A szakértők szerint ennyi pénzt kellett volna megtakarítanod 30 éves korodig: Neked összejött ez az összeg?

A szakértők szerint ennyi pénzt kellett volna megtakarítanod 30 éves korodig: Neked összejött ez az összeg?
Forrás: Getty Images

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Facebook
Twitter
Pinterest

Azért ne ess kétségbe akkor sem, ha a bankszámlád egyenlege jóval alacsonyabb ennél, ugyanis néhány trükk betartásával még behozhatod a lemaradásodat!

A cikk támogatója az OTP Egészségpénztár

A 30. életév betöltése mérföldkőnek számít az ember életében: ekkor búcsút intünk a fiatal felnőttkornak és belépünk a középkorú felnőttkorba. A harmadik X után már nem feltétlenül annak örülünk, ha bulizni mehetünk a barátainkkal, hanem az otthon töltött estéknek, és a programjaink helyett inkább a jövőnket tervezgetjük. Első hallásra talán furcsának tűnhet, de ebben az életkorban már komolyan foglalkoznunk kell a nyugdíjas éveinkkel is: nem halogathatjuk tovább az erre való felkészülést anyagilag. Sőt, a Fidelity Investments szerint harmincéves korunkra rendelkeznünk kell az éves fizetésünk összegével megegyező megtakarítással. A bankszámlaegyenleged egyelőre nem közelíti meg ezt a bizonyos számot? Ne stresszelj, ez természetesen nem jelenti azt, hogy kudarcot vallottál!

A most következő tippekkel harminc felett is megtakaríthatsz annyi pénzt, amennyivel megalapozhatod a jövődet!

1. Több bevétel, több kiadás?

Előfordult már veled, hogy a fizetésemelésed ellenére a hónap végén éppen akkora összeg maradt a számládon, mint akkor, amikor még kevesebbet kerestél? Nos, sajnos, ha több pénz áll rendelkezésünkre, akkor hajlamosak vagyunk bátrabban költekezni. Szabj határt a kiadásaidnak, és a fizetésed növekedésével határozz meg magasabb számot a havi megtakarításod összegeként is. Amint megérkezett a fizetésed, tedd is félre ezt a pénzt, ne hagyd ezt a feladatot a hónap végére, különben könnyedén túlköltekezhetsz. (Képzeld, egy kutatás szerint a millenniumi generáció közel 60 százaléka elégedetlen az életével és az anyagi helyzetével a korosztályuk posztjainak láttán a közösségi médiában. Ennek eredményeképpen 57 százalékuk olyan összegeket is elkölt, amit nem engedhetne meg magának. Ne hagyd, hogy a social media kifilterezett valósága hatással legyen rád és a pénzügyeidre, ne verd magad adósságokba csak azért, mert úgy érzed, mások előrébb tartanak az életben!)

2. Maradj következetes!

Hiába tervezünk el mindent alaposan, sajnos az élet gyakran átírja az elképzeléseinket, éppen ezért nagyon fontos, hogy megpróbálj következetes maradni a pénzügyeidet illetően. Hónapról hónapra fizesd be a nyugdíjpénztárad meghatározott tagdíját és ha még nem tetted, nyiss egészségpénztárt is! Ha például OTP Egészségpénztári számlát nyitsz 25 éves korod után, és azon keresztül fizeted az egészségügyi kiadásokat, akkor az erre a számlára feltöltött összeg közel 20%-kal kamatozik, hiszen adó-visszatérítésként visszaigényelhető a személyi jövedelemadóból a bevallásban, évente maximum 150 ezer Ft összegben. A családtagokra is kiterjeszthető egyenleged egyébként bármikor felhasználható például szemüvegre, kontaktlencsére, szemészetre, szemészeti szűrésre, lézeres szemműtétre, ha pedig online „összekötöd” az OTP Egészségpénztári kártyádat a bankkártyáddal, még a befizetéssel sem kell bajlódni, automatikusan történik az összeg levonása az Egészségkártyás fizetéskor a bankkártyádról. Szóval csak arra kell figyelned, hogy Egészségkártyával fizess, és hogy elfogadóhelyen vedd igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat.

3. Gondolkodj rövidtávon is!

Bár arra kell törekedned, hogy hosszútávon megalapozd a jövődet, érdemes részcélokra bontanod a megtakarítási terveidet, mert azok kevésbé tűnnek majd nyomasztónak, könnyebben elérheted őket, ezáltal motiváltabb is leszel a megvalósításuk közben és jobb pénzügyi döntéseket hozol. Határozz meg egy összeget, amit az előtted álló évben félre szeretnél tenni, és oszd el tizenkettővel. Aztán hónapról hónapra jutalmazd meg magad, ha sikerült teljesíteni az elvárt összeget, hogy ne veszítsd el a lendületedet a spórolásban! Időről időre vizsgáld is felül az anyagi helyzetedet akár a legapróbb részletekig! Gondold át például, szükséged van-e minden előfizetésedre (Kihasználod például igazán mindegyik felhasználói fiókodat a streaming-platformokon?) és azt is, hogy vannak-e olyan rendszeres kiadások az életedben, amelyeket akár alacsonyabb áron is igénybe vehetnél egy kis utánajárás után.

Most pedig íme néhány meglepő dolog, amin még a királyi család tagjai is spórolnak!

Galéria / 5 kép

Dolgok, amiken még a királyi család tagjai is spórolnak

Megnézem a galériát

Videók

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Kép
Sztárok

Így élt Audrey Hepburn élete utolsó hónapjaiban: szívszorító, hogyan telt utolsó karácsonya

Audrey Hepburn túl korán hagyta itt ezt a világot, megható, hogyan teltek utolsó hónapjai.

Kép
Életmód

10 film, ami kísértetiesen tökéletesen megjósolta módon, hogy mi vár ránk a jövőben

Nem hitted, hogy a mesterséges intelligencia egyszer majd valóban beférkőzhet a mindennapjainkba és nem csak a forgatókönyvírók képzeletének szüleménye? Nos, már tudod, hogy tévedtél.

Kép
Életmód

10 hiba, amit elkövethetsz az állásinterjún: nem csak a késés tilos!

Veled is előfordult már, hogy megpályáztál egy hozzád illő állást, ám később szomorúan vetted tudomásul, hogy még a második körbe sem jutottál be? Eláruljuk, nem feltétlen a végzettségeddel vagy a szakmai tapasztalatoddal lehetett a probléma. Nagyon sok hibát elkövethetünk ugyanis egy állásinterjún, akaratlanul is.

Kép
Sztárok

Akinek még Sandra Bullock se tudott ellenállni! Ezekkel a híres nőkkel randizott az elmúlt évtizedekben Chris Evans

Meg kell hagyni, hogy Chris Evans a sztárvilág legszebb hölgyeit csavarta az ujja köré!

Kép
Életmód

A mesterséges intelligencia megjósolta a 2024-es Oscar-gála győzteseit: vajon igaza lesz?

A mesterséges intelligencia beleásta magát az esélylatolgatásba, és úgy döntött, megosztja velünk, hogy szerinte hogyan is fog végződni az idei Oscar-díjátadó!

Kép
Életmód

Az időszakos böjt 7 áldásos hatása: élettartamodat is megnövelheti, ha így táplálkozol

Az időszakos böjt egy olyan táplálkozási módszer, amely a táplálkozási időszakok és a böjti időszakok váltakozásán alapul. Emellett pedig rengeteg jótékony hatása van a szervezetre. Az alábbi cikkben feltárjuk az időszakos böjt potenciális előnyeit.