus

A sportcipőknek leáldozott! Helyettük ezt a cipőfazont viselik a legstílusosabb nők 2024 tavaszán

Ezeket a loaferrel kiegészített szetteket imádni fogod és egy időre még a legkényelmesebb sportcipődet is tuti, hogy elfelejted!