Ez az oka annak, miért ugat meg a kutyád egyes embereket - Míg másokra rá sem hederít

kutya, ugatás
Forrás: Matt Nelson on Unsplash

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Facebook
Twitter
Pinterest

Neked is feltűnt már, hogy az egyébként nyugodt és barátságos kutyád bizonyos embereket szinte folyton megugat? Valójában több oka is lehet ennek!

Ami ismeretlen, az ijesztő

Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a kutyák bizonyos embereket megugatnak, az az, hogy ismeretlen helyzettel állnak szemben. Amikor például egy kutya nem volt megfelelően szocializálva, mert állatmenhelyen nőtt fel, az idegen emberekkel való találkozás számára teljesen új szagokat és látványt jelent - ami bizony fenyegetően hat rá. De még ha erre oda is figyel a gazdi, bizonyos helyzetek, amelyeket először él át, ijesztőnek tűnnek egy kutyának. Ilyen például az, ha először szálltok tömegközlekedési eszközre, vagy először találkozik lovakkal.

Rémisztőnek vélt tulajdonságok

Vannak olyan külső tulajdonságok, amelyek egy kutya számára vészjóslónak tűnhetnek. Ilyen lehet egy szakállas férfi, egy rendkívül magas ember, vagy akár egy hatalmas kalap is. De szintén ebbe a kategóriába tartozhat a mély hang, az erőteljes illatok (például parfüm vagy sampon), vagy a hosszú ideig tartó szemkontaktus is. Ha egy kutya valamelyiket tapasztalja egy számára ismeretlen személytől, rögtön ugatni kezd, mert az ő szemében ez egyet jelent a veszéllyel.

Kép
forrás: Chewy on Unsplash

A rossz emlékek is közbeszólnak

A negatív asszociáció a kutyák körében is létező jelenség. Ha kölyökként rossz tapasztalatai voltak például egy piros pólót viselő személlyel, később is összekötheti ezt a színt és a hasonló megjelenésű embereket a félelemmel. Így amikor valaki kedvesen közelít felé, de a kutyának egy korábbi rossz élményét juttatja eszébe, érthető, hogy védelmező állásba megy át.

Védeni a gazdit

A kutyák nagyon védelmezőek tudnak lenni, pláne a gazdáik iránt. Ha úgy érzik, hogy valaki megpróbál betörni a területükre, vagy veszélyt jelenthet a család számára, ugatással jelzi, hogy jobb, ha kint marad. Nem véletlen, hogy egyes kutyák megugatnak mindenkit az utcán, de ha a gazdi beenged valakit a kertbe, rögtön barátságosabbá válnak.

Jól kiismerik az embereket

Hallottad már azt az állítást, miszerint a kutyák megérzik, ki mennyire jó ember? Egyes kutatások szerint ebben lehet valami, hiszen ezek az állatok képesek kiszagolni bizonyos érzéseket - stresszt, félelmet, szorongást - a testünk hormonjai miatt. Ha ilyet tapasztalnak, ők is kellemetlenül kezdik érezni magukat, amit ugatással és távolságtartással adnak a gazdájuk tudtára. Míg ezzel szemben egy pozitív kisugárzású, nyugodt személy mellett ők is nyitottabbak lesznek.

Olvasd el ezt is!

Olvasnál még a témában? Kattints a galériára!

Galéria / 8 kép

8 dolog, amit az emberek nem, de a kutyák rögtön kiszagolnak

Megnézem a galériát

A JOY Magazin írása.

BrightSide

Videók

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Kép
Szépség

10 frizura, ami teljesen elrontja a megjelenésed - olcsó és igénytelen hatást keltenek!

Bizony a klasszikusnak mondható frizurák között is akadnak olyanok, amik képesek egy másik, nem tervezett irányba elbillenteni az összképet.

Kép
Sztárok

Ben Affleck és Jennifer Lopez öt gyereket nevelnek együtt: így tud békésen működni mozaikcsaládjuk!

A legidősebb 17 éves, a legkisebb 11, három lány és két fiú. Ezek az arányok Jennifer Lopez és Ben Affleck családjában.

Kép
Sztárok

Valóra vált álmok! Avagy a sztárvilág 13 legszebb és legdrágább menyasszonyi ruhája

Ha valaki hát a sztárok bizony szeretik a lehető leglátványosabb formában megadni a módját annak a bizonyos nagy napnak, és ez alól a esküvői ruha sem kivétel.

Kép
Sztárok

„Ha ránézek a testemre, már nem csak a hibáimat látom” - interjú Szilágyi Szilvivel

A hónap témája: body positivity. Példaértékű hazai sztárok, akik bátran vállalják, hogy elfogadják, és szeretik a testüket! Elsőként ismerd meg Szilágyi Szilvi történetét!

Kép
Sztárok

#afilmamimeghatároz: Ez az a film, amit Erős Antónia már legalább százszor látott, mégsem tudja elkapcsolni, ha megy a TV-ben

A film, ami meghatároz cikksorozatunk első részében Erős Antónia mesélt nekünk meghatározó filmélményéről!

Kép
Sztárok

„Fontos, hogy az ember megtalálja, miként tud kikapcsolni” - interjú Olasz Renátóval

Az Aranyélet című sorozattal országos ismeretséget szerző Olasz Renátó 2023 márciusában átvehette a legjobb színésznek járó elismerést a Televíziós Újságírók Díja gálaestjén A Király miniszériában nyújtott alakításáért. Mi pedig kifaggattuk őt arról, mire készül a jövőben.