Legyen Divat a Női Vezető! - Blaskó Nikolett: "Tárgyalási helyzetekben sokszor a siker kulcsa a 'húzd meg, ereszd meg' megfelelő mértékének megtalálása"

Legyen Divat a Női Vezető! - Blaskó Nikolett: "Tárgyalási helyzetekben sokszor a siker kulcsa a 'húzd meg, ereszd meg' megfelelő mértékének megtalálása"
Forrás: Pejkó Gergő
Facebook
Twitter
Pinterest

Blaskó Nikolett, az ACG Reklámügynökség tulajdonosa és ügyvezetője, valamint a MAKSZ elnöke osztja meg tapasztalatait a női vezetői szerepkörről.

A Menedzserszövetség kiemelten fontos feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet a női vezetők szerepére, ezért az InStyle-al közösen kampányt indít “Legyen Divat a Női Vezető!” címmel. 37 főszereplő női vezető osztja meg tapasztalatait, akik a szakmájukban elért sikereiknek köszönhetően példaképek lehetnek, pozitív, követendő utat mutathatnak a fiatalabb generáció tagjai számára, akik most tervezik, építik karrierútjukat.

Te tudsz a munkahelyeden a fiatal nőknek hatékonyan segíteni? Miért fontos számodra a tudásmegosztás?

Nemcsak a cégben, hanem mindenhol próbálok a nőknek segíteni az előrejutásban, helyzetbe hozni őket. Több szervezetben is folyamatosan mentorálok, sokszor adok elő, csináltam egy TEDx előadást is „Félelmek a siker mögött” címen. Nincs könnyű dolga a ma érvényesülni vágyóknak, óriási a verseny, rengeteg az információ; köztük rengeteg a fals és ott vannak a családi minták, a társadalmi elvárások, amik közt sokan őrlődnek. Nehéz az eligazodás, a digitalizációval minden felgyorsult, a közösségi média platformokból ömlenek a tökéletesre retusált profilok. Mindezek hatására egyre nagyobbak az elvárások, amiket ma magukkal szemben a fiatal, ambiciózus nők támasztanak, miközben belül önbizalomhiánytól szenvednek, rettegnek a bukástól, hogy hibáznak, ami frusztrálja, sokszor lebénítja őket.
Nagyon kellenek az őszinte, hiteles minták, rajtuk keresztül lehet a leghatékonyabban lerombolni a negatív sztereotípiákat, hitet adni és önbizalmat építeni, új lehetőségeket nyitni, ezért kell és fontos a tudásmegosztás.

Szerinted mi hátráltatja a nőket leginkább abban, hogy vezetővé váljanak?

Nehéz egy szempontot kiemelni. Sokszor a magabiztosság és az önbizalom hiánya, a kishitűség a probléma. Sokakat a bukástól való félelem, a túlzott maximalizmus gátol. Előfordul, hogy az otthoni minták, a társadalmi sztereotípiák akadályoznak, de van, hogy maga a terület annyira férfiak által dominált, hogy ott alapból nehezebb nőként érvényesülni. Szerintem azonban az is nehezíti a női nem előrejutását, hogy az az összetartás, ami a férfiakban alapból megvan, amivel egymást segítik, helyzetbe hozzák, a nők közt nincs még meg kellő mértékben. Amíg mi nők nem hiszünk eléggé egymásban, nem támogatjuk egymást mindenben, addig nehéz ezt a másik nemtől elvárni.

Van olyan terület/tevékenység, ami a munka és a család mellett kiemelt szerepet játszik az életedben?

A sport nagyon fontos az életemben, munka mellett versenyszerűen lovaglok, díjugratok az amatőr ligában. A lovaglás teljesen kikapcsol, amikor lovon ülök csak az állat van és én, nincs telefon, se céges probléma. Az ugratás a lovakkal, a versenyzés remekül oldja a stresszt, frissen tart, javítja a koncentrációm és rengeteg energiát ad. A lovakkal a közös munka folyamatosan türelemre és alázatra tanít. Azt szoktam mondani a kollégáimnak lovas példával élve; tárgyalási helyzetekben sokszor a siker kulcsa a „húzd meg, ereszd meg” megfelelő mértékének megtalálása, amit a lovaglásnál jobban semmi nem tanít.

Mit üzennél a fiatal lányoknak, nőknek, akik vezetői ambíciókat dédelgetnek, mit erősítsenek magukban?

Ha jó vezetők akarnak lenni elsősorban az önismeretet, az önbecsülést, a magabiztosságot, a célorientációt, a felelősség- és kockázatvállalási képességet, a kitartást, a rugalmasságot, a türelmet, a nyitottságot és az empátiát érdemes fejleszteni, erősíteni magukban.

A jó vezető ma sokkal inkább profi mentor, coach kell legyen, mint területe legjobb szakembere. Ebben mi nők különösen erősek vagyunk, ezt kell kihasználnunk.

További inspiráló interjúk napról napra az instyle.hu/karrier oldalon!

Videók

Kép
Életmód

A 10 legjobb romantikus film, ami 2023-ban érkezik a mozikba

Ha romantikára vágysz, akkor ezeket ne hagyd ki 2023-ban!

Kép
Stílus

10 öltözködési trükk, ami kegyetlenül többnek mutat a valódi korodnál, és 10, amivel bátran letagadhatsz 10 évet a korodból

Ezek a stílustippek gyorsan segíthetnek abban, hogy egészen új szintre helyezd a megjelenésedet!

Kép
Sztárok

Tudtad? A The Last of Us sztárjának öccse közel 3 éve transznemű nőként éli az életét

A The Last of Us színésze, Pedro Pascal mérhetetlenül büszke 30 éves húgára.

Kép
Stílus

10 kedvenc trendünk, ami már nem lesz divat 2023-ban - ezek jönnek helyettük!

A búcsú bár szinte biztos, hogy nem örökre szól, de ettől függetlenül most érdemes elfelejtened ezeket a trendeket!

Kép
Sztárok

Tényleg visszafelé öregszik! Az 56 éves Salma Hayek fehérneműben érkezett új filmje premierjére - FOTÓK

Salma Hayek a tőle megszokott módon, újfent egy látványos darab mellett tette le a voksát.