Legyen Divat a Női Vezető! - Kovácsné Bálint Zsófia: "Nem szabad félni a felelősségtől."

Legyen Divat a Női Vezető! - Kovácsné Bálint Zsófia: "Nem szabad félni a felelősségtől."
Forrás: Pejkó Gergő

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Kovácsné Bálint Zsófia, a P Automobil Import Kft. Peugeot márkaigazgatója osztja meg tapasztalatait a női vezetői szerepkörről.

A Menedzserszövetség kiemelten fontos feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet a női vezetők szerepére, ezért az InStyle-al közösen kampányt indít “Legyen Divat a Női Vezető!” címmel. 37 főszereplő női vezető osztja meg tapasztalatait, akik a szakmájukban elért sikereiknek köszönhetően példaképek lehetnek, pozitív, követendő utat mutathatnak a fiatalabb generáció tagjai számára, akik most tervezik, építik karrierútjukat.

Mit gondolsz, Te minek, melyik tulajdonságodnak köszönheted, hogy vezetővé váltál?

Hiszek a tudásban és a szorgalmas munkában, valamint abban, hogy nem feltétlenül a leghangosabb embernek van igaza. Nyitottnak kell lenni a világra és kérdezni, mert fontos a folyamatos fejlődés. Alázattal álltam egy-egy feladat, kihívás elé és sose szégyelltem kérdezni, ha bizonytalan voltam. Elmondtam a véleményemet is, ha szükségét láttam, bár csak férfi főnökeim voltak, mégis pozitívan értékeltek.

Közel 20 évig francia feletteseim voltak, akik elismerték a női munkavállalók munkáját és bizalmat szavaztak nekem. A problémamegoldó képességem jó, ami véleményem szerint egy fontos vezetői tulajdonság. Diplomáciai érzékemnek szintén sokat köszönhetek, aminek férfi kollégákkal szemben különösen sok hasznát veszem. Mivel az autóiparban zömében férfiak dolgoznak és mindenki úgy véli, hogy egy nő nem is érthet hozzá, úgy kell a véleményemet megfogalmazni, hogy azzal ne sértsem meg őket, de mégis határozott és jól megalapozott gondolatom legyen.

Milyen negatív sztereotípiák nehezítették meg a mindennapjaid a munkahelyeden nőként? Véleményed szerint melyek azok a problémák, amik csak a nők karrierútját nehezítik meg?

Egy nő számára kihívás az otthon és munka egyensúlya, ezt nehéz megtalálni. Ilyen kihívásokkal a férfi vezetők kevésbé szembesülnek. A nők többsége számára a gyereknevelés és a vezető pozíció egy folyamatos lelkiismeret-furdalás. Eleget törődik-e a gyermekével, ott van-e a gyerek fejlődésének fontos mérföldköveinél, arról nem is beszélve, hogy a háztartás vezetése is a nőre hárul, aminek vezetői pozíció mellett nehéz tökéletesen eleget tenni. Még akkor is, ha ma már a férfiak sokkal megértőbbek és segítőkészebbek, mint korábban, mint például a férjem.

Úgy érzem a sok utazás és a hétvégi munka ellenére ezt sikerült egyensúlyban tartanom. Bevontam a családomat is a hétvégi munkaprogramokba, átszerveztem úgy, hogy számukra is élvezetes legyen. Persze ehhez kellett a támogató munkahely, egy együttműködő férj és szülők, akik segítettek a céljaim megvalósulásában.

Mit üzennél a fiatal lányoknak/nőknek, akik vezetői ambíciókat dédelgetnek, mit erősítsenek magukban?

Fontos a tudás és a szakmai ismeret, mert csak így lehet hiteles egy vezető. Egy vezetőnek tudnia kell, hogy milyen érzés beosztottnak lenni. Ezért kell legalább néhány évig tapasztalatokat gyűjteni, megismerni a munkafolyamatokat, az adott vállalat belső szabályrendszerét, szokásait, kultúráját. Sosem azt kell figyelni, hogy más hogyan tud segíteni a céljaim elérésében, hanem hogy én mit tudok tenni azért, hogy elérjem a céljaimat, megoldjam a kapott feladatokat, menedzselni tudjam azokat. Nem szabad félni a felelősségtől, fel kell vállalni a véleményünket, mert egy vezető attól vezető, hogy felelősséget vállal a kollégái munkájáért is. Ami a legnagyobb nehézséget okozta számomra a megfelelő hangnem megválasztása egy-egy kolléga irányába. Természetemből fakadóan empatikus és kedves embernek tartom magamat, amit sokszor félreértettek a kollégáim. Volt, aki ezzel vissza is élt és úgy érezte bármit megtehet. Évekbe telt és néhány negatív visszajelzésbe, mire megtanultam, hogy határozottabb stílusban kell megszólítani a kollégákat. A határozott megfogalmazástól nem kell félni, illetve fel kell vállalni a konfliktusokat még akkor is, ha ez kellemetlen és nem tesz népszerűvé. Az eredményt kell szem előtt tartani, mert a nap végén ez fog számítani, ez hozza a sikert, amiből aztán az egész csapat profitál.
Az első alkalom amikor úgy éreztem, hogy már nem vagyok ugyanolyan beosztott, mint a többiek, akkor történt, amikor a konyhába belépve elhallgattak a kollégák, ez rosszul esett. Nem éreztem, hogy más lennék, mint néhány hónapja, éve, mégis más volt a helyzetem, mert már a vezetőség tagja voltam. A kollégák szemében jelentős változás történt, nem nyíltak meg olyan őszintén, mint korábban. Ez hiányzott és rosszul esett, hisz évek óta együtt dolgoztam velük. Időbe telt mire ezt megszoktam.

A vezetői képességek megszerzésében sokat segít a családi háttér, az adott családi környezetben megtapasztalt viselkedés. Aki gyerekként találkozik a problémamegoldó kommunikációval és a tolerancia fontosságával, könnyebben boldogul, kommunikál tárgyalások során, illetve kollégák kezelésében is segít.

Nem azt kell keresni, hogy más hogyan tud segíteni a céljaim elérésében, hanem hogy én mit tudok tenni azért, hogy elérjem a céljaimat!

További inspiráló interjúk napról napra az instyle.hu/karrier oldalon!

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 8 izgalmas magyar divattervező, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív arcai közül ismerhetsz meg számos kiemelkedő alakot!

Kép
Életmód

9 reggeli szokás, ami beindítja a fogyást: néhány apró változtatás meghozza a hatását!

A fogyás sokak számára cél, azonban megvalósítása már jóval nehezebb, mint maga az elhatározás. Néhány kiló leadása azonban nem feltétlenül jelenti a jelenlegi étrend és életmód teljes átalakítását. Valójában néhány apró változtatás a reggeli rutinban már jelentősen segíthet a fogyásban.

Kép
Életmód

4 csillagjegy, akinek különösen szerencsés változást hoz az életébe a most beköszöntött Bika-szezon

A most beköszöntött Bika-szezon jó pár változást hoz a csillagjegyek életébe!

Kép
Szépség

Heti AKCIÓ: 5 kedvezményes árú arcszérum, amit imádnak a vásárlók

Hoztunk most pár olyan kedvezményes arcszérumot, amit a visszajelzések szerint tényleg érdemes kipróbálnod!

Kép
Életmód

Erre az állatjegyre különösen kaotikus időszak vár a kínai asztrológus szerint - teljesen betesz neki a Sárkány hónapja

Most mindent megtudhatsz arról, milyen emberek a kínai asztrológia szerint a Sárkány állatjegy szülöttei.

Kép
Sztárok

Elolvadtunk! 2 év után fotó készült Amber Heard kislányáról, a kis Oonagh hihetetlenül cuki

Amber Heard kislánya, Oonagh Paige már 3 éves, most pedig friss fotót láthatunk róla!