Legyen Divat a Női Vezető! - Topolcsik Melinda: „Hiszem, ha valaki szereti azt, amit csinál, az tényleg nyomot hagy a világban”

Legyen Divat a Női Vezető! - Topolcsik Melinda: „Hiszem, ha valaki szereti azt, amit csinál, az tényleg nyomot hagy a világban”
Facebook
Twitter
Pinterest

A Menedzserszövetség és az InStyle is kiemelt feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet a női vezetők fontos szerepére. 2022 tavaszán, második alkalommal kerül a magazin oldalaira a „Legyen Divat a Női Vezető!” kampány, ezúttal a Menedzserszövetség 43 női vezetőjének főszereplésével, akiknek gondolatairól többet megtudhatsz az online megjelenő mini interjúkból és videó üzenetekből.

Most Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója osztja meg tapasztalatait a női vezetői szerepkörről.

Kép

Mi a mottód?

A kitartás mindig meghozza az eredményt.

Mit gondolsz, Te minek, melyik tulajdonságodnak köszönheted, hogy vezetővé váltál?

Mindig is a kitartás és az őszinteség jellemzett a karrierem során. Jó érzés, hogy azt csinálom, amit szeretek, hogy minden nap valami újat alkothatok a Bridgestone Tatabánya ügyvezető igazgatójaként, legyen szó akár a termékekről, amiket gyártunk vagy éppen a közösségről, amit a munkatársakkal alkotunk.

Ha egyetlen szóval kellene jellemezned vezetői stílusodat, mi lenne az?

„Walk the talk” – vagyis váltsd tettekre a szavaid. Úgy cselekedj, hogy az egybecsengjen azzal, amit mondasz, amit ígérsz, azt pedig legyél képes betartani.

Ha voltak nehézségek, hullámvölgyek, mi segített átlendülni ezeken? Milyen tanácsot adnál ezen a téren a jövő női felső vezetőinek?

Az egyik legnehezebb dolog, amit meg kellett tennem vezetőként, az a gazdasági válsághoz kapcsolódik. 2008-ban neveztek ki vezetőnek a PCC AFT Europe Kft.-nél, így rám hárult a csoportos leépítés, illetve a termelés racionalizálása is. Meg kellett mondanom a munkavállalóknak őszintén, mi történik, hogy el kell küldenünk több embert is annak érdekében, hogy fennmaradjon a cég. Megígértem, ha túl leszünk a válságon, mindenkit visszaveszek, aki ezt szeretné. Be is tartottam a szavam, előbb kölcsönzött munkavállalóként, majd teljes állásban vettük vissza a régi kollégákat. A mai napig meghatározó élmény maradt, amikor az első dolgozóknak elmondhattam a jó hírt. A jövő női felső vezetőinek is azt tanácsolnám, hogy ismerjék meg a döntések mögötti okokat, lássák, hogy minek mi lesz az eredménye, nyíltan kommunikáljanak, és ha ígérnek valamit a munkavállalóiknak, akkor azt igyekezzenek betartani.

Mit üzennél a fiatal lányoknak / nőknek, akik vezetői ambíciókat dédelgetnek, mit erősítsenek magukban?

Bízzanak magukban! Ha van egy céljuk, azt kövessék, és ne hagyják, hogy mások letörjék a szárnyaikat. Az olyan gondolatok, amelyek lekicsinyítik az ember lehetséges teljesítményét, sokszor a fiatal nők önbecsülését is csökkentik. Még fájóbb és nehezebb, ha a negatív, „nem vagy rá képes” vélemények családtagoktól származnak. Azt gondolom, nem számít mennyire erős valaki, a boldoguláshoz szükséges egy olyan társ, aki hisz benne és támogatja. Az ilyen partner hajlandó megosztani a terheket, és segíthet perspektívába helyezni azokat az eseményeket, amelyek megtépázzák az önbizalmat, így segítve, hogy a fiatal nők még erősebben lépjenek ki minden ilyen helyzetből.

Szerinted a munkatársak, üzleti partnerek mit értékelnek legjobban egy vezetőben?

Akár vezetőről, akár munkatársról vagy üzleti partnerről van szó, számomra három tulajdonság mutatja igazán valakinek az erényeit. Az első az őszinteség. Enélkül nagyon nehéz együtt dolgozni. A második a lojalitás, és ezen az emberek egymás iránti tiszteletét is értem. A harmadik pedig a szabályok betartása, amelynek része a megbízhatóság is. Azt gondolom, hogy egy jó vezetőnél elengedhetetlen, hogy tényleg példát mutasson, és a szavának megfelelően cselekedjen.

Mire vagy büszke? Mi a legnagyobb eredmény, amit elértél?

Hiszem, ha valaki szereti azt, amit csinál, az tényleg nyomot hagy a világban. Sokszor keresnek meg régi kollégák a korábbi munkahelyeimről, ha tanácsra, útmutatásra van szükségük. Ezek is olyan visszajelzések, amelyek örömmel töltenek el. A legnagyobb eredményem a teljes karrierem: Berkenyétől a Bridgestone-ig.

A „Legyen Divat a Női Vezető!” kampány keretében, az InStyle magazin divatfotó-sorozatában résztvevő mind a 43 női vezető gondolatairól többet megtudhatnak az instyle.hu karrier rovatában március 8-tól megjelenő mini interjúkból és videó üzenetekből. Reméljük, hogy a Menedzserszövetség női vezetőinek tanácsai és tapasztalatai motivációt adnak a feltörekvő fiatal női generáció számára. A Menedzserszövetség vezetői elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás terén. A divatanyag minden oldalán egy női vezető az ARTYPICAL Nude by Nubu kollekció egyik különleges darabját viseli, segítve a márka céljait: a társadalom figyelmét ráirányítani a művészet támogatására és a másság elfogadására. A Menedzserszövetség sokszínűségi kampányának főtámogatója a FIAT500, támogatói a LeasePlan Hungária Zrt., az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt., együttműködő partnerei a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., az Authentic Beauty Concept, a M·A·C Cosmetics és a Garmin.

Fotó: Pejkó Gergő Ruha: NUBU, Nude by Nubu, ARTYPICAL Nude by Nubu, Haj: Authentic Beauty Concept (Color Frame Salon), Smink: M·A·C Cosmetics, Óra: GARMIN

Videók

Kép
Stílus

Minden idők legszebb kismama szettjei a vörös szőnyegről: neked hogy tetszik az első helyezett?

Ezek voltak a legszebb kismama ruhák, amiket valaha a vörös szőnyegen láthattunk.

Kép
Életmód

Emily Párizsban: miért nézem, ha olyan borzalmas?

Lehet, hogy agyzsibbasztó, nevetséges, lekezelő, olykor sértő és felháborító az a kliséhalom, amit a sorozat készítői immár három évadon át fáradhatatlanul az arcunkba tolnak. De valljuk be: imádjuk utálni. Kezdem én a vallomást, ha segít!

Kép
Sztárok
Kép
Sztárok

Ikonikus ruhák a Grammy-díjátadókról, amelyeket sosem felejtünk el

Kivágott, átlátszó, habos, csillogó, állatmintás – mindegy, csak feltűnő legyen és beszéljenek róla! Ezek a ruhák egytől egyig ilyenek!

Kép
Sztárok

Kínos! Madonna lányát ezért nem engedték be Marc Jacobs New York-i showjára

Úgy tűnik, hogy a divathét szabályai alól Madonna lánya sem kivétel.