Legyen Divat a Női Vezető! - Márton Katalin: "Amitől jól tudok női vezetőként működni, az az empátia, a jó helyzetértékelés és a nyitottság."

Legyen Divat a Női Vezető! - Márton Katalin: "Amitől jól tudok női vezetőként működni, az az empátia, a jó helyzetértékelés és a nyitottság."
Forrás: Pejkó Gergő
Facebook
Twitter
Pinterest

Márton Katalin, a Praktiker Kft. HR & CSR igazgatója osztja meg tapasztalatait a női vezetői szerepkörről.

A Menedzserszövetség kiemelten fontos feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet a női vezetők szerepére, ezért az InStyle-al közösen kampányt indít “Legyen Divat a Női Vezető!” címmel. 37 főszereplő női vezető osztja meg tapasztalatait, akik a szakmájukban elért sikereiknek köszönhetően példaképek lehetnek, pozitív, követendő utat mutathatnak a fiatalabb generáció tagjai számára, akik most tervezik, építik karrierútjukat.

Volt női példakép, akit tudtál követni, aki inspirált az életed során?

Nem voltam soha „rajongó” típus, de az élet minden területén volt egy-egy olyan nő, akik inspirációt adtak, még akkor is, ha személyesen nem feltétlenül ismertem őket. Czakó Borbálát évtizedeken keresztül „távolról” figyeltem, de az Ő személyisége és az egész életútja olyan példamutató, hogy a távolság ellenére is nagyon erős inspirációt adott nekem. Az ő szakmai tudása és emberi értéke számomra az etalon, amire mindig törekedtem. Nagyon hálás vagyok, hogy pár éve személyesen is megismerhettem, így már közelebbről figyelhetem munkáját és tanulhatok tőle. Bori egy sugárzó nő és édesanya, aki nőként, anyaként épített egy káprázatos karriert. Mindeközben képes volt és képes a saját karrierjén túl társadalmi ügyeket is felvállalni és ezeket higgadt magabiztossággal sikerre vinni. Olyan utat mutat a saját példájával, nem harsányan, hanem érték alapon minden jelenlegi, vagy leendő női vezetőnek, amely minden bizonnyal nem csak számomra ad egy követendő mintát.

Volt/van-e olyan nő az életedben, aki sokat segített Neked a karriered építésében?

Ilyen szempontból édesanyám volt a legnagyobb segítségem és a segítség az maga a minta, amelyet a szüleim mutattak. Ő maga évtizedeken keresztül női vezetőként egy gyógyszertárat irányított, és azt gondolom fontos volt a karrierem szempontjából, hogy gyerekként már előttem volt a követendő példa, hogy én magam is lehetek nőként vezető. Nem volt ugyan mindez elvárás felém, de nyitva hagyták a lehetőséget számomra, hogy bármilyen irányba elindulhassak. Fontos, hogy nagyon korán engedtek és hagytak dönteni. Éppen ezért nekünk, női vezetőknek a küldetésünk kell legyen, hogy a saját példánkkal utat mutassunk fiatalabb női kollégáinknak. Hiszen ők is anyák lehetnek, akik ezt a mintát tovább tudják majd adni, és egy szebb és jobb világban már az lesz a lányaink számára a teljesen természetes, ha nőként a vezetői szerep pont olyan arányban van jelen a jövőképükben, mint a fiúk, férfiak esetében.

Mit gondolsz, Te minek, melyik tulajdonságodnak köszönheted, hogy vezetővé váltál?

Az önbizalom, a bátorság és a humor azok a tulajdonságaim, azok a soft skillek, amelyek segítették a sikeres vezetői létemet, de mindez mit sem érne, ha egy nagyon stabil szakmai tudás nem lenne mindezek alapja. Amitől viszont jól tudok női vezetőként működni, az az empátia, a jó helyzetértékelés és a nyitottság.

Van olyan terület / tevékenység, ami a munka és a család mellett kiemelt szerepet játszik az életedben?

A társadalmi felelősségvállalás olyan terület, amely elemi szükséglet nekem, vezetőként. A Kapcsok Alapítvány kuratóriumának tagja vagyok, aktívan támogatom őket munkámmal. Az alapítvány a megváltozott munkaképességű és SNI fiatalokat segíti, nagyon sokat tanultam abból, hogy a közös munka során sok, az átlagtól eltérő élethelyzetet láthattam, esetenként élhettem meg. A legfontosabb, hogy női vezetőként lehetőségem van vállalati szintű döntésekben részt venni, és támogatni nagyobb horderejű, társadalmi jelentőségű ügyeket is, amelyek meggyőződésem, hogy a forprofit vállalatok fenntarthatóságát is növelik. Vallom, hogy az ilyen lehetőségek nem szabad, hogy kizárólag a lehetőség szintjén maradjanak meg, hanem igazából felelősségünk, hogy a vezetői szerepünket küldetéstudattal párosítsuk és így a saját és gyerekeink jövőjét érték alapon, tudatosan építsük.

Küldetéstudattal és jó vezetői példát mutatva érték alapú jövőt építhetünk a jövő generációinak.

További inspiráló interjúk napról napra az instyle.hu/karrier oldalon!

Videók

Kép
Szépség

10 örökérvényű szépségtrükk, amit a Szex és New Yorkból tanultunk

A Szex és New Yorkban látott szépségtrükkök közel két évtized távlatában is ugyanolyan aktuálisak, mint egykoron voltak.

Kép
Sztárok

A 13 legőrültebb sztori a sztárvilágból, ami meglepő, de igaz

Tény és való, hogy a sztárok sok esetben olyanok, mint bármelyik ember, ám kivételek mindig vannak!

Kép
Szépség

Ókori szépségtippek! Így ápolta bőrét a páratlan megjelenésű Kleopátra

Vajon mivel ápolta a bőrét, hogy évezredekkel később is tökéletes megjelenéséről álmodozunk?

Kép
Stílus

Kopizd le a stílusát: Jennifer Lopez erre a kiegészítőre esküszik már több mint 20 éve

Teljesen érthető, ha már egyszer ráakadt az igazira, miért is cserélne le pár múlandó trend kedvéért?!

Kép
Szépség

Amire már évtizedek óta várunk: Madonna meghökkentő szépségtrükkjeitől leesik az állad

Madonna 2023 nyarán lesz 65 éves, most megmutatjuk, mivel tartja fiatalon magát.