A lány, aki 16 ezer gyereket mentett meg a csonkítástól

A lány, aki 16 ezer gyereket mentett meg a csonkítástól
Utoljára frissült: 2019. szeptember 3. 16:12
Szerző: Tóth Orsi

#Afrika #emberi jogok #iszlám #Kenya #női körülmetélés #fgm #nemiszerv csonkítás #nice lengete #amref

Egy maszáj lány harcos útja a kis kenyai faluból a világ 100 legbefolyásosabb embere közé. Így küzd a nők jogaiért Nice Leng'ete.

"Láttam lányokat meghalni körülmetélés miatt" - nyilatkozta nem egyszer a most 28 éves Nice Nailantei Leng’ete az egyfajta női beavatási szertartásnak számító beavatkozásról, a nemiszerv-csonkításról.

Amikor nyolcéves korában rá és nővérére került a sor a kis kenyai faluban, ahol éltek, a két árva kislány elszökött és elrejtőzött a borzalmak elől. Bujdosás közben Nice két dolog miatt aggódott: egyrészt, hogy ha elkapják őket és át kell esniük a csonkításon, akkor ő is meghalhat, illetve ha túléli, akkor hamarosan férjhez kell mennie, így kiesik az iskolából. Hiszen egy lány a körülmetélés után a népszokások szerint nőnek számít, legyen akár 8, 10 vagy 12 éves. Végül a nagybátyjaik és falubeli férfiak rájuk találtak, megverték és hazavitték őket, ahol csak idő kérdése volt, hogy sorsuk utolérje a testvéreket.

Nice Nailantei Leng’ete
forrás: Getty Images
Nice Nailantei Leng’etét 2018-ban a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta

Amikor hírét vették, hogy hamarosan újabb "szertartás" lesz, Nice megint elmenekült. Nővére ezúttal nem merte vállalni a szökést, elege volt a verésekből, emellett pedig azt gondolta, hogy mivel ő az idősebb, talán ha hagyja magát, húga megmenekülhet; így a 10 éves kislány gyakorlatilag feláldozta magát.

Egy szokás, aminek semmilyen vallási alapja nincs

Jelenleg kb. 200 millió nő és lány él a földön, akit átesett a procedúrán. Számuk évről évre rohamosan nő (évente kb. 3 millió gyerekre vár ez a sors), annak ellenére, hogy ha a százalékokat nézzük, csökkenni látszik az arány. A populáció viszont egyre nagyobb ütemben nő, így végeredményben még mindig hatalmas problémát okoz ez a régi hagyomány.

A primitív szokásnak nem vallási oka van. Lényege nagyon is profán: a férfiak nők feletti kontrollgyakorlásának eszköze ez, a szexualitás mint örömforrás megszüntetése.

Noha sokan gondolják, hogy alapvetően muszlim szokás, ez nem így van, sokkal inkább területileg determinált, keresztény közösségekben szintén jelen van. A közhiedelemmel ellentétben a Koránban semmilyen bizonyíték nincs a női körülmetélés előírására, ezért a főbb vallástudósok nem is számítják az iszlám kötelező szertartásai közé.

Nice pedig, miután megint megtalálták, gyakorlatilag megzsarolta nagyapját, hogy inkább elszökik és az utcán fog élni, de ő nem fogja hagyni, hogy megcsonkítsák. A nagyapa végül engedett az állhatatos nyolcévesnek, és azt is hagyta, hogy a gyerek folytassa az iskolát. Nice-ra ezzel bélyeg került, közössége gyakorlatilag kitagadta, a szülők nem engedték játszani vele a gyerekeiket, sőt még a csonkítást átélt lányok is gyakran presszionálták, hogy álljon be a sorba, hagyja abba az iskolát. "Rossz példa voltam a falubeliek szemében" - mondta.

női körülmetélés,kenya
forrás: Getty Images
Maszáj idősek és női az Amref Health Africa által szervezett fórumon, ahol alternatív beavatási szertartásokról beszéltek.

Falubeli kislányból ünnepelt emberi jogi harcos

És ezzel megkezdődött Nice húsz éve tartó harca, amelynek még koránt sincs vége. A kezdeti ellenszenv lassan alábbhagyott, majd a falubeli lányok egyre inkább felnéztek rá, főleg, miután ő lett a közösség első női tagja, aki középiskolába kezdett járni. "Alternatív átmeneti rítusokat (ez egy néprajzi szakkifejezés, az emberi élet átmeneteihez fűződő rítusok összefoglaló neve) próbáltam találni, amik felválthatják az FGM/C-t. Olyasvalamit, amit szintén lehetne a lányok nővé avatására használni, és ami a kultúránkat jelképezi, de közben nem veszélyes, és miatta nem házasítanák ki nagyon fiatalon a kislányokat, ezért folytathatják az iskolát is.” - nyilatkozta Nice az Independent újságírójának.

A középiskola után a kenyai metodista egyetemre járt. 2012-es TEDx beszéde után meghívták New Yorkba a Clinton Global Initiative egyik rendezvényére, hogy meséljen az FGM/C elleni harcról. Egyre többen megismerték a nevét, egyre több jótékonysági rendezvényen szólalt fel, több nemzetközi elismerésben részesült, míg végül eljött 2018 és a Time a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.

Női "körülmetélés"

Vagyis female genital mutilation and cutting (FGM/C), női nemiszerv-csonkítás és vágás egy olyan beavatkozás, amelynek során a serdülőkort még el nem ért lányok (csecsemőkortól kb. 14 éves korig, ritkábban akár 18 éves kor környékén is megtörténhet) csiklójának és a kisajkainak egy részét, vagy az egészet eltávolítják. Az eltávolítás jobb esetben pengével, de sokszor rozsdás késekkel, esetleg üvegdarabokkal történik.

Több fajtája is van:

  • Szunna - a körülmetélés, a csikló tetejét borító bőr lemetélése.
  • Kimetszés – a teljes csikló vagy a csikló egy részének, valamint a teljes kisajkak vagy a kisajkak egy részének kimetszése.
  • Infibuláció – a teljes csikló, teljes kisajkak és a nagyajkak teljes/részleges kivágása. Ezután a maradék vulva két oldalát összevarrják, illetve összetűzik. A kialakult hegszövetet szüléskor feltépik, majd szülés után újra összevarrják.
  • A negyedik módja nem a kivágás mértéke szerint osztályozható. itt ugyanis a csiklót és a szeméremajkakat kegyetlen próbatételeknek (átszúrás, nyújtás, stb.) vetik alá, majd a csiklót leégetik a környező szövetekkel együtt.

A beavatkozásnak, amely az esetleges nagy vérveszteség, tetanusz vagy vérmérgezés miatt gyakran a páciens halálával végződik, nemcsak közvetlen, de hosszútávú egészségi következményei is vannak. Az erős fájdalmon, sokkon és belső vérzésen kívül felléphetnek vizeletvisszatartási problémák, a nemi szervek tájékának elfekélyesedése és a környező szövetek sérülése. Hosszútávon makacs hólyag- és medencetáji fertőzések alakulhatnak ki, meddőség, elhegesedés, menstruációs problémák, fájdalmas közösülés, rendellenes szexuális működés, terhességi és szülési problémák - olvasható az Amnesty International kiadványában.

Egy maszáj nő mutatja az eszközt, amellyel a kislányokat (és a kisfiúkat is) csonkítják. A rossz higiéniai körülmények miatt gyakran végződik halállal a lányok ''körülmetélése''.
forrás: Marvi Lacar/Getty Images
Egy maszáj nő mutatja az eszközt, amellyel a kislányokat (és a kisfiúkat is) csonkítják. A rossz higiéniai körülmények miatt gyakran végződik halállal a lányok ''körülmetélése''.

Az első 17 lány

Nice megpróbált a közösség vezetőivel tárgyalni, akik először szóba sem álltak vele, a fiatalabb férfiaknak osztották le a feladatot. Végül egyre több és több férfi kapcsolódott a beszélgetésekbe, amik már nemcsak az FGM/C-ről, de HIV prevencióról és a tinédzserkori terhesség veszélyeiről szóltak - egy idő után pedig már a tanács is hajlandó volt tárgyalni Nice-szal.

Négy év kitartó győzködés és tárgyalások sorozata kellett hozzá, de végül sikerült meggyőznie az öregeket, amivel első körben 17 gyereket mentett meg a csonkítástól. Először csak saját falujában kezdett visszaszorulni a hagyomány, aminek híre hamarosan a környéken is elterjedt, és végül az Amref Health Africa alapítvány segítségével mára Kenyán kívül Tanzániában is egyre több faluban értetik meg a lakosokkal, hogy ennek a kegyetlen gyakorlatnak semmiféle egészségügyi előnye nincs. A maszáj öregek, akik kb. másfél millió ember vezetői, 2014-ben véget vetettek az FGM/C mint kötelező eljárás gyakorlatának.

A női nemiszervek megcsonkítását világszerte a nők emberi jogai megsértésének és a gyermekbántalmazás egy formájának tekintik. A Egészségügyi Világszervezet szerint a női nemiszervek megcsonkítása, csakúgy, mint nemi alapú erőszak többi formája sérti az élethez, a szabadsághoz, a méltósághoz, a nemek közötti egyenlőséghez, a megkülönböztetésmentességhez, valamint a testi és szellemi integritáshoz való alapvető jogot.

Egy csapat ''vágó asszony'' az uganadai Pokot törzsből. Ugandában ugyan 2010 óta törvény tilja a FGM/C-t, főleg az észak-nyugati törzsek körében mégis tovább folytatják a gyakorlatot.
forrás: Getty Images
Egy csapat ''vágó asszony'' az uganadai Pokot törzsből. Ugandában ugyan 2010 óta törvény tilja a FGM/C-t, főleg az észak-nyugati törzsek körében mégis tovább folytatják a gyakorlatot.

A Nice munkájából kinőtt programnak köszönhetően mára több mint 16 ezer FGM/C procedúra hiúsult meg a két országban, és a térségben lassan de biztosan egyre kevésbé él a hagyomány. Nice-t végül falujában is rehabilitáltak, ő lett az első nő, aki megkapta a fekete sétabotot, amely a tisztelet és hatalom jelképe.

"Hosszú út áll még előttünk, de ha együtt dolgozunk és hangot adunk a hangtalan nőknek, és biztosítjuk, hogy minden lánynak és nőnek hatalma legyen saját maga fölött, akkor megcsinálhatjuk." - Nice Nailantei Leng’ete

Hol él még az FGM hagyománya?

Az eljárást, amelyet az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF egyszerűen csak "az emberi jogok egyik legmakacsabb és legáthatóbb, némán eltűrt megsértésének” tartja, 28 afrikai országban alkalmazzák, ezek közül csak 14-ben tiltja törvény. De nemcsak a szubszaharai Afrikában, hanem a Nílus mentén (Egyiptomban) is elterjedt. A Közel-Keleten Ománban, az Egyesült Arab Emirátusokban és Jemenben is él a szokás, illetve India, Indonézia és Srí Lanka egyes területein. Természetesen Európában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is jelen van a hagyomány, amelyet a bevándorlók vittek magukkal.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a modern környezetben élők ugyan miért gyakorolják még mindig ezt a rettenetes beavatkozást. A válasz természetesen a hagyományban keresendő. A hagyományok egy közösség szokásai, hidelmei és értékei, amelyek a tagok viselkedését szabályozzák és befolyásolják. Ezek a tanult szokások nemzedékről nemzedékre szállnak, egy adott közösség identitásának fontos részét képezik, és mint minden ilyen, megváltoztatásuk szinte tabunak számít.

Az utóbbi három évtizedben a csökkenő tendencia ellenére is nő az áldozatok száma.
forrás: https://www.unicef.org/media/files/FGMC_2016_brochure_final_UNICEF_SPREAD.pdf
Az utóbbi három évtizedben a csökkenő tendencia ellenére is nő az áldozatok száma.

Csökkenő százalékok - mégis egyre több áldozat?

Amint a UNICEF grafikonja is mutatja, az elmúlt három évtizedben százalékosan csökkent ugyan a FGM/C-n átesett lányok száma, de a népességnövekedés miatt mégis egyre többeket érint. Emellett pedig az ábra nem tér ki a tinédzser korúakra, pedig sok helyen egészen 18 éves korig végzik a csonkítást. Egyes előrejelzések szerint 2030-ra évi 3 millióról évi 4,6 millióra is nőhet a fenyegetettek száma, hiába a grafikon derűre okot adó csökkenése.

A harcos topmodell

A most 54 éves Waris Dirie, a 90-es évek ünnepelt topmodellje volt az első híres ember, aki felhívta a világ a figyelmét női nemiszerv-csonkítás barbár gyakorlatára. Waris Szomáliában született, kiskorában szemtanúja volt, ahogy mindkét nővérén elvégezték a csonkítást (egyik nővére bele is halt). Amikor rá került a sor, mégsem tudta elképzelni, mi vár majd rá. A sivatag virága című önéletrajzi könyvében így ír erről:

„Csak azt éreztem, ahogy a húsomba vágnak, és kimetszik nemi szerveimet. Hallottam, ahogy az életlen penge nyiszálja a bőrömet. (…) Egyszerűen nincs rá szó, hogy pontosan leírjam, mit éreztem. Olyasmi, mintha valaki belehasítana a combodba, vagy levágná a karodat, azzal a különbséggel, hogy ez itt a test legérzékenyebb része."

Waris Dirie
forrás: Getty Images
Waris Dirie

Waristól tudta meg a világ, hogy a "nővé avatott” kislányokat ezután egyedül hagyják a sivatagban a lábadozás alatt, csak vizet és élelmet visznek neki. Lábukat pedig, a sebgyógyulás idejére (ez általában egy hónap) összekötik.

Waris akkor menekült el otthonról, amikor apja férjhez akarta kényszeríteni egy gazdag, öreg emberhez. Nagy szerencséje volt, ugyanis egy rokon segítségével eljuthatott Londonba, ahol a szomáliai nagykövetnél takarított, majd miután annak a munkának vége szakadt, minimális angoltudásával elkerült egy gyorsétterembe dolgozni. Ott figyeltek fel szépségére, a többi pedig már divattörténelem - Claudia Schiffer és Naomi Campbell mellett máig ő az egyik legtöbbet fotózott modell.

Miután először beszélt nyilvánosan a női körülmetélésről, az egész világ meghökkent. Ő lett a csonkítás elleni küzdelem élharcosa, írásai jelentek meg, majd elkészült első könyvével, A sivatag virágával, amelyet további hat követett. 1997-ban hagyta abba a modellkedést, azóta ENSZ nagykövet és egy sor alapítványt hozott létre, amelyekkel a nők jogaiért harcol, illetve szomáliai kórházaknak és iskoláknak gyűjt pénzt.

selena gomez
forrás: Pinterest
Selena Gomez

Sztárnagykövetek

Manapság rengeteg celebritás vállalja, hogy például a UNICEF nagykövete lesz, ezzel is felhívva a jóléti társadalmak figyelmét az övéiken túli problémákra. Ilyen jószolgálati nagykövet Lucy Liu, Alyssa Milano, Shakira, Selena Gomez és Orlando Bloom is. Emma Watson az ENSZ női egyenjogúságért küzdő szervezetének nagykövete, Cate Blanchett az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának tagja, Angelina Jolie pedig az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottja. A celebek szeretnek is posztolni missziójukról, Orlandlo Bloom például két éve Diffurból posztolt megható élményeiről.

Tovább olvasok
Tovább olvasok
Útmutató kezdő utazóknak a tökéletes hátizsák kiválasztásához

A rövidebb utazás boldogabbá tesz. És függővé. Összeszedtük a legjobb hátizsákokat, amik teljessé teszik outdoor- és utazásmániás életedet.

Fotómanipuláció felsőfokon - te is áldozata lehetsz!

Válogatás a közösségi oldalak ikonikussá vált híresen hamisított fotóiból, amelyekről talán te sem tudtad, hogy nem valódiak.

6 elképesztő szépségtermék, amelyekkel durván lerövidül a készülődés

Ha nem vagy egy morning person, akkor ez a cikk neked szól. Reggelente sokszor kinyomod az ébresztőt, előző este pedig arról álmodozol, hogy bárcsak délig aludhatnál másnap? Ráadásul a reggeli készülődés is rengeteg időt és energiát vesz el tőled? Akkor adunk néhány hasznos tanácsot, amelyekkel újra szeretni fogod a reggeleket.

Meghökkentő tetoválások, amelyeket kult filmek ihlettek

Sokan az életük részének tekintik, sokan ódzkodnak tőle, a tetoválások mégis egyfajta művészetet hordoznak magukban.

Terminator Junior – Együtt edz apa és fia

Arnold Schwarzenegger 21 éves fia, Joseph Baena is apja nyomdokaiba lépett, a testépítés lett a kedvenc hobbija.

Rihanna szinte megsemmisítette a Victoria's Secretet

Rihanna New York-i divathéten tartott Savage X Fenty fehérnemű bemutatója több volt egyszerű fahsion show-nál: az extravagáns zenei előadás megmutatta, hol kellene tartania a többi fehérnemű cégnek is.

Átmentek a hazugságvizsgálón a sztárok?

Ezt a kütyüt nem lehet átverni: Cara Delevingne és Orlando Bloom szembestítik egymást.

Ezek a döbbenetesen vicces sminkbakik veled is megtörténhetnek

Ugye veled is előfordult már, hogy elképesztő magabiztosággal próbáltál ki egy-egy új sminktrükköt, aztán jót kacagtál magadon, mert sikerült elrontani az egészet? A helyzet pikantériáját növeli, ha házikedvencünk elcseni a kedvenc sminktermékünket vagy egy taxi ülésén ér a meglepetés, hogy bizony túl sok "vakolat" került ránk.

Ledobta ruháit a szépségmogul

Kylie Jenner úgy tűnik, hogy nem tudott várni: megmutatta meztelen testét a Playboy magazinnak. Azonban a rajongók egyelőre csak egy előzetes fotóban gyönyörködhetnek. Instagram oldalán férjével pózol, egy szál cowboy kalapban.

Lenge bikiniben ment a divathétre a szexi modell

Emily Ratajkowski továbbra sem bízza a véletlenre megjelenését és magabiztosan masírozott be a New York Fashion Week-re hófehér bikini felsőben, amelyet egy laza, maszkulin zakóval párosított, tökéletesítve szettjét.

Lehet-e egy szőrös nő szexi? Igen!

Irigykedve tekintünk azokra a nőkre, akiket "természetes szépségnek" neveznek. De valójában mi is az, ami ma "természetes"? A bozont vagy a csupasz?

Túl szexi szettek, amelyekre mindig emlékezni fogunk

Vadítónak szánták, aztán elbaltázott villantás lett a végeredmény: olyan outfiteket mutatunk, amelyeknél a villantás enyhe kifejezés.

Töltsd ki a tesztet, megmondjuk, milyen parfüm illik hozzád

Ideje beszerezni az őszi szezon kedvenc parfümét, amit minden nap szívesen fújsz magadra és burkolózol bele az illatfelhőjébe.

Így tette egyedivé a Skechers Energy modelljeit a magyar tervező

Oláh Anna táskái és rajzai valóban nagyon egyediek, amire most a Skechers is felfigyelt.

Nem hiszed el, de újra divat ez a hajcsat a 80-as évekből

A 80-as évek divatja többé már nem finomkodik, a maximumon tért vissza, ráadásul magával hozza ezt a rég elfeledett hajcsatot is!

Lehengerlő, ikonikus őszi divattrendek a kifutókról

Habár a napokban a hőmérséklet még a nyárra emlékeztet, a őszi napsugarak már elő-elő bukkannak. A megannyi inspirációt nyújtó évszak minden alkalommal egyedi módon ihleti meg a divattervezőket.

Ariana Grande a világ legrondább cipőjében pózol

A stíluskirálynő cipőválasztása kiverte a biztosítékot a divatrajongók körében. Te mit szólsz hozzá?

Gyanús képek! Lehet, hogy terhes a színésznő?

Egyre több olyan kép lát napvilágot, amelyek alapján simán lehet, hogy Priyanka Chopra babát vár. Te mit gondolsz?

Így védekezhetsz a beginázás ellen!

Hogyan védekezhetsz az ellen, hogy valaki ginát csempésszen az italodba? Végre Magyarországon is elérhető a megoldás, amellyel biztosra mehetsz!

A legizgalmasabb női ruhadarab

A melltartó rövid története.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem