Ez az oka annak, miért ugat meg a kutyád egyes embereket - Míg másokra rá sem hederít

kutya, ugatás
Forrás: Matt Nelson on Unsplash

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Neked is feltűnt már, hogy az egyébként nyugodt és barátságos kutyád bizonyos embereket szinte folyton megugat? Valójában több oka is lehet ennek!

Ami ismeretlen, az ijesztő

Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a kutyák bizonyos embereket megugatnak, az az, hogy ismeretlen helyzettel állnak szemben. Amikor például egy kutya nem volt megfelelően szocializálva, mert állatmenhelyen nőtt fel, az idegen emberekkel való találkozás számára teljesen új szagokat és látványt jelent - ami bizony fenyegetően hat rá. De még ha erre oda is figyel a gazdi, bizonyos helyzetek, amelyeket először él át, ijesztőnek tűnnek egy kutyának. Ilyen például az, ha először szálltok tömegközlekedési eszközre, vagy először találkozik lovakkal.

Rémisztőnek vélt tulajdonságok

Vannak olyan külső tulajdonságok, amelyek egy kutya számára vészjóslónak tűnhetnek. Ilyen lehet egy szakállas férfi, egy rendkívül magas ember, vagy akár egy hatalmas kalap is. De szintén ebbe a kategóriába tartozhat a mély hang, az erőteljes illatok (például parfüm vagy sampon), vagy a hosszú ideig tartó szemkontaktus is. Ha egy kutya valamelyiket tapasztalja egy számára ismeretlen személytől, rögtön ugatni kezd, mert az ő szemében ez egyet jelent a veszéllyel.

Kép
forrás: Chewy on Unsplash

A rossz emlékek is közbeszólnak

A negatív asszociáció a kutyák körében is létező jelenség. Ha kölyökként rossz tapasztalatai voltak például egy piros pólót viselő személlyel, később is összekötheti ezt a színt és a hasonló megjelenésű embereket a félelemmel. Így amikor valaki kedvesen közelít felé, de a kutyának egy korábbi rossz élményét juttatja eszébe, érthető, hogy védelmező állásba megy át.

Védeni a gazdit

A kutyák nagyon védelmezőek tudnak lenni, pláne a gazdáik iránt. Ha úgy érzik, hogy valaki megpróbál betörni a területükre, vagy veszélyt jelenthet a család számára, ugatással jelzi, hogy jobb, ha kint marad. Nem véletlen, hogy egyes kutyák megugatnak mindenkit az utcán, de ha a gazdi beenged valakit a kertbe, rögtön barátságosabbá válnak.

Jól kiismerik az embereket

Hallottad már azt az állítást, miszerint a kutyák megérzik, ki mennyire jó ember? Egyes kutatások szerint ebben lehet valami, hiszen ezek az állatok képesek kiszagolni bizonyos érzéseket - stresszt, félelmet, szorongást - a testünk hormonjai miatt. Ha ilyet tapasztalnak, ők is kellemetlenül kezdik érezni magukat, amit ugatással és távolságtartással adnak a gazdájuk tudtára. Míg ezzel szemben egy pozitív kisugárzású, nyugodt személy mellett ők is nyitottabbak lesznek.

Olvasd el ezt is!

Olvasnál még a témában? Kattints a galériára!

Galéria / 8 kép

8 dolog, amit az emberek nem, de a kutyák rögtön kiszagolnak

Megnézem a galériát

A JOY Magazin írása.

BrightSide

Videók

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Életmód

Ezekre a foltokra figyelj: a leggyakrabban vitaminhiányra utalnak!

Megfelelő mennyiségű alvás, kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás, csak pár fontos tényező, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egészségesek legyünk és jól érezzük magunkat a bőrünkben. De mi történik akkor, hogy ha mégis gyengének érezzük magunkat, és a tükörbe nézve bőrproblémákkal szembesülünk?

Kép
Stílus

Hoppá! Angelina Jolie a vörös szőnyegen villantotta meg legújabb tetoválását egy szexi, kivágott ruhában! - Egyesek szerint Brad Pittnek akar vele üzenni

Angelina Jolie szexi, kivágott ruhája sem vonhatta el a figyelmet új, igencsak különleges helyre került tetoválásáról.

Kép
Életmód

Magyar Mozgókép Díj 2024: Nézd meg itt a nyertesek teljes listáját!

A Magyar Filmakadémia védnökségével a Magyar Mozgókép Fesztiválon a Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Mutatjuk a győztesek listáját!

Kép
Életmód

Oroszlán, kakas és labdazsonglőr srác - mutatjuk a foci-Eb-k kabaláit

Idén egy Albärt nevű mackóval találkozhatunk majd a helyszíneken és a közvetítésekben, de vajon kik voltak az elődei?

Kép
Életmód

Nosztalgiázzunk: ilyen volt a légi utazás a repülés aranykorában! - Nagyobb ülések, cigifüst és még sok minden más

Ez volt ám az igazi luxus! A repülés aranykorában szinte teljesen más élmény volt az utazás. Most pedig egy kis nosztalgiázásra invitálunk!

Kép
Életmód

Titkos üzenetet rejtettek el a Bridgerton sorozat ruháiban: Ezt jelentik az egyes családok ruhái és azok színkombinációi!

Mint minden régebbi korszakot felölelő filmben, így a Bridgertonban is nagy hangsúlyt fektettek a rendezők és jelmeztervezők a szereplők ruháira és azok szimbolikus jelentésére. Lássuk, milyen hatást akartak elérni vele!