A magyar színésznő, akit szerelme Katharine Hepburnért hagyott el

A magyar színésznő, akit szerelme Katharine Hepburnért hagyott el
Forrás: Paramount Pictures
Facebook
Twitter
Pinterest

Katharine Hepburn szépségének bizony nehezen tudtak a férfiak ellenállni.

Katharine Hepburn, nemcsak stílusáról volt híres, elég csak arra gondolni, hogy ő hozta divatba a nők körében a nadrágot, hanem a tehetségéről és kitartó szerelméről is. A színésznő ugyanis karrierje során 12 Oscar-jelöléséből négyet díjra is váltott és amíg a szakma az egekbe emelte, az érzelmeit csendben, magában kellett megélnie, hiszen közel 26 éven át fűzte őt egy titkos románc a nős, Spencer Tracy-hez. Persze közben próbált más oldalán is boldog lenni, így történt meg, hogy egy fiatal magyar színésznő szíve őmiatta tört darabokra.

Na de kezdjük is az elején...

Steffi Duna, Berindey Erzsébet Stefánia néven született 1910. február 8-án Budapesten. Még kislányként táncolni kezdett és 18 évesen magával ragadta őt a revü világa. Különleges tehetségére mások is felfigyeltek, Londonba szerződött és itt vette fel a Steffi Duna nevet. A fiatal és gyönyörű lányért rajongott a közönség, ám a biztos siker helyett ő inkább a szerelmet választotta. Beleszeretett ugyanis az akkora már komoly hírnévvel bíró, Frantisek Lederer cseh színészbe, akit Hollywoodba szerződtetek, így nem is volt kérdés, hogy Steffi is vele tart, aki minden bizonnyal nem gondolta volna, hogy a tengerentúlra szőtt közös életüket Katharine Hepburn örökre megváltoztatja.

Steffi Duna
forrás: RKO Radio Pictures
Steffi Duna

Míg Frantisek felvette a Francis nevet és sikert sikerre halmozott, addig Steffi, angoltudás híján csak reménykedett abban, hogy egyszer minden jobbra fordul - sajnos nem így lett. A magyar lány mindössze egy kisebb szerep erejéig tűnt fel a férfi oldalán a filmvásznon, az 1934-es Két világ fia című filmben, melyben ő alakította a cseh színész eszkimó feleségét - ez szerencsére semmilyen angoltudást nem igényelt.

Francis Lederer és Steffi Duna a Két világ fia című filmben 1934-ben.
forrás: RKO Radio Pictures
Francis Lederer és Steffi Duna a Két világ fia című filmben 1934-ben.

Egy évvel később, az Eszményi asszony című film forgatásán a férfi összemelegedett az akkor 28 éves Katharine Hepburnnel, a kettejük közti románc pedig annyira szaftos hírnek bizonyult bizonyult, hogy a sajtó még jó ideig cikkezett róla - nem tudni, hogy a cseh színészt emiatt dobták-e ki a filmből, vagy sem, de végül Charles Boyer főszereplésével került a mozikba az alkotás -, innen értesült a megcsalt a Steffi is a dologról és elhagyta szerelmét.

Katharine Hepburn és Francis Lederer
forrás: Loew's Inc./Getty Images
Katharine Hepburn és Francis Lederer

Tanulni kezdett és idővel a filmszakma is felfedezte magának. Közel 30 filmben szerepelt karrierje során. Először John Carroll színésznek mondta ki a boldogító igent, ám ez a nász viharos gyorsasággal ért végett, másodszor már szerencsésebbnek bizonyult, 1940-ben ment hozzá Dennis O'Keefe színészhez, majd visszavonult. Innentől fogva már csak a család és a gyerekei érdekelték. Férje 1968-ban bekövetkezett halála után sose házasodott újra. 1992-ben, 82 éves korában hunyt el Beverly Hills-ben a színésznő, akinek hollywoodi sikereiről szinte mit sem tudtak itthon.


És ezt láttad már?

Galéria / 10 kép

10 magyar művész, akinek csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Szépség

10 örökérvényű szépségtrükk, amit a Szex és New Yorkból tanultunk

A Szex és New Yorkban látott szépségtrükkök közel két évtized távlatában is ugyanolyan aktuálisak, mint egykoron voltak.

Kép
Sztárok

A 13 legőrültebb sztori a sztárvilágból, ami meglepő, de igaz

Tény és való, hogy a sztárok sok esetben olyanok, mint bármelyik ember, ám kivételek mindig vannak!

Kép
Szépség

Ókori szépségtippek! Így ápolta bőrét a páratlan megjelenésű Kleopátra

Vajon mivel ápolta a bőrét, hogy évezredekkel később is tökéletes megjelenéséről álmodozunk?

Kép
Stílus

Kopizd le a stílusát: Jennifer Lopez erre a kiegészítőre esküszik már több mint 20 éve

Teljesen érthető, ha már egyszer ráakadt az igazira, miért is cserélne le pár múlandó trend kedvéért?!

Kép
Szépség

Amire már évtizedek óta várunk: Madonna meghökkentő szépségtrükkjeitől leesik az állad

Madonna 2023 nyarán lesz 65 éves, most megmutatjuk, mivel tartja fiatalon magát.