Tudtad? Még Viktória királynő is Herendi-készletet használt - Megnéztük a „Magyar EXPO sikerek” kiállítást

Tudtad? Még Viktória királynő is Herendi-készletet használt - Megnéztük a „Magyar EXPO sikerek” kiállítást
Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Életmód

6+1 dolog, amit egy modern és sikeres nő nem csinál már 2023-ban a közösségi médiában

Promóciók

„A legpontosabb beszámoló Monroe életéről és haláláról” - olvass most bele az Istennő - Marilyn Monroe titkos életei című könyvbe

Facebook
Twitter
Pinterest

A világkiállításokon megjelent magyarok sikereit bemutató időszaki tárlat 2023. augusztus 20-ig megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Rögtön az elején bevallom, alapszintű expós tudással érkeztem a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb időszaki Magyar EXPO sikerek (1851-2021) - A nemzeti identitás kultúrtörténete című időszaki tárlatára, amely 170 év 32 világkiállítását, illetve az azokon megjelent magyarok nem mindennapi sikereit mutatja be. Azonban egy pillanatig sem kellett aggódnom a hiányos ismereteim miatt, ugyanis rögtön a tárlat legelején megismerhettem az expók születésének történetét. Az első világkiállítást például Viktória királynő nyitotta meg Londonban 1851. május 1-jén, az esemény ötletgazdája pedig nem más volt, mint a férje, Albert herceg. A hat hónapon át nyitva tartó kezdeményezéshez több tízezer kiállító csatlakozott, a látogatók száma pedig meghaladta az egymilliót is.

A Nagy Kiállításként emlegetett rendezvény a korszak szellemi-, és anyagi kultúrájának találkozóhelyeként, az emberi fejlődés generátoraként, illetve egyes országok, kontinensek közötti kapcsolatteremtés, továbbá az információcsere új platformajaként működött. Az expótörténeti gyorstalpaló után magamhoz vettem a bejáratnál található sétálófüzetet, amelyben minden kiállított (és sorszámmal ellátott) tárgyról megtaláltam a legfontosabb információkat. De érdemes már az első teremben letölteni az Artivive applikációt is a mobilunkra, amivel bizonyos műveket tulajdonképpen életre is kelthetünk – ha a megjelölt elemekre irányítjuk a telefonunkat az app használata közben, akkor a kiterjesztett valóságban is megtekinthetjük ezeket. (A családi programot tervezőknek érdemes kiváltania a jegypénztártnál az expóútleveleket, melybe a világkiállítások helyszíneit pecsételhetik a legkisebbek – de persze korosztálytól függetlenül különleges szuvenír lehet a világkiállításokon már tradícióvá vált dokumentum.)

Kép
forrás: Magyar Nemzeti Múzeum
Kép
forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Az első ilyen interaktív látnivaló például az a herendi étkészlet, amelyet maga Viktória királynő is megcsodált a londoni világkiállításon, sőt, vásárolt is belőle egyet – ezért azóta is Viktória-mintás Herendi-készletnek hívják azt.

Kép
forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

A tárlatból az is kiderül, hogy az expók hőskora a második ipari forradalom kibontakozásának kezdetére esett, ugyanis az egyre gyorsuló információáramlásnak, valamint egyre sűrűbbé váló közlekedési hálózatnak köszönhetően a kiállításoknak ekkor már kiemelkedő szerepe volt a legújabb találmányok és felfedezések megismertetésében és elterjesztésében - a magyar elektrotechnika atyja, Jedlik Ányos például 1855-ben elküldte a Bunsen elemekhez hasonlatos saját gyártású akkumulátorait a párizsi expóra, ahol bronzérmet nyert a találmányaival. Ma viszont a hangsúly inkább már az egyes országok imázsának formálására tevődött át és a 20. század közepétől egy-egy fontos világjelenségre, az emberiség egészét érintő problémára fókuszálva adják meg az expók központi tematikáját a résztvevőknek – ezekre mutatnak be innovatív megoldásokat a nemzeti pavilonokban. A 2020-2021 dubaji világkiállítás témája például „az elmék összekapcsolása a jövő megteremtéséért” volt. A Magyar Nemzeti Múzeum tárlata emléket állít annak is, hogy ezt az eseményt a koronavírus-járvány kirobbanása miatt egy évvel el kellett halasztani – ugyanis egy szájmaszkot viselő alak mellett is elsétálhatunk a teremben.

Kép

Éppen ettől válik különlegessé ez a mintegy 50 magyar közgyűjtemény és magánszemély világkiállításokhoz kapcsolódó műtárgyait összegyűjtő Magyar EXPO sikerek tárlat: bárki megtalálhatja benne a saját számításait – pontosabban az érdeklődési körét. A magyar képző- és iparművészet mellett megjelenik az építészet, a tudomány- és technikatörténet, a kézműipar, a kereskedelem, élelmiszeripar és a vendéglátás is: megcsodálhatjuk Szinyei Merse Pál: Majális című világhírű művét, a Halasi csipketerítőket, Rómer Flóris 1867-es naplóját, Andrássy György aranyérmét 1867-ből, Beliczay Imre híres pesti mézeskalácsos és viaszöntő mézeskalácsmintáit, de tanulhatunk a lófogászatról, a hangszerekről és a Zwack Unicumról is. Sőt, távozáskor még a híres Szegedi halászlé receptjét is megkapjuk útravalóul.

A Gál Vilmos kurátor vezetésével megrendezett kiállítás 2023. augusztus 20-ig megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban, belépőjegyet pedig IDE kattintva tudsz vásárolni elővételben.

Videók

Életmód

6+1 dolog, amit egy modern és sikeres nő nem csinál már 2023-ban a közösségi médiában

Kép
Életmód

Több mint egy mozgásforma! Minden, amit a jógáról kezdőként fontos tudnod

Kíváncsi vagy, de nem tudod hogyan is kezdj bele a jógába? Íme, néhány tipp, hogy minél előbb jógamatracra állj, és saját gyakorlásod során tapasztald meg a jóga jótékony hatásait.

Kép
Sztárok

Láttad már? Ilyen gyönyörű nő lett Jean-Paul Belmondo legidősebb unokája, Annabelle

Jean-Paul Belmondo minden bizonnyal nagyon büszke lenne arra, hogy unokája is a filmszakmát választotta hivatásául.

Kép
Sztárok

A képek magukért beszélnek! Sokak szerint ezek a felvételek a bizonyítékai annak, hogy semmi kémia nincs már Hailey és Justin Bieber között

Hailey és Justin Bieber házasságáról sok pletyka kering, most itt egy újabb jel, ami sokak szerint arra utal, hogy valami nincs rendben köztük!

Kép
Szépség

SJP és Jennifer Aniston már imádja! Egy új hajtrend, aminél nincs tökéletesebb őszülő hajhoz

Ősz hajszálak, őszülő hajtő? Ma már ebben nincs semmi ciki, sőt! Nézd meg, hogyan hordják a hajukat a legnagyobb hollywoodi sztárok!

Kép
Sztárok

Conchita Wurst férfiasabb, mint valaha: 9 év telt el azóta, hogy megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, ma már szinte rá sem ismerni

Kilenc évvel ezelőtt mindenki ledöbbent, amikor egy estélyit viselő, gyönyörű, szakállas nő lépett a színpadra. A nevét pedig mindenki azonnal megjegyezte: Conchita Wurst.