Több mint egy mozgásforma! Minden, amit a jógáról kezdőként fontos tudnod

Több mint egy mozgásforma! Minden, amit a jógáról kezdőként fontos tudnod

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Kíváncsi vagy, de nem tudod hogyan is kezdj bele a jógába? Íme, néhány tipp, hogy minél előbb jógamatracra állj, és saját gyakorlásod során tapasztald meg a jóga jótékony hatásait.

Napjainkban egyre népszerűbb mozgásformává válik a többezer éves gyökerekre visszatekintő jóga, kevesen tudják azonban, hogy nem kizárólag fizikai gyakorlást jelent: a jóga teljes módszertárával egyszerre hat mentális és érzelmi állapotunkra is. A mindennapos jógázás frissességet és egészségesebb életvitelt is hoz magával, ugyanakkor nagy mértékben javítja a koncentrációt, enyhíti a stresszt, segít a perspektíva és a belső béke megtalálásában.

Találd meg a számodra legjobb irányzatot!

Számos jógairányzat közül választhatsz: az európai kultúrában a legismertebb a hatha jóga, mely számos más típus alapját képezi, s a testi mellett alapjaiban épít a szellemi gyakorlásra is. Meghatározó irányzat továbbá a hatha jógát és a modern mozgásterápiákat ötvöző gerincjóga, amely épp olyan jó kiindulópont kezdő jógázók számára, mint a női ciklikusság jellemzőit, a menstruációs ciklus egyes szakaszait középpontba helyező női jóga.
Ha már dinamikusabb irányzatokat is kipróbálnál, remek választás lehet az áramló mozdulatokra épülő flow jóga, vagy a komolyabb állóképességet kívánó ashtanga. Bármennyire is igényel azonban fizikai erőnlétet egy adott irányzat, a jóga nem csupán a test fejlesztésére, hanem a tudat és az érzelmek harmóniájára is irányul.
Ajánlott minél több stílust megismerni, kipróbálni, és kialakítani, hogyan tudod a számodra legmegfelelőbb módon beilleszteni a hétköznapjaidba a gyakorlást. A nyitottság és a fejlődésre, önismeretre törekvés mellett ugyanakkor elengedhetetlen és alapvető fontosságú a megfelelően képzett oktató jelenléte – legyen szó egyéni, privát óráról vagy csoportos gyakorlásról.

A gerincjógáról

A hatha jóga, illetve a gyógytorna alapjain nyugvó gerincjóga szinte kivétel nélkül mindenkinek hasznos lehet, különösen a 21. század stresszes, mozgásszegény életmódot követő emberének. A rendszeres irodai, ülőmunkát végzőknek mindennapos gyakorlása javasolt, de gerinc-, keringési- és légzőszervi problémák esetén is ajánlott a gerincjóga szakszerű, képzett oktatóval történő gyakorlása. A jógaóra során végzett ászanák (testtartások) – amelyek megfelelő légzéstechnikával párosulnak – nyugtatják az idegrendszert, segítenek a hétköznapokban felhalmozódó stressz csökkentésében, és erősítik a gerinc körüli izomzatot, javítják a tartást.

Három otthon is végezhető gyakorlat

Könnyű ülés - Szukhászana

Az ülés talán nagyon egyszerűnek hangzik, de napjainkban az egyik legnagyobb kihívást jelentő gyakorlat lehet számunkra nyugati embereknek a talajon ülni. Viszont gerincoszlopunknak egy biztos erőt, és támaszt nyújt a hétköznapok során, hiszen rendkívül jól fejleszti a vázizmokat, és nyitottá teszi a csípőnket, mely elengedhetetlen az egészséges sétálás számára is.

Kép

Második lépés: Gerinccsavarás

A törzsizom, és a belső szerveink teljes felfrissülésére szolgál. Mély belégzést követően lassú nyújtott kilégzésre végezzük mindig a mozdulatot, és néhány légzésig időzzünk benne bátran. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy egy belső zuhanyként tápláljuk a testünket.

Kép

Harmadik lépés: Fapóz - Vriskászana

Harmóniát, és belső elcsendesülést hozó jógapóz, mely segít teljesen megtalálni a középpontot, és balanceba hozza az idegrendszert, valamint a gerincoszlopot is. Kiváló módszer gerincferdülés esetén. Mindig apró léptekkel induljunk el a pózban, és lassan építsük fel.

Pro tipp: A jógamatrac elején állva, óvatosan húzzuk fel a lábunkat akár a combig is, viszont a térd ízületét kíméljük, így semmiképp ne a térdhez kerüljön a talp.

Kép

A Yoga Labor Studio alapítója, Demeter Dóra írása.

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Sztárok

Sokkoló, hogy a gyógyíthatatlan beteg Christina Applegate milyen vírust kapott el egy éttermi saláta miatt

Christina Applegate nem rég tudatta a rajongóival, hogy szklerózis multiplexszel élő, most pedig arról vallott, hogy súlyos betegséget kapott egy fertőzött salátától.

Kép
Shopping

9 outfit Monica Geller ruhatárából, ami 2024-ben divatosabb, mint valaha

Oké, Rachel Green dolgozott a divatszakmában, de azért szó sincs arról, hogy Courteney Cox stílusát ne lenne érdemes lemásolnod!

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 7 izgalmas magyar zenész, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív arcai közül ismerhetsz meg számos kiemelkedő zenei alakot!

Kép
Életmód

Vajon te vagy az? 3 csillagjegy, aki utálni fogja az áprilisi telihold hatását

Ezek a csillagjegyek nem fognak örülni az áprilisi teliholdnak!

Kép
Szépség

Figyelmeztet a bőrgyógyász: Hajnövesztő étrend-kiegészítők, amik egy fillért sem érnek - sőt, még árthatsz is velük a testednek!

Dr. Luke Maxfield bőrgyógyász lerántotta a leplet a népszerű hajnövesztő kapszulák összetevőiről!

Kép
Szépség

Hogyan használjuk helyesen a fátyolmaszkot? Íme a legjobb tippek zsíros, pattanásos és dehidratált bőrre

A fátyolmaszkok világában sok az opció, és nem minden termék felel meg minden bőrtípusnak. Abban a helyzetben vagy, hogy zsíros, pattanásra hajlamos vagy kiszáradt bőrrel küzdesz? Akkor itt az ideje, hogy felfedezd a fátyolmaszkok erejét!