Legyen Divat a Női Vezető! - Czakó Borbála: "A vezetői felelősség kiterjed a körülöttünk lévő világra."

Legyen Divat a Női Vezető! - Czakó Borbála: "A vezetői felelősség kiterjed a körülöttünk lévő világra."
Forrás: Pejkó Gergő
Facebook
Twitter
Pinterest

Czakó Borbála, a Hungarian Business Leaders Forum elnöke osztja meg tapasztalatait a női vezetői szerepkörről.

A Menedzserszövetség kiemelten fontos feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet a női vezetők szerepére, ezért az InStyle-al közösen kampányt indít “Legyen Divat a Női Vezető!” címmel. 37 főszereplő női vezető osztja meg tapasztalatait, akik a szakmájukban elért sikereiknek köszönhetően példaképek lehetnek, pozitív, követendő utat mutathatnak a fiatalabb generáció tagjai számára, akik most tervezik, építik karrierútjukat.

Mit gondolsz, Te minek, melyik tulajdonságodnak köszönheted, hogy vezetővé váltál?

Több tulajdonság együttes egybeesése: a kíváncsiság, a kalandvágy és az újdonság megismerésének örökös vágya. A Budapesti Közgazdasági Egyetem elvégzése után érezhetően hiányzott a “nyugati” tudás. 1991-ben ennek köszönhetően szereztem az Egyesült Államokban pénzügyi MBA diplomát és dolgozhattam a Rockefeller család befektetési bankjában New Yorkban. Akkori első hazai állás ajánlatomat Botos Katalin Bank minisztertől, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatói pozíciójára kaptam, de végül a Világbankban landoltam. Vezettem azóta vezérigazgatóként Big4 céget Magyarországon, voltam nagykövet 4 évig Londonban és globális vezetőként egy több mint 250 ezer fős céget szintén londoni székhellyel. Az újdonság megismerésének jegyében 2011-ben “Chartered Director” Igazgatósági diplomát is szereztem. Szerintem a vezetővé váláshoz, illetve a vezetői feladatok sikeres elvégzéséhez fontos még egy pár más tulajdonság is: a döntésképesség, a határozottság és az emberközpontúság. Soha nem szabad elfelejteni, hogy a cél nem szentesíti az eszközt. Hiszek a kollektív döntés előkészítésben, de a végső döntés felelőssége mindig az első számú vezetőé.

Van olyan terület/tevékenység, ami a munka és a család mellett kiemelt szerepet játszik az életedben?

Nálam a társadalmi felelősségvállalás az, ami automatikusan része az életemnek. Természetesen magamban nem így hívom, hanem ezek azok a dolgok, amikkel mindig egymásra találunk. 1993-ban léptem be a Károly walesi herceg által alapított Hungarian Business Leaders Fórumba. CSR és oktatási projektekkel kezdtünk foglalkozni talán elsőként. 1995-ben egy Világbankos kutatás és publikáció révén bekerültem a nő-kérdés középpontjába. 2015-ben megalapítottam a 20% Klubot annak érdekében, hogy a női vezetők létszámát Magyarországon 20% fölé emeljük. Aktívan részt veszek a női vezetők mentorálásában. Az ABWCI (Globális Nőegyesület) európai elnöke vagyok, valamint az Európai Sokszínűségi Karta alapító tagja. A HBLF Romaster Alapítványának alapítója, a Demján Sándor Alapítványnak kurátora vagyok. Ezek összefüggő, egymást erősítő területek. Tavaly sikeresen részt vettem hátrányos helyzetű diákok és tanárok digitális eszközökkel való ellátásának projektjében, hogy a covid miatti távoktatás megoldhatóvá váljék. Részt vettem különböző UNICEF/Autistákat segítő kampányokban. Legutóbb a vajdasági magyarok földrengés sújtotta területére küldtünk a Rotaryn keresztül segítséget. A magyar Rotary klub nemzetközi referense is vagyok. Jelenleg is dolgozom egy olyan kezdeményezésen az Institute of Directors (IoD) elnökeként, ami “Women on Board” szekciójával elősegítheti a magasabb női vezetői létszámot a magyar és regionális igazgatóságokban. Hogy ez milyen pluszt ad nekem? Mindenképpen erősíti a hitemet, hogy az üzleti eredményeket nem szabad csak számokban/profitban mérni. A vezetői felelőség kiterjed a körülöttünk lévő világra. “Leave no-one behind”. Senkit sem szabad elveszíteni csak mert kevésbé képes élet-érdekeit érvényesíteni.

Mit üzennél a fiatal lányoknak/nőknek, akik vezetői ambíciókat dédelgetnek, mit erősítsenek magukban?

A vezetővé válásnál az első lemaradás az egyetemi padból való kilépésnél történik. Több nő és jobb átlageredménnyel végez a felsőoktatási intézményekben, mint a férfiak. A munkahelyeken szerintem az önbizalmunkat és az érdekérvényesítő képességünket veszítjük el mi nők a férfiakkal szemben, akiknél ezek a fontos tulajdonságok erősebbek. Itt alakul ki egy olyan hátrány az előléptetéseknél rögtön a pályánk elején, ami rányomhatja a bélyegét az egész karrier kérdésére. Nagy nemzetközi cégeknél ezt sokszor monitorozzák és mentor programokkal, kvázi kvótákkal próbálják ellensúlyozni ezt a hátrányt. Az érdekérvényesítés könnyebben tanulható, az önbizalom építése nehezebb feladat, de mentorálással, jó mentorral és szponzorral tudatosan kialakítható. Az alapos szakmai tudás mellett fontos a “soft skillek” erősítése: a tárgyalási és az előadói képességek, a fellépés és persze a nyitottság. Tegyék nyilvánvalóvá vezetői ambícióikat, legyenek bátrak és álljanak ki magukért. A 3 alap összetevő: a tehetség, az önbizalom és az érdekérvényesítés.

A siker képlete: komplex összhang az innováció, a profitabilitás, a társadalmi felelősségvállalás és fenntarthatósági irányelveknek való együttes megfelelés.

További inspiráló interjúk napról napra az instyle.hu/karrier oldalon!

Videók

Kép
Stílus

Minden idők legszebb kismama szettjei a vörös szőnyegről: neked hogy tetszik az első helyezett?

Ezek voltak a legszebb kismama ruhák, amiket valaha a vörös szőnyegen láthattunk.

Kép
Életmód

Emily Párizsban: miért nézem, ha olyan borzalmas?

Lehet, hogy agyzsibbasztó, nevetséges, lekezelő, olykor sértő és felháborító az a kliséhalom, amit a sorozat készítői immár három évadon át fáradhatatlanul az arcunkba tolnak. De valljuk be: imádjuk utálni. Kezdem én a vallomást, ha segít!

Kép
Sztárok
Kép
Sztárok

Ikonikus ruhák a Grammy-díjátadókról, amelyeket sosem felejtünk el

Kivágott, átlátszó, habos, csillogó, állatmintás – mindegy, csak feltűnő legyen és beszéljenek róla! Ezek a ruhák egytől egyig ilyenek!

Kép
Sztárok

Kínos! Madonna lányát ezért nem engedték be Marc Jacobs New York-i showjára

Úgy tűnik, hogy a divathét szabályai alól Madonna lánya sem kivétel.