13 csodaszép virág és egészséges zöldség, melyet májusban még elültethetsz

13 csodaszép virág és egészséges zöldség, melyet májusban még elültethetsz
Forrás: Pexels/Karolina Grabowska

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Nem vagy még elkésve, ha most jutottál el odáig, hogy csodaszép virágokkal és ízletes zöldségekkel ültetnéd tele a kertedet, esetleg gondosan nevelt palántáid most értek meg a kihelyezésre. Összeszedtük, mely növényeket érdemes májusban kiültetned.

Hobbi kertészként gyakran megfordul az ember fejében, vajon hogyan érné meg a leginkább a növényültetés? Számos szempontot figyelembe kell venni ilyenkor, például, hogy mennyit szeretnénk a növények ültetésére áldozni, milyen adottságokkal rendelkezik a kertünk, illetve, hogy mennyi kedvünk van az egész procedúrához. Teljesen más ugyanis otthon palántákat nevelni, és az is más tészta, amikor csak megvásárolunk egy-egy szép, már kifejlett növényt és azt helyezzük el a kertünkbe.

A legegyszerűbbnek sokszor az tűnik, hogyha az ember megvesz egy adag virágmagot, esetleg zöldséget, és elülteti a kertbe. Figyelni kell azonban a csomagolás hátulját is, hiszen nem csupán az a fontos, hogy milyen színkombinációra szeretnénk szert tenni, hanem az is, mekkorára nő a magból hajtatott növény, milyen igényei vannak, és legfőképpen: mikor kell elvetni.

A magok is elveszíthetik egy idő után csírázóképességüket

Bár magoknál nem beszélhetünk konkrét „megromlásról”, mégis, bizony-bizony az apró virágmagok is veszíthetnek minőségükből, ezért nem mindegy, honnan szerezzük be őket. Ugyanakkor a jól megválasztott magokkal sok időt megspórolhatunk saját magunknak, hiszen a megadott időintervallumban elvetjük őket, majd várjuk, hogy gondos odafigyelésünk mellett mikor bújnak ki kedvenc virágaink és zöldségeink.

Kép
forrás: Unsplash/Nikola Jovanovic

A palántázásnak is megvannak a maga szépségei, ám ez egy kicsit időigényesebb folyamat és sok gondoskodást igényel. A palántázás célja tulajdonképpen az, hogy saját magunk előneveljük a növényeket, melyek ezáltal biztonságosabban és tovább megmaradnak. Ugyanakkor ehhez a folyamathoz sok speciális eszközre is szükségünk lehet, többek között szaporítóládákra, hajtató edényre (ami tulajdonképpen egy pici üvegháznak felel meg), apró cserepekre, címkékre, hogy tudjuk, mit-hova tettünk.

Folyamatosan figyelemmel kell kísérni a növekedés folyamatát, és mindig megfelelő közeget kell biztosítsunk a palántáknak, hogy szépen kihajtsanak. Az egyes növények tekintetében eltérő fényigényt, nedvességigényt, földminőséget és páratartalmat figyelhetünk meg, melyekről még az ültetés folyamata előtt jó tájékozódni.

Mire figyeljünk, ha palántázunk?

Bár a palántázás néha macerás folyamat is tud lenni, mégis saját neveléssel sokkal több növényre tehetünk szert, mintha egy-egy kifejlett virágtövet vásárolnánk. A legjobb az egészben, hogy már akkor elkezdhetjük, ha kint még hideg az időjárás és nem teszi lehetővé a kertben történő ültetést.

Első lépésben vessük el a magokat valamilyen szaporítóládában, de abba is beleszórhatjuk őket, amibe szeretnénk, hogy a palánta később növekedjen (erre a célra tökéletesen megfelel egy műanyag tejfölös doboz is.) Mindig figyeljünk a föld minőségére és megfelelő pH tartalmára. A magokat fedjük le magtakaró közeggel, pl. perlittel, ami mindig legyen friss és steril, jó hőtartó és nedvességáteresztő. Mindig érdemes melegben csíráztatni, ha pedig már kikelt a növény, jöhet a szobahőmérséklet. A világos hely és a föld folyamatos nedvesen tartása kulcsfontosságú, ha egészséges palántákat szeretnénk nevelni.

Ezt a 13 növényt még májusban is kiültetheted kertedbe!

Galéria / 13 kép

Ezeket a növényeket még májusban is elültetheted

Megnézem a galériát

Az Éva magazin írása.

Videók

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Életmód

A 10 legjobb vendégsztár a harmincéves Jóbarátokból

Egyik kedvenc sorozatunk, amit máig bármikor szívesen újranézünk. De a főhősökön kívül is voltak benne kiváló alakítások.

Kép
Életmód

Hollywood abortuszra kényszerítette a színésznőket! Avagy a múlt legdurvább botrányai a filmiparban!

Rengeteg titkot rejt a filmipar. Hollywood tele van szörnyű botrányokkal, és ez régen sem volt másképp, sőt! Mutatjuk a legdurvábbakat!

Kép
Életmód

Ezekre a foltokra figyelj: a leggyakrabban vitaminhiányra utalnak!

Megfelelő mennyiségű alvás, kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás, csak pár fontos tényező, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egészségesek legyünk és jól érezzük magunkat a bőrünkben. De mi történik akkor, hogy ha mégis gyengének érezzük magunkat, és a tükörbe nézve bőrproblémákkal szembesülünk?

Kép
Stílus

Hoppá! Angelina Jolie a vörös szőnyegen villantotta meg legújabb tetoválását egy szexi, kivágott ruhában! - Egyesek szerint Brad Pittnek akar vele üzenni

Angelina Jolie szexi, kivágott ruhája sem vonhatta el a figyelmet új, igencsak különleges helyre került tetoválásáról.

Kép
Életmód

Magyar Mozgókép Díj 2024: Nézd meg itt a nyertesek teljes listáját!

A Magyar Filmakadémia védnökségével a Magyar Mozgókép Fesztiválon a Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Mutatjuk a győztesek listáját!

Kép
Életmód

Oroszlán, kakas és labdazsonglőr srác - mutatjuk a foci-Eb-k kabaláit

Idén egy Albärt nevű mackóval találkozhatunk majd a helyszíneken és a közvetítésekben, de vajon kik voltak az elődei?