Megkésett elismerés a reneszánsz festőnőknek

sztárfestők,nők,reneszánsz,barokk
Forrás: Museo Soumaya
Facebook
Twitter
Pinterest

Elnyomás és fenyegetés hatása alatt alkotó nők a reneszánsztól a barokkig.

gif

A korabeli - kizárólag férfiak által írt - kritikák nem tartották elismerésre méltóra, se túl sokra azokat a nők által megálmodott festményeket, amelyeknek most különösen kiemelt figyelmet szentelnek a legrangosabb múzeumok és galériák New Yorktól Washingtonon át Londonig és Madridig. A nagyszabású kiállítások a reneszánsz és barokk festészet eddig alig ismert, elnyomottság hatása alatt alkotó festőnők önarcképeit, portréit, csendéleteit, szentképeit és virágábrázolásait mutatják be a látogatóknak.

reneszánsz,női festők,sztárfestő
forrás: Museo Soumaya
Artemisia Gentileschi: Mária Magdolna melankóliája

A reneszánsz kori Európában a lányok, nők és asszonyok apjuk és férjük gazdasági, jogi és szellemi függőségében éltek: a közéleti színterek zárva maradtak előttük, véleményüket nem mondhatták el, és sorsukat, társadalmi szerepüket nem tudták befolyásolni.

Állandó erőszakot és bántalmazást kellett elszenvedniük. A jogfosztottságból három út vezetett ki: özvegyek, apácák vagy prostituáltak lehettek.

Első önálló tevékenységeik közé tartozott a tanulás, a megvalósítás azonban továbbra is elzártságot jelentett: zárda, kolostor, vagy házitanító.

Élesen különbözött egymástól a közrendi és a nemesi sorban élő asszonyok helyzete, de korlátozások az ő esetükben is fennálltak. A köznép nyilvánosságtól távolmaradása egyfelől kényszerű volt: a nők átlagosan kétévente szültek, és a már meglévő gyermekeiket, valaminta háztartást kellett ellátniuk.

Lavinia Fontana: Mars és Vénusz, 1595
forrás: Museo del Prado, Madrid

Lavinia Fontana: Mars és Vénusz, 1595

A Leonardo da Vinci árnyékában alkotó nők, mint Sofonisba Anguissola, Lavinia Fontana, Judith Leyster, Rachel Ruysch vagy Maria Schalcken festményeiknek vonzereje nem a technikai finomságaikban rejlik, hanem sokkal inkább egyedi témaválasztásukban, illetve női mivoltukban.

Galéria / 8 kép

Megkésett elismerés a reneszánsz és barokk festőnőknek

Megnézem a galériát

Sofonisba Anguissola festőnő a reneszánsz művészet azon kevés női sztárja közé tartozott, akinek tehetségét egyedülálló módon már életében elismerték, habár a művészettörténészek kritikái szerint alkotásai a tér-, fény- és testábrázolás szempontjából határozottan gyengén sikerültek.

Madrid,nők
forrás: Museo del Prado, Madrid

Sofonisba Anguissola:Önarckép, 1556–57.

Az Oscar-díjak közel száz éves története során összesen öt női filmrendezőt jelöltek Oscarra. A jelölést egyedül Kathryn Bigelownak sikerült aranyszobrocskára váltania és ezzel történelmet írnia a hímsoviniszta Hollywoodban – ami inkább a díjra, mintsem a női alkotókra vet rosz fényt.

Tovább olvasok
Tovább olvasok
Kép
Szépség

8+1 mindennap elkövetett hiba, amivel árthatsz bőröd szépségének

Itt az idő! Szembesülj a bőröd egészsége ellen elkövetett hétköznapi bűneiddel, amelyekkel súlyos bőrbetegségeket okozhatsz magadnak.

Kép
Sztárok

A 40 éves Kim Kardashian megmutatta bikinis testét - filterek nélkül?!

Kim Kardashian átlépve a negyedik x-et jobb nő, mint korábban bármikor. Éljenek a magabiztos negyvenes nők!

Kép
Sztárok

Amerikai elnökválasztás: Ireland Baldwin a melleit is bedobta a kampányba

Ireland Baldwin dekoltázsa megbuktathatja Donald Trumpot.

Kép
Szépség

Bemutatkozik a Gucci új modellje, aki cseppet sem átlagos

Egyre durvábban bántják a fiatal modellt karizmatikus arcvonásai miatt, amelyek eltérnek a Botticelli-féle, idealizált női arctól.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem