Meztelenül a kamera előtt

a világ első aktfotói
Forrás: Getty

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

A világ legelső akt- és erotikus fotóinak különleges gyűjteményében a magyar fotóművész, Brassaï alkotása is felfedezhető.

A fotográfia megjelenésével párhuzamosan igény jelentkezett a művészi aktok és az erotikus képek üzenetének pontos megfogalmazására, valamint a kettő közötti határvonal meghúzására.

A magas művészetben lubickáló nemzetek egyedi megjelölést találtak a művészi akt megnevezésére, amellyel felettébb kifejezhető volt a tevékenység művészi rangja.

Az angol nude és a francia le nu artistique a művészi igénnyel alkotott, meztelen testet ábrázoló művet jelöli, szemben az angol naked és a francia nu kifejezésekkel, amelyekkel a természetes meztelenséget, a pucérságot illették.

A magyar nyelv nem rendelkezik megfelelő szakkifejezéssel a fedetlen testet ábrázoló műalkotások megnevezésére. A nálunk is elterjedt akt szót a német nyelvből emeltük át.

Mai gyűjteményünkben azokat 19. századbeli pikáns felvételeket mutatjuk be, amelyek miatt ősanyáink és apáink az 1850-es években börtönbüntetésre és pénzbírságra ítéltettek - erkölcstelen élvhajhász fotók készítése, illetve terjesztése miatt.

Azonban válogatásunk egyik leghíresebb aktfotója a nagy gazdasági világválság után néhány évvel később készült, 1936-ban Santa Monicában, ahol Edward Weston és felesége, Charis húzták meg magukat miután a válság hatására megbízásaik rövidesen fogyatkozni kezdtek és fotóstudiójukat bezárni kényszerültek.

akt,Edward Weston
forrás: Pinterest
Edward Weston: Charis, Santa Monica (1936)

A hálószoba ajtajánál ültem. A fény szinte vakító volt. Lehajtottam a fejem, hogy ne kelljen belenéznem, ekkor Edward annyit mondott: Ne mozdulj! Elégedetlen volt az árnyékokkal a jobb karomon, nekem pedig nem tetszett a felcsatolt frizurám. – így emlékezett vissza Charis a fotózás pillanataira.

Galéria / 14 kép

A világ legelső akt- és erotikus fotográfiái

Megnézem a galériát

A világ legdrágábban értékesített aktfotóját csakugyan Edward Weston készítette. A húszas évekből származó felvételt 2008-ban 1.609.000 dollárért (akkori árfolyammal számolva 276.748.000 forintért) adott el a Sotheby's aukciósház.

Galéria / 9 kép

A világ legdrágábban elárverezett aktfotói

Megnézem a galériát

Napjaink egyik elismert fotóművésze, Rineke Dijkstra fájdalmasan gyönyörű aktfelvételeinek főszereplői szülés után vállalták...

Tovább olvasok

Videók

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Életmód

8 film, melyben a szerelmi háromszög teljesen megosztotta a rajongókat - te kinek az oldalára álltál?

Ezek a filmes szerelmi háromszögek két táborra szakítják a rajongókat! Te kinek az oldalán állsz?

Kép
Sztárok

Megvan az álomotthon! Ebben a meseszép villában él Palvin Barbi és Dylan Sprouse - FOTÓK

Palvin Barbi és Dylan Sprouse sajátkezűleg végzik a felújítást, hogy beköltözhessenek mesebeli otthonukba! Az alapok tökéletesek, de van min dolgozni.

Kép
Életmód

Ez a nő 2 hét alatt 8 kg-ot fogyott ezzel a módszerrel - mutatjuk, hogyan csinálhatod utána!

Mondjuk is, hogy melyik az a 7 gyakorlat, amit ha beépítesz az edzésrutinjaid közé, bizony te is gyorsan észreveszed majd a változást.

Kép
Életmód

10 meglepő NASA-találmány, ami a mindennapi életünk részévé vált

Morzsaporszívó, babatápszer, láthatatlan fogszabályzó - a NASA nagyobb hatással van mindennapi éltünkre, mint gondolnánk.

Kép
Életmód

5 módszer, amivel a kisebbrendűségi komplexussal élők manipulálják a környezetüket

A kisebbrendűségi komplexust nem feltétlen lehet azonnal felismerni, mert az, aki önértékelési zavarokkal küzd, jellemzően olyan álarc mögé bújuk, ami épp az ellenkezőjét sugallhatja. Elmondjuk, milyen jelekre érdemes figyelned!

Kép
Életmód

3 csillagjegy, akinek káoszba fordulnak a napjai április végén

Ezeknek a csillagegyeknek nem lesz szerencséje mostanság.

18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves