Legyen Divat a Női Vezető! - Bognár-Didek Melinda: "Az önismeret, a kommunikáció, a tudatosság és az alázat kiemelten fontos abban, hogy nőként vezetők lehessünk."

Legyen Divat a Női Vezető! - Bognár-Didek Melinda: "Az önismeret, a kommunikáció, a tudatosság és az alázat kiemelten fontos abban, hogy nőként vezetők lehessünk."
Forrás: Pejkó Gergő
Facebook
Twitter
Pinterest

Bognár-Didek Melinda, a T.E.L.L. Software Hungária Kft. export értékesítési vezetője osztja meg tapasztalatait a női vezetői szerepkörről.

A Menedzserszövetség kiemelten fontos feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet a női vezetők szerepére, ezért az InStyle-al közösen kampányt indít “Legyen Divat a Női Vezető!” címmel. 37 főszereplő női vezető osztja meg tapasztalatait, akik a szakmájukban elért sikereiknek köszönhetően példaképek lehetnek, pozitív, követendő utat mutathatnak a fiatalabb generáció tagjai számára, akik most tervezik, építik karrierútjukat.

Volt női példakép, akit tudtál követni, aki inspirált az életed során?

A női példaképről egyértelműen édesanyámra asszociálok, mindig inspirált az ő munkássága és biztos vagyok benne, hogy nagyban hozzájárult a látásmódomhoz. Gyerekkorom óta vezető pozícióban dolgozott, mégsem éreztem soha, hogy kevés időt fordítana rám. Bár akkor még nem érthettem, pontosan mivel foglalkozik. Ugyanakkor azt mindig éreztem, hogy nagyon fontos feladatot lát el, és a hosszú munkanap után is mindig jutott ideje, energiája arra, hogy ellenőrizze az iskolai feladatokat. Ennél még meghatározóbb élményem, hogy kiskamasz koromtól ketten maradtunk, édesanyám egyedül nevelt, tehát a vezetői létben és a családfenntartó anya szerepben egyaránt helyt kellett állnia. Ezen évek alatt én úgy szívtam magamba a női önállóság létét, hogy észre sem vettem. Sosem különböztettem meg tudatosan, hogy milyen lehetőségei vannak egy nőnek egy férfihez képest. Számomra természetes volt, hogy nőként épp ugyanúgy lehet helytállni a munkában, vezetőként, akár férfias területen, akár férfias helyzetekben, emellett a fűnyírás, a vacsora készítés és a szerelés is belefér a mindennapokba. Ez a szellemiség, amit külön tanítás nélkül, természetes módon kaptam, hatalmas ajándék - most már tudom.

Milyen negatív sztereotípiák nehezítették meg mindennapjaid a munkahelyeden nőként? Véleményed szerint melyek azok a problémák, amik csak a nők karrierútját nehezítik meg?

Volt egy igazán maradandó élményem pár éve, az első szakmai kiállításon, amin részt vettem a cég nemzetközi értékesítőjeként. Izgatottan vártam az érdeklődőket a standon, teljesen új helyzet volt nekem, ráadásul az egész csapatunk részvételét, utazását, a cég megjelenését én szerveztem. Sok munkám volt benne és nagyon vártam az eredményt, amit az újonnan kialakított üzleti kapcsolatokban láttam. Az első nap meglepődve tapasztaltam, hogy a barátságos köszöntésemre a kiállítás látogatói nem reagálnak, a férfi kollégáimhoz viszont odafordulnak, köszönnek nekik és kérdeznek tőlük. Ez rettenetesen elvette a kedvemet és a lendületemet, mert itt jöttem rá, hogy a biztonságtechnika iparágban bizony férfiak dolgoznak, és egy kiállítási standon egy kedvesen mosolygó csinos nő egészen biztosan csak hosztesz lehet. Nem szeretem a megkülönböztetést hangsúlyozni férfiak és nők lehetőségei között, tényleg nem is foglalkoztam ezzel korábban, és talán ezért sokkolt ennyire ez a helyzet. El tudod ezt képzelni? Ráköszönsz valakire, aki elfordul tőled és egy férfi kollégáddal kezd beszélgetésbe. Nekem ez elképzelhetetlen volt.

Persze gyorsan kapcsoltam, helyre tettem magamban a dolgot és azt követően rögtön kéznyújtással és bemutatkozással kezdtem, bízva abban, hogy a pozícióm ismeretében átlendülünk azon a prekoncepción, hogy nő biztosan nem hozzáértő pozícióban van jelen ebben a szakmában. Működött.

Mit üzennél a fiatal lányoknak, nőknek, akik vezetői ambíciókat dédelgetnek, mit erősítsenek magukban?

A saját tapasztalatomból kiindulva azt javaslom a vezetői ambíciókat dédelgető nőknek, hogy lépjenek. Szerintem tudatosan kell felszabadítaniuk magukat a társadalom irányából érkező nyomás alól, amely szerint a nők lehetőségei korlátozottak. Az ilyen gondolatok felesleges gátak, és ahogy az idő telik egyre nagyobb teherként nehezednek a vállakra, majd az esetleges egyéb, visszahúzó körülmények mellett könnyű ráfogni a passzivitásra, hogy a társadalom korlátozza a nőket a vezetővé válásban. Az önismeret, a kommunikáció, a tudatosság és az alázat kiemelten fontos abban, hogy nőként vezetők lehessünk, és persze külön ajándék, ha emellett az ember egy támogató család szeretetében mindig újratöltheti a készleteit.

Hidd el, nem az számít, hogy nőként leszel vezető vagy férfiként, hanem az, hogy milyen ember vagy, és hogy emberként képes vagy-e megdolgozni a céljaidért!

Inspirálni és inspirálódni. Szeretnék inspiráló példa lenni a környezetem számára és azt gondolom ehhez elengedhetetlen az inspiráló, támogató család, az energia szintek fel- és visszatöltése.

További inspiráló interjúk napról napra az instyle.hu/karrier oldalon!

Videók

Kép
Stílus

Minden idők legszebb kismama szettjei a vörös szőnyegről: neked hogy tetszik az első helyezett?

Ezek voltak a legszebb kismama ruhák, amiket valaha a vörös szőnyegen láthattunk.

Kép
Életmód

Emily Párizsban: miért nézem, ha olyan borzalmas?

Lehet, hogy agyzsibbasztó, nevetséges, lekezelő, olykor sértő és felháborító az a kliséhalom, amit a sorozat készítői immár három évadon át fáradhatatlanul az arcunkba tolnak. De valljuk be: imádjuk utálni. Kezdem én a vallomást, ha segít!

Kép
Sztárok
Kép
Sztárok

Ikonikus ruhák a Grammy-díjátadókról, amelyeket sosem felejtünk el

Kivágott, átlátszó, habos, csillogó, állatmintás – mindegy, csak feltűnő legyen és beszéljenek róla! Ezek a ruhák egytől egyig ilyenek!

Kép
Sztárok

Kínos! Madonna lányát ezért nem engedték be Marc Jacobs New York-i showjára

Úgy tűnik, hogy a divathét szabályai alól Madonna lánya sem kivétel.