Tudtad? Még Viktória királynő is Herendi-készletet használt - Megnéztük a „Magyar EXPO sikerek” kiállítást

Tudtad? Még Viktória királynő is Herendi-készletet használt - Megnéztük a „Magyar EXPO sikerek” kiállítást
Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Szépség

Kneipp Jó éjszakát Tusfürdő vélemény! Teszteltük, hogy tényleg pihentetőbb-e az alvás a márka új termékével

Promóciók

ÍME A TÖKÉLETES ILLAT AZ IGAZÁN ÖSSZETARTÓ PÁROKNAK: MEGÉRKEZETT A K&Q EAUX DE PARFUM INTENSE BY DOLCE&GABBANA

Promóciók

Fedezd fel az Ecco la Pasta mediterrán ízvilágú tésztákat az Ecofamily üzletekben!

Facebook
Twitter
Pinterest

A világkiállításokon megjelent magyarok sikereit bemutató időszaki tárlat 2023. augusztus 20-ig megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Rögtön az elején bevallom, alapszintű expós tudással érkeztem a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb időszaki Magyar EXPO sikerek (1851-2021) - A nemzeti identitás kultúrtörténete című időszaki tárlatára, amely 170 év 32 világkiállítását, illetve az azokon megjelent magyarok nem mindennapi sikereit mutatja be. Azonban egy pillanatig sem kellett aggódnom a hiányos ismereteim miatt, ugyanis rögtön a tárlat legelején megismerhettem az expók születésének történetét. Az első világkiállítást például Viktória királynő nyitotta meg Londonban 1851. május 1-jén, az esemény ötletgazdája pedig nem más volt, mint a férje, Albert herceg. A hat hónapon át nyitva tartó kezdeményezéshez több tízezer kiállító csatlakozott, a látogatók száma pedig meghaladta az egymilliót is.

A Nagy Kiállításként emlegetett rendezvény a korszak szellemi-, és anyagi kultúrájának találkozóhelyeként, az emberi fejlődés generátoraként, illetve egyes országok, kontinensek közötti kapcsolatteremtés, továbbá az információcsere új platformajaként működött. Az expótörténeti gyorstalpaló után magamhoz vettem a bejáratnál található sétálófüzetet, amelyben minden kiállított (és sorszámmal ellátott) tárgyról megtaláltam a legfontosabb információkat. De érdemes már az első teremben letölteni az Artivive applikációt is a mobilunkra, amivel bizonyos műveket tulajdonképpen életre is kelthetünk – ha a megjelölt elemekre irányítjuk a telefonunkat az app használata közben, akkor a kiterjesztett valóságban is megtekinthetjük ezeket. (A családi programot tervezőknek érdemes kiváltania a jegypénztártnál az expóútleveleket, melybe a világkiállítások helyszíneit pecsételhetik a legkisebbek – de persze korosztálytól függetlenül különleges szuvenír lehet a világkiállításokon már tradícióvá vált dokumentum.)

Kép
forrás: Magyar Nemzeti Múzeum
Kép
forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Az első ilyen interaktív látnivaló például az a herendi étkészlet, amelyet maga Viktória királynő is megcsodált a londoni világkiállításon, sőt, vásárolt is belőle egyet – ezért azóta is Viktória-mintás Herendi-készletnek hívják azt.

Kép
forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

A tárlatból az is kiderül, hogy az expók hőskora a második ipari forradalom kibontakozásának kezdetére esett, ugyanis az egyre gyorsuló információáramlásnak, valamint egyre sűrűbbé váló közlekedési hálózatnak köszönhetően a kiállításoknak ekkor már kiemelkedő szerepe volt a legújabb találmányok és felfedezések megismertetésében és elterjesztésében - a magyar elektrotechnika atyja, Jedlik Ányos például 1855-ben elküldte a Bunsen elemekhez hasonlatos saját gyártású akkumulátorait a párizsi expóra, ahol bronzérmet nyert a találmányaival. Ma viszont a hangsúly inkább már az egyes országok imázsának formálására tevődött át és a 20. század közepétől egy-egy fontos világjelenségre, az emberiség egészét érintő problémára fókuszálva adják meg az expók központi tematikáját a résztvevőknek – ezekre mutatnak be innovatív megoldásokat a nemzeti pavilonokban. A 2020-2021 dubaji világkiállítás témája például „az elmék összekapcsolása a jövő megteremtéséért” volt. A Magyar Nemzeti Múzeum tárlata emléket állít annak is, hogy ezt az eseményt a koronavírus-járvány kirobbanása miatt egy évvel el kellett halasztani – ugyanis egy szájmaszkot viselő alak mellett is elsétálhatunk a teremben.

Kép

Éppen ettől válik különlegessé ez a mintegy 50 magyar közgyűjtemény és magánszemély világkiállításokhoz kapcsolódó műtárgyait összegyűjtő Magyar EXPO sikerek tárlat: bárki megtalálhatja benne a saját számításait – pontosabban az érdeklődési körét. A magyar képző- és iparművészet mellett megjelenik az építészet, a tudomány- és technikatörténet, a kézműipar, a kereskedelem, élelmiszeripar és a vendéglátás is: megcsodálhatjuk Szinyei Merse Pál: Majális című világhírű művét, a Halasi csipketerítőket, Rómer Flóris 1867-es naplóját, Andrássy György aranyérmét 1867-ből, Beliczay Imre híres pesti mézeskalácsos és viaszöntő mézeskalácsmintáit, de tanulhatunk a lófogászatról, a hangszerekről és a Zwack Unicumról is. Sőt, távozáskor még a híres Szegedi halászlé receptjét is megkapjuk útravalóul.

A Gál Vilmos kurátor vezetésével megrendezett kiállítás 2023. augusztus 20-ig megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban, belépőjegyet pedig IDE kattintva tudsz vásárolni elővételben.

Videók

Szépség

Kneipp Jó éjszakát Tusfürdő vélemény! Teszteltük, hogy tényleg pihentetőbb-e az alvás a márka új termékével

Promóciók

ÍME A TÖKÉLETES ILLAT AZ IGAZÁN ÖSSZETARTÓ PÁROKNAK: MEGÉRKEZETT A K&Q EAUX DE PARFUM INTENSE BY DOLCE&GABBANA

Promóciók

Fedezd fel az Ecco la Pasta mediterrán ízvilágú tésztákat az Ecofamily üzletekben!

Kép
Szépség

Ezeket kell beszerezned! 10 most akciós sminktermék, amivel káprázatos tavaszi sminket készíthetsz

Itt az ideje, hogy a nude és barnás sminkjeinket eltegyük a fiókba! Mutatjuk, miket kell beszerezned a tökéletes tavaszi sminkhez!

Kép
Életmód

A szakértő könyörögve kéri: Étrend-kiegészítők, amiket nem szabad együtt bevenni

Ezek az étrend-kiegészítők együtt szedve akár veszélyesek is lehetnek!

Kép
Sztárok

Sydney Sweeney ruhaválasztásával először Angelina Jolie-t, aztán Julia Robertset másolta: na de kinek állt jobban a szett?

Sydney Sweeney stylistja nagyon jó helyekről szerzi a csillag vörös szőnyeges megjelenésének inspirációit!

Kép
Életmód

Toplista: Minden idők 10 legszexibb férfi tévés karaktere

Csak helyeselni tudunk a listán szereplő nevekkel!

Kép
Sztárok

Azt mondták, nem elég jó modellnek! Így változott át szende tinilányból a kifutók csillagává Kate Moss

Sokan nem hittek Kate Mossban, mert azt mondták, hogy nem az a tipikus szupermodell alkat! Nézd meg az akkor és most fotóit!