Nők, akik rettegnek attól, hogy kislányuk születik: a diétakultúra tette ezt velük

Nők, akik rettegnek attól, hogy kislányuk születik: a diétakultúra tette ezt velük
Forrás: Getty Images

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Facebook
Twitter
Pinterest

A TikTok-on „mandula anyáknak” keresztelt anyukák teljesen érthető okból félnek ennyire.

Talán nem is hinnéd, milyen régóta „trendi” a nők körében az önutálat, a saját test szégyenítése és az étel megvonása, azonban az a szomorú tény, hogy sokunknak már a nagymamája és a dédnagymamája is ezt csinálta. Csoda, hogy ma már egyre több olyan nő van, aki szabályosan fél attól, hogy kislánnyal esik teherbe?

Nők, akik a diétakultúra miatt nem akarnak kislányt

Amikor a 27 éves, marketingesként dolgozó Rose elképzelte, milyen lesz megtudnia, kisfiút vagy kislányt hord-e a szíve alatt, azt gondolta, meghatottságot és örömöt fog érezni, ez azonban nagyon nem így lett. Amikor kiderült, hogy kislánya lesz, átfutott rajta egy borzalmasan rossz érzés, ami nagyon megijesztette. „Tudtam, milyen fiatal lánynak lenni, borzalmas volt” – mondta egy interjúban.
Úgy nőttem fel, hogy azt tanultam, a duci testek rossz testek, ahogyan azzal is tisztában vagyok, hogy ezt az anyám plántálta belém. Egész életemben azt figyeltem, hogyan kínozza magát különféle diétákkal, majd hagyja abba az összeset, hogy aztán megint elkezdjen valamilyen önsanyargatást. Mindig azt kellett hallgatnom, milyen csúnyán beszél a testéről, azt mondja bizonyos testrészeire, hogy nagyok és csúnyák, amikor nem is. Szeretem az anyámat, ezért nagyon nehéz volt, amikor kiderült evészavarom van és terápiára kell mennem. Ő tanította meg, hogyan gyűlöljem magam és rettegtem, hogy ezt teszem majd a lányommal” – mesélte.

A most 46 éves Brittany, aki felszolgálóként dolgozik, nagyon hasonló érzéseket tapasztalt, amikor 25 évesen teherbe esett a lányával. Egész addigi életében arra tanította az anyukája, hogy számolnia kell a kalóriákat, nem lehet duci, az alakja megszállottja volt. Egy nap a 19 éves lánya sírva ment oda hozzá, kiderült, súlyos evészavara van. Brit ekkor jött rá, akaratlanul is tönkre tette őt.
Csak annyit tudtam neki mondani, hogy annak idején velem is ez volt és megértem, nagyon sajnálom. Akkor jöttem rá, hogy a szavak, amik elhagyják a száját, éppen azok, amiket én tanítottam neki és amiket nekem tanított az anyukám. Szerintem már a nagyim is ezt csinálta magával. Nem direkt tettem ezt a lányommal, csak megtörtént” – vallotta meg Rose-hoz hasonlóan.
A fent említett édesanyákra a TikTok-on már külön kifejezést is kreáltak, ők az úgynevezett „mandula anyukák”, angolul „almond moms”.

A mandula anyák kifejezést azokra használják, akik olyan családból jönnek, ahol akaratlanul is sok generáció óta természetes a női test szégyenítése, utálata és az állandó diéta, önsanyargatás. Ezek a nők egyszerűen rettegnek, hogy lányuk születik, akivel akaratlanul is folytatják ezt a borzalmas, sok szenvedéssel járó kört. Ha esetleg úgy érzed, a fentiek passzolnak rád, ne félj segítséget kérni, keress fel egy pszichológust, aki megtanítja, hogyan törheted meg az ilyen ördögi köröket.

Galéria / 9 kép

A legőrültebb sztárdiéták

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Légy a saját történeted hősnője! - Az Answear.LAB bemutatja a BE SHERO kollekciót

Kép
Szépség

10 frizura, ami teljesen elrontja a megjelenésed - olcsó és igénytelen hatást keltenek!

Bizony a klasszikusnak mondható frizurák között is akadnak olyanok, amik képesek egy másik, nem tervezett irányba elbillenteni az összképet.

Kép
Sztárok

Ben Affleck és Jennifer Lopez öt gyereket nevelnek együtt: így tud békésen működni mozaikcsaládjuk!

A legidősebb 17 éves, a legkisebb 11, három lány és két fiú. Ezek az arányok Jennifer Lopez és Ben Affleck családjában.

Kép
Sztárok

Valóra vált álmok! Avagy a sztárvilág 13 legszebb és legdrágább menyasszonyi ruhája

Ha valaki hát a sztárok bizony szeretik a lehető leglátványosabb formában megadni a módját annak a bizonyos nagy napnak, és ez alól a esküvői ruha sem kivétel.

Kép
Sztárok

„Ha ránézek a testemre, már nem csak a hibáimat látom” - interjú Szilágyi Szilvivel

A hónap témája: body positivity. Példaértékű hazai sztárok, akik bátran vállalják, hogy elfogadják, és szeretik a testüket! Elsőként ismerd meg Szilágyi Szilvi történetét!

Kép
Sztárok

#afilmamimeghatároz: Ez az a film, amit Erős Antónia már legalább százszor látott, mégsem tudja elkapcsolni, ha megy a TV-ben

A film, ami meghatároz cikksorozatunk első részében Erős Antónia mesélt nekünk meghatározó filmélményéről!

Kép
Sztárok

„Fontos, hogy az ember megtalálja, miként tud kikapcsolni” - interjú Olasz Renátóval

Az Aranyélet című sorozattal országos ismeretséget szerző Olasz Renátó 2023 márciusában átvehette a legjobb színésznek járó elismerést a Televíziós Újságírók Díja gálaestjén A Király miniszériában nyújtott alakításáért. Mi pedig kifaggattuk őt arról, mire készül a jövőben.