"Hiszek az emberi hálózatok értékteremtő erejében és az önfejlesztésre gyakorolt pozitív hatásában" - Liptay Gabriella

"Hiszek az emberi hálózatok értékteremtő erejében és az önfejlesztésre gyakorolt pozitív hatásában" - Liptay Gabriella
Forrás: Menedzserszövetség

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Liptay Gabriella, a KPMG Marketing és Kommunikációs igazgatója osztotta meg gondolatait a női vezetői szerepkörről.

Még tart a jelentkezés a Menedzserszövetség Jövő Menedzsere 4.0 Mentor Programjára, amiben összesen 36 mentor vesz részt, akik részben a Menedzserszövetség aktív tagjai, részben a Szövetség munkáját támogató vezetők, akik a mentor programban való részvételükkel tovább emelik a Menedzserszövetség és a mentor program presztízsét. Idén az ügyvezetés kiemelt fókuszt helyez a mentor és metoráltak esetén is a nemek közötti egyenlőségre, így ezúttal 19 női és 17 férfi vezető várja a mentoráltak jelentkezését. A program 2021. június közepén indul és szeptember közepén fejeződik be. Pont abban az időszakban, amikor már szemmel láthatóak lesznek a gazdasági károk, amikor a legtöbbet segíthetnek a mentorok a Jövő Menedzsereinek olyan tapasztalatokkal, melyek azonnali megoldást nyújthatnak számukra. Olvass bővebben a programról és jelentkezz!

Mit gondolsz, melyik tulajdonságodnak köszönheted, hogy vezetővé váltál? Milyen területen tudod támogatni mentoráltadat?

Családunkban a tanulás, az egymásra figyelés és a kultúra szeretete kiemelt szerepet játszott, egyfajta iránytűként szolgált. Ez a csodás háttér és szemlélet nyilvánvalóan meghatározta, hogy milyen munkakörnyezetben éreztem - a pályám elején főképp - otthonosan magam. A kezdetekkor így aztán leginkább a határozott jelenléttel bíró személyiségek, nagy formátumú vezetőim és egyben mentoraim, vagy a komplex, nagy kihívást jelentő feladatok motiváltak igazán. Később a számos külföldi és hazai vezető, akikkel együtt dolgozhattam, illetve a világ bármely részéről összeállt csapatok, amelyek körülöttem voltak, vagy amelyekben közösségként működtünk - formálták gondolkodásomat és tettek fokozatosan vezetővé. Credóm, az állandó szakmai kíváncsiság, a sokféleségből fakadó innovációk kulcs szerepe, megfelelő alázat a tudás és értékek elfogadására, a nyitottság és a kitartás, illetve a megfelelő ritmus – talán ezek együttese vitt előre a pályámon.

A mentorprogramot nemcsak azoknak ajánlom, akik tudatosan, karriercéllal a fejükben menedzselik a saját szakmai pályájukat, hanem azoknak is, akik kíváncsiak és egy érdekmentes, támogatói környezet visszajelzése alapján szeretnének többet megtudni a vezetésről, vezetőkről. Azok fogják szeretni, akik szemléletükben kívánnak fejlődni és időközben talán saját magukat is jobban megismerik majd. Ursula Von Der Leyen is azt mondta egy nőnapi podcast beszélgetésben, hogy a női vezetők nem jobbak, mint férfi társaik, hanem inkább mások. Legyünk ennek tudatában.

Mit üzennél a fiatal lányoknak, nőknek, akik vezetői ambíciókat dédelgetnek, mit erősítsenek magukban? Miért érdemes nekik jelentkezni a Jövő Menedzsere Mentor Programra?

Talán elsőre picit erős mondat következik: elsősorban ne vezetők akarjanak lenni, hanem kiegyensúlyozott, önazonos, tudatos és képzett, önmagukkal barátságban lévő emberek. Ne a pozíció, a gyors előre menetel, a fizetés vagy a beosztott munkatársak száma, szóval ne a vezetői lét külső attribútumai vagy a megfelelni akarás legyenek az elsődleges mozgatórugók, hanem engedjük, hogy a fentieknél talán fontosabb belső motivációk pl. a felelősségérzés, a küldetéstudat, a vízió és dedikáltság kialakuljon bennünk. Ha ez őszinte, figyelmes és kitartó – előbb vagy utóbb biztosan észlelik ezt a környezetünkben, észreveszik a tehetséget és a tenni akarást bennünk és egyre több feladattal, majd vezetői feladattal bíznak meg. Az elismerésért, a hitelességért tehát sokat kell tenni és nem könnyű megszerezni a bizalmat, de nagyon jó érzés azon pillanatokat meg- és átélni, amikor számítanak Rád, benned bíznak, amikor arra kíváncsiak, hogy te mit tennél egy adott helyzetben.

Nagyon fontos, hogy élvezzük a munka pillanatait, okuljunk az esetleges hibákból, nehézségekből, tudjunk örülni az apróbb sikereknek is és reagáljunk rugalmasan az állandóan változó helyzetekhez és mindig az ügyeket tartsuk szem előtt… figyeljünk, értelmezzünk, tanuljunk. A mentorprogram minderre lehetőséget ad a legjobb női vezetők személyes megélt tapasztalatai és meglátásai által.

Hogyan tudod összehangolni a szakmai és a magánéleted? Hogyan tudod erősíteni a mentoráltad önbizalmát, hogy Ő is merjen álmodni család mellett szakmai karrierről és hogyan tudod segíteni a megfelelő work-life balance kialakítását?

Ami a legnehezebb, hogy magát az életet érdemes egyensúlyban tartani, már amennyire ezt elhatározásból lehet. A munka általában szerves része az életünknek, nem két egymástól független tényező. Ezt valahogy sokan elvétik, és pl. végig szenvedik az életet unalmas, vagy egyszerűen csak számukra hosszabb távon sem motiváló munkakörnyezetben. Ezt érdemes kerülni, a munkára ugyanis úgy jó tekinteni, mint ami hozzásegít, felemel, hatással van, ami hozzájárul pl. egy közösség jobblétéhez, ami lehetőséget ad.

Kellenek a barátok, a más-típusú közösségek, akár a kikapcsolódást vagy más képességeket előhívó hobbik, és persze támogató társ és család - egy stabil és feltöltő otthoni közeg. A feladatok megosztása nélkül a napi tennivalók nemhogy csökkennek, csak nőnek. A valamelyik szerepben nem jól teljesítés állandó frusztráció-forrás lehet, a kihívásokkal való szembenézés pedig nehéz egyedül. Sohasem lenne szabad, hogy bárki azt érezze, hogy választania kell a között, hogy lány, anya, feleség vagy vezető, e szerepeket váltogassuk és inkább hol ez, hol az kerüljön előtérbe, ne legyen „örökre” befagyasztott állapotban.

Kommunikációs szakemberként és szociológusként hiszek az emberi hálózatok értékteremtő erejében és az önfejlesztésre gyakorolt pozitív hatásában. Mentor és mentorált dinamikus kapcsolatban állnak és ebben a kölcsönösségen alapuló viszonyulásban olyan tudás és információ áramlik, ami semmilyen elméletből vagy kutatásból nem kivonatolható. A világról, a szakmánkról, az üzletről szerzett gyakorlati tapasztalatunk és ismeretünk e folyamat során struktúrákba rendeződik, amelyek módszert, megoldási modelleket és várható kimeneteket képeznek le.

Kép
forrás: Menedzserszövetség

Videók

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Életmód

6 csillagjegyek, akiknek szerencsét és boldogságot hoz a júniusi telihold: rájuk nagyon pozitívan hat az eperhold!

Az asztrológus szerint ezeknek a csillagjegyeknek nagyszerűen telik majd a nyár első teliholdja, az eperhold.

Kép
Szépség

Mindenki ezért a '80-as évekbeli hajért van most oda a TikTokon: ez lesz a nyári frizuratrendek új kedvence!

Mob Wife Bob a '80-as években élte első nagy fénykorát, végül pár hónapja a TikTokon pörgő múltidézés lendülete őt is felélesztette, ebből a lázból pedig a sztárok se szeretnének kimaradni.

Kép
Sztárok

A sztárok többsége Európába jár nyaralni: ezekre a helyekre még fapados géppel is eljuthatsz!

A hírességek kedvenc üdülőhelyei nyári úti tippként is megállják a helyüket. Van ahova fapados géppel is eljuthatsz! Mutatjuk a 11 nyaralóhely, ahol a sztárok is sűrűn megfordulnak!

Kép
Életmód

Nem játék, ha nyáron bedagad a boka: 6 figyelmeztető jel, amikor orvoshoz kell fordulni

Sajnálatos módon a bokaduzzanat sokak számára ismerős kellemetlenség a nyári hónapokban. Fontos tudni, hogy ennek pár nap alatt el kell tűnnie, és ha a duzzanat nem múlik el, az akár komoly problémára utaló jel is lehet. Az alábbiakban összegyűjtöttük ezeket.

Kép
Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Végre itt a nagybetűs nyár, ez idő tájt pedig még a legzsúfoltabb menetrendünkbe is szívesen építünk be egy-egy szabadtéri programot.