Legyen Divat a Női Vezető! - Lajkó Erika: „Nem születsz vezetői génekkel, és akkor is odaérsz, ha nem mondogatod magadnak nyolcéves korodtól, hogy Te majd egyszer valaki, vagy valami leszel”

Legyen Divat a Női Vezető! - Lajkó Erika: „Nem születsz vezetői génekkel, és akkor is odaérsz, ha nem mondogatod magadnak nyolcéves korodtól, hogy Te majd egyszer valaki, vagy valami leszel”
Facebook
Twitter
Pinterest

A Menedzserszövetség és az InStyle is kiemelt feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet a női vezetők fontos szerepére. 2022 tavaszán, második alkalommal kerül a magazin oldalaira a „Legyen Divat a Női Vezető!” kampány, ezúttal a Menedzserszövetség 43 női vezetőjének főszereplésével, akiknek gondolatairól többet megtudhatsz az online megjelenő mini interjúkból és videó üzenetekből.

Most Lajkó Erika, a Bunge Zrt HR igazgatója osztja meg tapasztalatait a női vezetői szerepkörről.

Kép

Mi a mottód?

Fektess magadba, de kéz a kézben az önazonossággal! Az önazonosság az én koordináta rendszeremben egyenlő a hittel, hogy oké vagyok magammal a hibáimmal együtt is, és már nem befolyásolja a kapcsolataimat, helyzeteimet a szerepjátszás, a megfelelés vagy a túlkompenzálás. Ez legalább olyan fontos a munkahelyeden, mint a magánéletedben, és előre visz.

Mit gondolsz, te minek, melyik tulajdonságodnak köszönheted, hogy vezetővé váltál?

Vajmi kevés tudatosság volt bennem ezen az úton. Nem születsz vezetői génekkel, és akkor is odaérsz, ha nem mondogatod magadnak nyolcéves korodtól, hogy Te majd egyszer valaki, vagy valami leszel. Viszont a családi minták, dinamikák nagyon meghatározók. Az én rendszerembe nagyon korán az került bele, hogy dönts és vállalj felelősséget! Hiszem, hogy az összes vezetői kompetencia tanulható fejleszthető, de a felelősség és a döntés lehetséges következményeinek stresszével a maga természetességében kell tudnod együtt élni. Szóval az én megfejtésem a felelősségvállalás és a döntésképesség.

Ha egyetlen szóval kellene jellemezned vezetői stílusodat, mi lenne az?

Felhatalmazó.

Volt olyan vezető életedben, aki sokat segített a karriered építésében? Volt köztük női vezető?

Az első főnököm a versenyszférában, és pont úgy, mint a gyereknél a szülői minta, nálam fiatal felnőttként a vezető prototípusaként ő lett a vonalzó. Évtizedekig tűpontosan alkalmaztam azt, amit tőle láttam, amikor már nekem kellett csapatot vezetni. Nem is az rögzült, hogy ilyen a női vezető, hanem hogy a nagybetűs Vezető olyan, mint ő. Nekem az volt a természetes, hogy a nő vezet. Ez volt a családi minta is. Akik ismernek, tudják, hogy ez az egyik vesszőparipám, hogy visszatérően rugózom a mintaadás súlyán és jelentőségén.

Mit üzennél a fiatal lányoknak/nőknek, akik vezetői ambíciókat dédelgetnek, mit erősítsenek magukban?

Meggyőződésem, hogy nem attól lesz jó vezető valaki, hogy férfi vagy nő, miközben a világon sehol nem tartunk ott, hogy ezt evidenciaként kezelnénk, legalábbis ezt mondják a kutatások. Itt társadalmi szinten rögzült sztereotípiákkal kell majd szembemenni továbbra is. Jó, mondjuk ki, hogy el lehet érni odáig, de szükség lesz az evolúciófolyamán tanult előnyeink mellett amazonságra is.

Szerinted a munkatársak, üzleti partnerek mit értékelnek legjobban egy vezetőben?

Nem tudok általános igazságot megfogalmazni, de néhány tulajdonság sokszor visszacseng a fülemben, akár partnerről, megbízóról vagy munkatársról beszélünk: az egyenesség, korrektség. A dolgok néven nevezése. Ezeknek a kombója rengeteg mindent implikál. Persze ez nagy kihívást jelent, de az én univerzumomban ennek van igazán ereje, ez az én mintám a környezetemnek

A „Legyen Divat a Női Vezető!” kampány keretében, az InStyle magazin divatfotó-sorozatában résztvevő mind a 43 női vezető gondolatairól többet megtudhatnak az instyle.hu karrier rovatában március 8-tól megjelenő mini interjúkból és videó üzenetekből. Reméljük, hogy a Menedzserszövetség női vezetőinek tanácsai és tapasztalatai motivációt adnak a feltörekvő fiatal női generáció számára. A Menedzserszövetség vezetői elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás terén. A divatanyag minden oldalán egy női vezető az ARTYPICAL Nude by Nubu kollekció egyik különleges darabját viseli, segítve a márka céljait: a társadalom figyelmét ráirányítani a művészet támogatására és a másság elfogadására. A Menedzserszövetség sokszínűségi kampányának főtámogatója a FIAT500, támogatói a LeasePlan Hungária Zrt., az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt., együttműködő partnerei a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., az Authentic Beauty Concept, a M·A·C Cosmetics és a Garmin.

Fotó: Pejkó Gergő Ruha: NUBU, Nude by Nubu, ARTYPICAL Nude by Nubu, Haj: Authentic Beauty Concept (Color Frame Salon), Smink: M·A·C Cosmetics, Óra: GARMIN

Videók

Kép
Sztárok

Molesztálás és bántalmazás! Pamela Anderson szomorú gyerekkorának döbbenetes titkairól mesélt

Pamela Anderson meglepő őszinteséggel vallott életének egy eddig kevésbé ismert részleteiről is.

Kép
Sztárok

Végre fény derült rá, melyik a legkedveltebb és a legutáltabb Harry Potter karakter: netezők szavazták meg

Listába szedtük a netes szavazás eredményét, szerintünk sok érdekesség kiderül belőle.

Kép
Sztárok

Akkor és most: Így változott meg Madonna arca 25 év alatt

Madonna hihetetlen átalakulását már a legnagyobb rajongói sem tudják szívből jövő lelkesedéssel fogadni.

Kép
Sztárok

Fény derült rá, mikor mutatja meg Borbély Alexandra az ikerlányait: Elzát és Francit

Bár több fotón is szerepeltek már a kicsik, az arcukat eddig még nem láthattuk.

Kép
Szépség
Kép
Sztárok

Bámulatos átalakulás: Mutatjuk, hogyan fogyott el Adele 10 év alatt

Adele már több mint 45 kiló mínusznál jár!