A név, amit ideje megjegyezni: Interjú Szőke Abigéllel, az HBO első magyar gyártású sorozatának fiatal tehetségével

A név, amit ideje megjegyezni: Interjú Szőke Abigéllel, az HBO első magyar gyártású sorozatának fiatal tehetségével
Forrás: Lábady István/InStyle
Facebook
Twitter
Pinterest

Az Akik maradtak című film főszerepe után a külföldi kritikusok is ódákat zengtek a fiatal színésznő tehetségéről. Úgy tűnik, hogy a járvány sem állíthatta meg Szőke Abigélt, az HBO legújabb, magyar gyártású sorozatában is egy kulcsfontosságú szereplőt alakít majd!

A mai filmipar hatalmas részét birtokolják már az olyan streamer oldalak, mint az HBO Max. Ezáltal a magyar filmezés is nagy mérföldkőhöz ért, hiszen hamarosan megjelenik az első teljesen magyar ötlet alapján készült HBO sorozat Szentgyörgyi Bálint rendezésével. A besúgó 8 részes lesz, és számtalan tehetséges színészt vonultat majd fel, köztük az Akik maradtak film sztárját is, Szőke Abigélt.

A színésznő az Instyle 2021-es nyári lapszámában adott interjújában mesélt arról, hogy milyen is az élete most, hogy egyre felkapottabb színésszé válik nemcsak magyar körökben, de külföldön is. Abigél akkor A besúgóról is elárult néhány izgalmas részletet, ami nemcsak amiatt volt nagy kihívás számára, mert egy nagy külföldi cég produkciója, hanem azért is, mert egy rendszerváltás előtti történetről beszélünk, egy olyan időszakról, amikor még teljesen más volt az élet.

Te is belekóstoltál már a színházba, a filmezésbe és most a sorozatba is. Melyik az, ami legközelebb áll hozzád?

Nagyon más mindegyik. A színházba azért komolyabban nem tudtam belekóstolni, hiszen a Pesti Magyar Színházban csak statisztáltam, ráadásul a koronavírus miatt nem is volt lehetőség sem.

Kép
forrás: Lábady István/InStyle

Melyiket miért szereted?

A színháznak van egy családias hangulata: bemész mindennap ugyanoda, ugyanazok az illatok, ugyanazok az emberek fogadnak, és valahogy kialakul egy rutin, vagy pontosabban egy társulat. Emberek előtt játszani is nagyon jó érzés, hiszen az akkor és ott van, így nincs több esélyed és abban a pillanatban kell kihoznod a legjobbat magadból. Persze a filmnél is megvan ugyanez, de ott a többszöri felvételek miatt újra és újra kell a legjobbat nyújtani, míg a színháznál minden este csak az a három órád van, hogy megcsináld. Nagyon varázslatos a színház, de játék szempontjából is más, mint a film. Egyrészt elemeltebb és stilizáltabb, mert real time-ban van, de közben sűrítik az időt. Másrészt mivel ott vagy hús és vér, ezért sokkal igazabb vagy, mint egy film.

A nemzetközi sajtó is eléggé felkapott, amikor volt szó az Akik maradtak Oscar-jelöléséről, illetve az alakításodat is eléggé dicsérték. Hogy érzed, azóta beindult a külföldi karriered?

Én nem érzem úgy, hogy annyira felkaptak volna. Volt egy pár dolog, ami megtalált utána, de az inkább a németországi ügynökömnek köszönhető. Odáig még nem jutottam el, hogy meg is kapjak egy külföldi szerepet. Remélem, hogy ez azért változni fog, hiszen nagyon dolgozom az angoltudásomon.

A besúgó című sorozatban, te alakítod az egyik főszereplőt, Juditot, a történet pedig a rendszerváltás előtt játszódik. Mennyire volt nehéz olyan karaktert alakítani, aki már akkor élt, amikor te még meg sem születtél?

Talán a lényege mindig az emberség, hogy ki az az ember, aki ott van és hogy én hogyan tudok vele azonosulni. Én mindig is úgy tudtam megformálni karaktereket, ha értem, hogy mi van a karakterrel. Találok közös pontokat vagy éppen ellentmondásokat. A ruhák, díszletek és az így megteremtett hangulat is nagyon sokat segítenek. De a lényeg az mindig az ember. Tulajdonképpen ez a karakter sokban hasonlít hozzám, de sok mindenben meg nem olyan vagyok.

Kép
forrás: Lábady István/InStyle

Olyan, mintha téged kifejezetten követnének ezek a múltbéli szerepek. Az Akik maradtak a második világháború után játszódik, a Martfűi rém és ez a sorozat pedig a szocializmusban játszódik. Mit gondolsz, hogy miért találnak meg ezek a szerepek? Nem vagy egy modern lány, inkább régimódinak tartod magad?

Attól függ. Nagyon érdekel a múlt, nagyon tetszenek a régi épületek is és a klasszikus stílusok. Közben társadalmilag nem gondolom, hogy akkoriban a nők jobb helyzetben lettek volna akkor, mint most. Ebből a szempontból nem bánom, hogy nem akkor éltem. Gondolom, a politikai helyzet sem volt jobb soha. Az is rossz lett volna, ha nem tudok fürödni minden este vagy nem tudom lehúzni a wc-t.

Még a karriered elején tartasz. Hogy látod a jövődet szakmai szempontból?

Sok olyan ember van itthon, akivel szeretnék dolgozni, de ha jönne lehetőség külföldről, annak nagyon örülnék. Nagyon szívesen megyek ki külföldre projektek miatt vagy rövid ideig lakni, de hosszú távon itt élnék. Nagyon szeretem Magyarországot. Viszont az nagyon lehangoló, hogy fiatalon azt kell éreznem, hogy állandóan le vagyok nyisszantva és azért kell harcolnom, hogy egzisztenciálisan megéljek. És nekem még szerencsém van.

A besúgó 2022 tavaszán lesz elérhető az HBO Maxon, és már meg is érkezett az első előzetes:

interjú: Hartinger Emese
fotó: Lábadi Isvtán
styling: Irina Skyba
haj: Telenkó Ábel
smink: Ágoston Zsombor

Az Abigéllel készült teljes fotósorozatért
kattints galériánkra!

Galéria / 6 kép

Az HBO új magyar sorozatának fiatal csillaga: Szőke Abigél

Megnézem a galériát

Az elmúlt években nagyot lendült a magyar filmipar és a sok kritika ellenére, rengeteg nagyszerű alkotás került a mozikba.

Ezeket például láttad már?

Galéria / 9 kép

9 magyar film, amitől sokkal, sokkal jobb kedved lesz

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Sztárok

7 híres vonzó ember, aki valamiért még mindig szingli: a rajongók tudják az okát

Külső szemlélőként úgy tűnik, hogy a hírességeknek mindenük megvan – pénz, autó, gyönyörű otthon.

Kép
Életmód

3 csillagjegy, akinek pénz hullik az ölébe a közeljövőben

Úgy tűnik, melléjük áll a szerencse.

Kép
Stílus

Minden idők legszebb kismama szettjei a vörös szőnyegről: neked hogy tetszik az első helyezett?

Ezek voltak a legszebb kismama ruhák, amiket valaha a vörös szőnyegen láthattunk.