"A vezetővé válás nem genderkérdés" - Vágó Beáta

"A vezetővé válás nem genderkérdés" - Vágó Beáta
Forrás: Jouca Portraits/ Csató Zsuzsi

Promóciók

Bioderma Atoderm: Egy évtizede tartó gondoskodás a száraz és ekcémás bőrnek

Életmód

A szakértők szerint ennyi pénzt kellett volna megtakarítanod 30 éves korodig: Neked összejött ez az összeg?

Promóciók

Fedezd fel a Kazar Party Edit Kollekciót és legyél az est királynője!

Promóciók

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát - Lepd meg vele kedvesed!

Promóciók

A Holt-tengerből a fürdőszoba polcaira

Szépség

8 ajándékötlet karácsonyra, amitől minden beauty rajongónak eláll a lélegzete

Promóciók

Engedd szabadjára a benned élő istennőt!

Promóciók

Megújulással és bővítéssel zárja az évet a Dr. Rose Magánkórház

Facebook
Twitter
Pinterest

Vágó Beáta, az Orbico Hungary Kft. HR vezetője osztotta meg gondolatait a női vezetői szerepkörről.

Még tart a jelentkezés a Menedzserszövetség Jövő Menedzsere 4.0 Mentor Programjára, amiben összesen 36 mentor vesz részt, akik részben a Menedzserszövetség aktív tagjai, részben a Szövetség munkáját támogató vezetők, akik a mentor programban való részvételükkel tovább emelik a Menedzserszövetség és a mentor program presztízsét. Idén az ügyvezetés kiemelt fókuszt helyez a mentor és metoráltak esetén is a nemek közötti egyenlőségre, így ezúttal 19 női és 17 férfi vezető várja a mentoráltak jelentkezését. A program 2021. június közepén indul és szeptember közepén fejeződik be. Pont abban az időszakban, amikor már szemmel láthatóak lesznek a gazdasági károk, amikor a legtöbbet segíthetnek a mentorok a Jövő Menedzsereinek olyan tapasztalatokkal, melyek azonnali megoldást nyújthatnak számukra. Olvass bővebben a programról és jelentkezz!

Mit üzennél a fiatal lányoknak, nőknek, akik vezetői ambíciókat dédelgetnek, mit erősítsenek magukban? Miért érdemes nekik jelentkezni a Jövő Menedzsere Mentor Programra?

Az én személyes és HR vezető tapasztalatom alapján azt kell mondanom, hogy nem látok speciálisabb készségeket, amit egy fiatal nőnek kiemelten fejlesztenie kellene azért, hogy vezetővé váljon. A vezetővé válás nem gender kérdés szerintem. Nagyon sok szempont van, amire egy ilyen úton érdemes figyelni. A teljesség igénye nélkül, fontos a hosszútávú kitartás képessége, jó időben és jó helyen bátor cselekedet, szakmai alázat, nyitottság a világra és a másikra. Értő figyelem és annak szándéka, hogy meg is értsük a másikat, de ez nem azt jelenti, hogy egyet is kell, hogy értsünk. Bátorság ahhoz, hogy tisztelettel, de kiálljanak saját gondolatuk és véleményük mellett. Nem lennék HR-es, ha nem emelném ki: csapat nélküli nincs vezető. Építsenek maguk köré egy tettrekész, lendületes, kreatív csapatot, akikkel közösen fantasztikus eredményeket lehet majd elérni.

A vezetői munka egy hihetetlen izgalmas utazás. Lehetőség arra, hogy egy jövőképet álmodjunk és azt meg is valósítsuk. Ahogy minden utazáskor azért vannak akadályok, nehezebb időszakok. Ezekre egyrészt tudatosan fel lehet készülni, és lehet segítséget, támogatást kérni. Visszagondolva a vezetői pályám elején én is elkövettem azt a hibát, hogy úgy éreztem nekem minden kérdésre tudnom kell a választ, minden pillanatban jelen kell lennem, bírnom kell a terhelést, és sokkal nagyobb felelősséget raktam a vállamra, mint amire valójában szükség lett volna. Persze sem munkát, sem a kiegyensúlyozott magánéletet ez nem segíti. Engem ebben a helyzetben egy coach támogatott, hogy megtaláljam a számomra kielégítő megoldást. A Jövő Menedzsere Mentor Program szintén egy támogató eszköz. Fantasztikus lehetőség a jövő vezetőinek, hogy a Mentorokkal történő közvetlen kapcsolat során inspirálódjanak, megismerjenek gyakorlatban kipróbált módszereket, és ha szükséges egy adott helyzet megoldásában is támogatást találjanak.

Mit gondolsz, melyik tulajdonságodnak köszönheted, hogy vezetővé váltál? Milyen területen tudod támogatni mentoráltadat?

Nem egyszerű erre a kérdésre válaszolni, első gondolatom az volt, hogy sorba veszem azokat a vezetői kompetenciákat, amiket egy vezetői kiválasztáskor keressünk. Talán jobb, ha most is saját példámat mesélem el. Én 29 éves koromba tudatosan karrier váltást csináltam, non-profit szektorban dolgozó szociális munkásból HR vezető lettem a piaci szektorban. Előszőr is eldöntöttem és céltudatosan tettem érte, hogy HR vezető legyek. Tehát volt egy célom.Tisztába voltam, hogy ezért előszőr be kell fektetni saját magamba: tanulással, plusz idővel és energiával. Majd az első kinevezés után arra törekedtem, hogy a lehető legtöbb helyzettel találkozzam, folyamatokat ismerjek meg, tanuljak a már tapasztalt munkatársaimtól, egyszerűen minél több tapasztalatot szerezzek. Ezért bátorságra is volt szükség, hogy saját határaimat feszegessem. A szociális munka világából pedig hoztam magammal egy nagyon cooperativ, másokra figyelő és támogató hozzáállást, amiért a piaci szektorban nagyon hálásak a munkatársak. Fontos tulajdonságom még a kitartás, nem a fanatikus, hanem a megoldást kereső, jövőt építő kitartás. Még a szociális munkás képzésem során nagyon sokat tanultunk a krízisekről, annak pszichológiai, társadalmi és gazdasági oldalairól. Az akkori mentálhigiénét oktató tanárom mondta a következő nagyon egyszerű példát:

"A következő hegycsúcs eléréséhez nem lehet hegycsúcsról hegycsúcsra ugrálni, egyszerűen nem törvényszerű. Annak eléréshez mindig le kell menni a völgyben és újra neki kapaszkodni"

Amikor hullámvölgybe kerülök, sokszor emlékeztetem magam erre – mert ez nekem azt üzeni, hogy meg lehet oldani a helyzetet és előttem van a következő hegycsúcs, amit szeretnék elérni. És az jó eséllyel lehet, hogy magasabb már, mint ahonnan a völgybe kerültem. Ez a fejlődés útja. Másrészt korábban is voltam már völgyben és van tapasztalásom arról, hogy képes vagyok újra a „hegycsúcsra” jutni. És ez nagyon fontos, hogy bízzunk magunkba, hogy legyen az bármilyen nehézség, tudjunk valamilyen megoldást találni rá. Szeretném, ha mentoráltam is megtalálná a saját célját, közösen végig gondoljuk, hogy azért mit is kell tennie. Valamint, ha megélné a magabiztosságot, és – ha szükséges a támogatásommal – látná majd a völgyből is a következő hegycsúcsot.

A mentor és mentorált között egy nagyon inspiráló, kölcsönösségen alapuló kapcsolat alakul ki. A mentorált nemcsak szakmai ,hanem akár mentális támogatásra is számíthat egy nehéz helyzet esetén. A Jövő Menedzser Program csak pozitív változásokat hozhat a fiatal vezetők számára.

Kép
forrás: Jouca Portraits/ Csató Zsuzsi

Videók

Promóciók

Bioderma Atoderm: Egy évtizede tartó gondoskodás a száraz és ekcémás bőrnek

Életmód

A szakértők szerint ennyi pénzt kellett volna megtakarítanod 30 éves korodig: Neked összejött ez az összeg?

Promóciók

Fedezd fel a Kazar Party Edit Kollekciót és legyél az est királynője!

Promóciók

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát - Lepd meg vele kedvesed!

Promóciók

A Holt-tengerből a fürdőszoba polcaira

Szépség

8 ajándékötlet karácsonyra, amitől minden beauty rajongónak eláll a lélegzete

Promóciók

Engedd szabadjára a benned élő istennőt!

Promóciók

Megújulással és bővítéssel zárja az évet a Dr. Rose Magánkórház

Kép
Sztárok

5 egykori gyereksztár, akikre ma már rá sem ismernél: elképesztő változáson ment át Sabrina, a tiniboszorkány!

Emlékszel a My Girl cuki, szemüveges kislányára? És az megvan, hogy Sabrina, a tiniboszorkány már 47 éves?

Kép
Szépség

Fogfehérítés kókuszolajjal - valóban működik?

Most annak jártunk utána, hogy a kókuszolaj számos pozitív élettani hatása mellett vajon a fogakkal is csodát tesz?! Íme a kókuszolajos fogfehérítés valódi hatása!

Kép
Sztárok

Nadrágban vagy anélkül? A sztárok mostanság bolondulnak ezért a trendért

Amikor azt gondoltuk volna, hogy a meztelen ruháknál megáll a dolog, akkor divatba jön a nadrágmentesség.

Kép
Életmód

Ez a legnagyobb hiba, amit az ünnepi dekorálás során sokan elkövetnek a lakberendező szerint

Tartsd magad távol ezektől az dekorációs baklövésektől az ünnepi időszakban!

Kép
Sztárok

A legrosszabb sztártetoválások: ezeket látva a legnagyobb fanok is kiakadtak

Te melyik sztártetováláson égtél ki a legjobban?

Kép
Sztárok

„Nem az én világom” - Ez az oka annak, hogy Kristin Davis sose akart megházasodni

Kristin Davis magánéletéről nem igazán mondható el az, hogy egybeolvadt az általa játszott karakterével.