Legyen Divat a Női Vezető! - Óhidi Zsuzsanna: "Nem problémákat látok, csak megoldásokat.”

Legyen Divat a Női Vezető! - Óhidi Zsuzsanna: "Nem problémákat látok, csak megoldásokat.”
Forrás: Pejkó Gergő
Facebook
Twitter
Pinterest

Óhidi Zsuzsanna, a Marquard Media Magyarország Kft. ügyvezetője osztja meg tapasztalatait a női vezetői szerepkörről.

A Menedzserszövetség kiemelten fontos feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet a női vezetők szerepére, ezért az InStyle-al közösen kampányt indít “Legyen Divat a Női Vezető!” címmel. 37 főszereplő női vezető osztja meg tapasztalatait, akik a szakmájukban elért sikereiknek köszönhetően példaképek lehetnek, pozitív, követendő utat mutathatnak a fiatalabb generáció tagjai számára, akik most tervezik, építik karrierútjukat.

Mit gondolsz, Te minek, melyik tulajdonságodnak köszönheted, hogy vezetővé váltál?

Van egy olyan tulajdonság, amelyben mindenből van egy kicsi, ami segít fejlődni, úton maradni, előre menni, ami egyszerre jelent elkötelezettséget, nem feladást, céltudatosságot, bizalmat és lojalitást: ez a kitartás, az erőnk, ami legbelül van. Mind a szakmai, mind a magánéletemre igaz, hogy a nagy döntésemet csak azután tudtam igazán értékelni, ha kellő kitartással és türelemmel végig is vittem azokat.

A kitartásról, magamról maratonfutóként is rengeteget tanulok egy-egy verseny alatt. A bőven előforduló holtpontok „túléléséhez” új és új módszereket fejlesztek ki, például addig darabolom a fejemben a hátralévő kilométereket, amíg egyszer csak teljesíthetőnek tűnnek. Tudom, hogy amikor a legnehezebb, amikor a legjobban fáj, akkor kell igazán összeszorítanom a fogaimat és menni előre, a célra koncentrálva – közben mindig figyelve az érzéseimet, bízva az intuícióimban, hallgatva az ösztöneimre. Az üzleti holtpontoknál sincs ez másként, ezt az elmúlt egy évben a járvány időszaka mindennél jobban megmutatta.

Van olyan terület / tevékenység, ami a munka és a család mellett kiemelt szerepet játszik az életedben?

A fentiekből is kiderül, hogy a futás meghatározó az életemben, kisebb-nagyobb szünetekkel gyakorlatilag gyerekkoromtól. A futó lényem nagyon fontos része a személyiségemnek, a lábamba tett kilométereknek is köszönhetem azt, aki ma vagyok. A futás kikapcsol, megnyugtat, észnél tart, feltölt és ha arra van szükség, akkor kellően lefáraszt. Idő önmagammal, önmagamra, valami, ami segít töltekezni, feltölteni az esetleg lemerülőben lévő elemeket – ez pedig a vezetői lét egyik meghatározó eleme. Vezetőként különösen nagy felelőséggel tartozol Magaddal szemben (is), hiszen hosszú távon csak úgy lehet mindenki rendben körülötted, ha Te is jól vagy, kiegyensúlyozott és egészséges. Persze nem azt mondom, hogy mindenkinek maratonokat kell futnia, szó sincs róla, de abban mélyen hiszek, hogy egyszerűen meg kell találni azt, ami segít ebben a töltekezésben, ami folyamatosan termeli azokat a lelki és testi tartalékokat valahol mélyen, amikhez a nehéz helyzetekben hozzá kell nyúlni. Mert ha azok kifogynak, akkor elkezdenek szétesni a dolgok. Éppen ezért én évek óta nagyon tudatosan „raktározok”.

Ha voltak nehézségek, hullámvölgyek, mi segített átlendülni ezeken? Milyen tanácsot adnál e téren a jövő női felsővezetőinek?

Az elmúlt 8 évem emberileg és szakmailag nagyon intenzív volt, rengeteg változással, soha nem látott új helyzetekkel, komoly kihívásokkal és elengedésekkel. Ezen időszak talán az egyik legfontosabb tanulsága, hogy minden átmeneti, minden állandó mozgásban, változásban van. Ami ma elképesztő jelentőségűnek tűnik, az holnap vagy holnapután jelentéktelen lehet, és a kiszámíthatatlanság a dolgokat egyik pillanatról a másikra teljesen átszínezheti. Szintén fontos tanulás, hogy többnyire már át tudok lépni dolgokon, el tudom választani a lényegest a jelentéktelentől. Elfogadtam, hogy minden okkal történik, a jó és rossz döntéseink egyaránt tanítanak valamit (az utóbbiak különösen...).. Ha kellő higgadtsággal, fegyelmezettséggel, türelemmel és kitartással vértezzük fel magunkat, az nem csak a hirtelen reakcióktól kímél meg minket (és környezetünket), de segíthet a legnehezebb helyzeteken is túljutni. A másik nagyon fontos fejlődési utam végén pedig ez a mondat áll, hogy „I don’t see problems, I only see solutions” - nem problémákat látok, csak megoldásokat. Mindenben meglátni a lehetőséget – ez hosszú és fáradságos út, de tényleg működik. És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, egy kulcs mondat, ami annyira egyszerű, de amire mégis minden nehéz helyzetben emlékeztetnünk kell magunkat: lélegezz mélyeket! Ezzel nem csak élesíted az elmédet, de megnyugtat és el is lazít, azonnal csökkenti a stresszt és a szorongást – ami egy-egy hullámvölgy mélyén kritikus jelentőséggel bír.

Ha kellő higgadtsággal, fegyelmezettséggel, türelemmel és kitartással vértezzük fel magunkat, az nem csak a hirtelen reakcióktól kímél meg minket (és környezetünket), de segíthet a legnehezebb helyzeteken is túljutni.

További inspiráló interjúk napról napra az instyle.hu/karrier oldalon!

Videók

Kép
Stílus

Minden idők legszebb kismama szettjei a vörös szőnyegről: neked hogy tetszik az első helyezett?

Ezek voltak a legszebb kismama ruhák, amiket valaha a vörös szőnyegen láthattunk.

Kép
Életmód

Emily Párizsban: miért nézem, ha olyan borzalmas?

Lehet, hogy agyzsibbasztó, nevetséges, lekezelő, olykor sértő és felháborító az a kliséhalom, amit a sorozat készítői immár három évadon át fáradhatatlanul az arcunkba tolnak. De valljuk be: imádjuk utálni. Kezdem én a vallomást, ha segít!

Kép
Sztárok
Kép
Sztárok

Ikonikus ruhák a Grammy-díjátadókról, amelyeket sosem felejtünk el

Kivágott, átlátszó, habos, csillogó, állatmintás – mindegy, csak feltűnő legyen és beszéljenek róla! Ezek a ruhák egytől egyig ilyenek!

Kép
Sztárok

Kínos! Madonna lányát ezért nem engedték be Marc Jacobs New York-i showjára

Úgy tűnik, hogy a divathét szabályai alól Madonna lánya sem kivétel.