Legyen Divat a Női Vezető! - Szécsi Gabriella: "Egy női vezetőnek meg kell találnia a belső harmóniát az életében."

Legyen Divat a Női Vezető! - Szécsi Gabriella: "Egy női vezetőnek meg kell találnia a belső harmóniát az életében."
Forrás: Pejkó Gergő
Facebook
Twitter
Pinterest

Szécsi Gabriella, a BI-KA Logisztika Kft. ügyvezetője osztja meg tapasztalatait a női vezetői szerepkörről.

A Menedzserszövetség kiemelten fontos feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet a női vezetők szerepére, ezért az InStyle-al közösen kampányt indít “Legyen Divat a Női Vezető!” címmel. 37 főszereplő női vezető osztja meg tapasztalatait, akik a szakmájukban elért sikereiknek köszönhetően példaképek lehetnek, pozitív, követendő utat mutathatnak a fiatalabb generáció tagjai számára, akik most tervezik, építik karrierútjukat.

Mit gondolsz, Te minek, melyik tulajdonságodnak köszönheted, hogy vezetővé váltál?

Életem során a maximalizmus, a változásra való törekvés és a proaktivitás hármasa mozgatott, amely egy állandóan ismétlődő, örökmozgó spirálként segített abban, hogy egy folyamatos fejlődésre vágyó személyiséggé váljak. A BI-KA Logisztika Kft. ügyvezetőjeként alapelvem, hogy a munkatársakra együttműködő partnerként kell tekinteni, figyelemmel kell kísérni munkavégzésüket, leterheltségüket, fejlődésüket annak érdekében, hogy a kiegyensúlyozott munkahelyi légkört biztosítva számukra, a maximumot hozhassák ki képességeikből. Vezetőként fontosnak tartom továbbá a hibázás kultúrájának vállalaton belüli kialakítását: egy szervezet mindennapjaiban lehetetlen a hibázás elkerülése, azonban fontos, hogy a munkavállaló és a vállalat egésze tudjon tanulni és következtetéseket levonni az ejtett hibákból, ki tudja értékelni azokat.

Többször kérdezték már tőlem, hogy milyen különbségeket tapasztaltam eddigi pályám során egy női, illetve egy férfi vezető működése között. Igaz, hogy a szállítmányozási és fuvarozási szakma nem tartozik a legnőiesebb pályák közé, ezért a női empátia hozzásegíthet az üzleti tárgyalások levezetéséhez, illetve a munkatársakkal történő hatékonyabb kommunikációhoz is. Egy női ügyvezető más nézőpontból közelíti meg az irányítással járó feladatokat, ez kétségkívül új lendületet vihet egy-egy vállalkozás életébe. Az érzelmi alapon való döntéshozatallal azonban óvatosan kell bánni!

Mit üzennél a fiatal lányoknak/nőknek, akik vezetői ambíciókat dédelgetnek, mit erősítsenek magukban?

A vezetői folyamatnak mindig aktívnak kell lennie, az üzleti életben nincs helye a passzív magatartásnak. Nem elég elkönyvelni egy-egy sikeres projektet, hanem mindig újabb próbatételt kell magunk elé helyezni, amelynek megoldása során megtanulhatjuk kezelni az esetleges hibákat és kockázatokat, illetve megmutathatjuk kreativitásunkat és problémamegoldó képességünket. Fontos, hogy céljaink elérése során a munkatársakat értékként kezeljük és munkájukat minden esetben visszajelzés kövesse az erősségek és a gyengeségek kiemelésével. A bizalmi kapcsolat kiépítése mellett, egy vezetőnek a személyes példamutatásra, a nyitottságra, csapatépítő tevékenységekre, illetve a fejlődés iránti elkötelezettségre is oda kell figyelnie.

Mindezek mellett, úgy vélem, hogy egy vezető számára a tartós siker további kulcsa a life long learning. Fontosnak tartom az új ismeretek iránti érdeklődést, az állandóan fejlődő világunk gazdasági folyamatainak megértéséhez szükséges szakmai tudás megszerzését. A tanulás fogalma alatt értem a tapasztalatszerzés minden egyes formáját: emberi interakciók megértése, problémamegoldó gondolkodás és proaktív szemléletmód elsajátítása, a meglévő szakmai ismeretek folyamatos bővítése akár szakkönyvek, akár képzések, akár workshopok segítségével.

Milyen negatív sztereotípiák nehezítették meg mindennapjaid a munkahelyeden nőként? Véleményed szerint melyek azok a problémák, amik csak a nők karrierútját nehezítik meg?

Tény, hogy a hazai logisztikai szolgáltatók körében végzett reprezentatív kutatások alacsonyabb női vezetői arányt mutatnak a szektor vállalatainak körében. A legtöbben inkább férfiasabb szakmaként tekintenek a logisztikára, így nem feltétlen női vezető jut eszükbe egy-egy logisztikai szolgáltató vállalat első számú vezetőjeként. Hogy nehezebb-e nőként érvényesülni a logisztikai szakmában? Véleményem szerint a vezetői pozíció sikeres betöltéséhez hiteles szakmai tudás, megszerzett tapasztalat, vezetői kompetencia és a munkatársakhoz, emberekhez és szituációkhoz való nyitottság és empatikus hozzáállás, továbbá alkalmazkodó képesség és határozottság segíthet, azonban ezek nemtől független tényezők.

Tipikus és elkerülendő problémának látom, hogy a női vezetők férfiként szeretnének érvényesülni vezetői szerepkörükben, háttérbe szorítva egyéniségüket. Ahelyett, hogy saját személyiségjegyeiket kihasználva irányítanának, figyelik és próbálják elsajátítani a férfi vezetési mechanizmusokat; ez a folyamat a működésük hiteltelenségéhez vezethet.

Tény, hogy egy nő élete során sokféle szerepet tölt be, sőt van, hogy egy-egy életszakaszában több szerepkörben is helyt kell állnia: édesanya, feleség, nő és vállalatvezető. Nem egyszerű feladat mindegyik szerepben a tökéleteset, a maximumot nyújtani. A szerepek megfelelő összehangolása és a hatékony időgazdálkodás a siker kulcsa, ez is egyfajta logisztika, melyben a munkámnak köszönhetően már nagy gyakorlatra tettem szert az elmúlt években.

Záró gondolatom, hogy egy női vezetőnek meg kell találnia a belső harmóniát az életében, amely nem egyszerű feladat. Belső egyensúlyunk ingadozhat a külső, társadalmi elvárások, a gondolatainkba berögződött, téves sztereotípiák hatására. Ameddig a tágas külső környezetnek és nyomásnak akarunk megfelelni, nem tudunk egyensúlyra lelni. Az önismeret és az önazonosság nélkülözhetetlen a harmóniára találás folyamatában.

Maximalizmus és proaktivitás, a folyamatos fejlődés mozgatórugói

További inspiráló interjúk napról napra az instyle.hu/karrier oldalon!

Videók

Kép
Életmód

A 10 legjobb romantikus film, ami 2023-ban érkezik a mozikba

Ha romantikára vágysz, akkor ezeket ne hagyd ki 2023-ban!

Kép
Stílus

10 öltözködési trükk, ami kegyetlenül többnek mutat a valódi korodnál, és 10, amivel bátran letagadhatsz 10 évet a korodból

Ezek a stílustippek gyorsan segíthetnek abban, hogy egészen új szintre helyezd a megjelenésedet!

Kép
Sztárok

Tudtad? A The Last of Us sztárjának öccse közel 3 éve transznemű nőként éli az életét

A The Last of Us színésze, Pedro Pascal mérhetetlenül büszke 30 éves húgára.

Kép
Stílus

10 kedvenc trendünk, ami már nem lesz divat 2023-ban - ezek jönnek helyettük!

A búcsú bár szinte biztos, hogy nem örökre szól, de ettől függetlenül most érdemes elfelejtened ezeket a trendeket!

Kép
Sztárok

Tényleg visszafelé öregszik! Az 56 éves Salma Hayek fehérneműben érkezett új filmje premierjére - FOTÓK

Salma Hayek a tőle megszokott módon, újfent egy látványos darab mellett tette le a voksát.