Láttad már? Ő volt Magyarország első szépségkirálynője, akinek szépsége az egész világot levette a lábáról

Láttad már? Ő volt Magyarország első szépségkirálynője, akinek szépsége az egész világot levette a lábáról
Forrás: Getty Images
Facebook
Twitter
Pinterest

A magyar szépségkirálynő élete a csillogás mellett jó pár szomorú pillanatot is rejtett.

Magyarország első szépségkirálynőjét egykoron nemcsak itthon, hanem Párizsban is ünnepelték, és bár Simon Böskének minden lehetősége adott volt ahhoz, hogy a világhírnév számára ne csak egy álom legyen, ám ő inkább a szerelmet választotta. Na de ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük az elején!

Simon Böske 1909. február 15-én, egy egy jómódú tiszti főorvosi családban látta meg a napvilágot, Keszthelyen. Mindössze 16 éves volt, amikor a Színházi Élet című lap olvasóinak szavazatai alapján a Keszthelyi Korzó Szépévé választották, majd nem sokkal később Siófokon, a Balaton Tündére címet is elnyerte. Négy évvel később, 1929. január 6-án az először megrendezett Miss Hungária szépségversenyen 218 induló közül az ő fejére került a korona. Az esemény Márai Sándort is megihlette, aki így írt az akkori szépségkirálynőről a a Színházi Élet hasábjain:

Egy keszthelyi orvos lányát, Simon Böskét megválasztották Miss Hungáriának. Hogy ő a legszebb magyar lány… Gratulálok kisasszony. Mielőtt útra megy (Párizsba), engedjen meg egypár szót, szegény kicsikém. Maga nem is tudja, a Maga kedves és legszebbnek deklarált fejében, hogy mire angazsálta magát. Már szépnek lenni is egészen bonyolult valami. Mit gondol, a legszebbnek? Már egyetlenegy embernek tetszeni is hallatlanul veszedelmes és bonyolult valami. (Hát még) Egy zsűrinek, a világ zsűrijének, mit gondol?

- dicsérte őt az író.

Simon Böske szépsége külföldön is siker aratott, és még ugyanebben az évben tizenhat ország indulója közül Miss Európává választották Párizsban. A 20 éves magyar lány ezek után nemcsak a francia köztársasági elnökkel találkozhatott, hanem a monacói herceggel is, miközben a szemfüles európai és amerikai stúdiók filmszerepekkel ostromolták őt, és még egy francia selyemgyár is bejelentkezett nála, aki róla szeretett volna elnevezni egy mintát. Böske azonban nem kért ezekből, inkább hazajött.

A Keleti pályaudvarnál hatalmas ünneplő tömeg várta, ám sajnos nem mindenki örült neki. Zsidó származása miatt voltak, akik elítélték, és miközben ő a boldogságban úszva integetett az egybegyűlteknek, többen azt kiabálták neki, hogy „nem vagy magyar!”. Egy ideig úgy tűnt, hogy a magyar szépség a világversenyen is elindul majd, ám végül csak egy kisebb rendezvényt bonyolítottak le, ahol Miss Amerikával közösen állt a zsűri elé, akik a diplomatikus megoldást választva, döntetlenre hozták ki a versenyt.

A szerelem is gyorsan rátalált, egy módos posztógyáros, Brammer Pál vette őt feleségül, ám a férj hűtlensége miatt 1935-ben elváltak útjaik. Második férje, Jób Dániel a Vígszínház művészeti vezetője volt, és bár nehéz körülmények között, de sikerült átvészelniük a holokausztot. Férje 1955-ben bekövetkezett halála után visszavonultan és sajnos a nyilvánosság részéről teljesen elfeledve élt. 1970. október 8-án, 61 éves korában hunyt el Budapesten.

Mutatunk még pár fotót a szépséges Simon Böskéről! Kattints tovább!

Galéria / 7 kép

Magyarország első szépségkirálynője: Simon Böske

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Szépség

Híres magyar nők, akik nem titkolják, hogy plasztikáztattak

Míg régen a végtelenségig tagadták a nők a plasztikai beavatkozásaikat, addig napjainkban ez már egyáltalán nincs így.

Kép
Sztárok

A kor tényleg csak egy szám! Avagy 10 sztárpasi, aki 50 felett sem vesztett szexi külsejéből

A hírességek körében nem egy olyan szexi sztárpasit tartunk számon, aki bizony az ötödik iksz felett sem vesztett szemrevaló külsejéből.

Kép
Sztárok

Imádjuk! SJP bebizonyította, hogy ezt a csúnya mintát igenis lehet stílusosan viselni

Sarah Jessica Parker ruhája egyszerre klasszikus és izgalmas.

Kép
Életmód

A legmegdöbbentőbb meglepetések! 13 Oscar-jelölt alkotás, ami végül nem nyerte meg a legjobb filmnek járó díjat

Az Oscar-jelöltek névsora hosszú évtizedek óta tud nagy meglepetéseket okozni.

Kép
Életmód

5 dolog, amit sose mondj az egyedülálló barátaidnak

Ahogyan Beyoncé is mondaná (azaz énekelné), „szingli, csajok, fel a kezekkel”, ha titeket is a most következő megjegyzések valamelyikével próbáltak megvigasztalni szakítás után!