Koronavírus: tedd vagy inkább ne tedd?

koronavírus,megelőzés
Forrás: Getty

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Promóciók

A fürdőruha, amiben istennőnek érezheted magad

Facebook
Twitter
Pinterest

Kézfertőtlenítő, szájmaszk, hipó, hosszú kézmosás... Mit tehetsz még a teljes higiéniáért? Eláruljuk, mit érdemes megfogadni, és mi az, amit kerülj el.

gif

Minden szakember azt tanácsolja, ne pánikolj, inkább készülj fel körültekintően!

Hány embert láttál ma az utcán, tömegközlekedési eszközön enni? Mennyi köhög még mindig úgy, hogy nem teszi a kezét a szája elé? Voltál mostanában moziban, színházban? Hányan fújták az orrukat és köhögtek az előadás alatt? Pedig bizonyára tudják, hogy fertőző betegséggel nem lehet zárt helyen közösségbe menni... Hátha most megváltozik valami az emberek szokásaiban!

Minden hozzáértő azt tanácsolja, ne pánikolj, inkább készülj fel alaposan a koronavírus (COVID-19) járványra. Tulajdonképpen nem tanácsolnak többet az orvosok, mint ami amúgy is ajánlott lenne egy normális téli-tavaszi influenza-időszakban, csakhogy azt sem tartják be sokan. Most pedig nagyon-nagyon fontos, hogy az alapvető higiéniás szokások mindenkinél rögzüljenek.

Amit ne tegyél:


Kézmosás előtt ne nyúlj a szemedbe, ne vakard meg a szád és az orrod se. Ha valószínűleg érintkeztél fertőzöttel, akkor moss kezet, majd arcot, hogy ne engedd, hogy a vírus megtelepedjen a nyálkahártyádon vagy az arcbőrödön.

Ne vegyél (fel) maszkot, ha nem vagy beteg. Szájmaszkot azoknak kell viselnie, akik fertőznek, ha fölöslegesen elhasználsz egy csomó maszkot, nem marad azoknak, akiknek szüksége lenne rá.

Ne utazz, ha lázas vagy! Ha egy repülőút kellős közepén lázasodtál be, akkor mindenképp szólj a személyzetnek erről.

Ne pánikolj! Inkább tartsd be az előírásokat, a legfontosabb higiéniai iránymutatásokat és mindig moss kezet, ez a legtöbb, amit most megtehetsz.

Ha betegnek érzed magadat, akkor ne indulj el sehova tömegközlekedéssel vagy taxival! Indulás előtt telefonálj az orvosodnak, kérdezd meg, mitévő legyél, hova indulj, ha rosszul érzed magadat.

Ne menj baráti és családi összejövetelekre, sőt a kutyádat se te sétáltasd, ha betegnek érzed magad! Ha az a gyanúd, hogy megfertőztek, akkor szeparáld el magad – ha lehetséges –, amíg orvosi kezek közé nem jutsz.

Ne vegyél be lázcsillapítón kívül semmit, anélkül, hogy konzultálnál az orvosoddal! Akkor sem, ha maradt egy bontatlan csomag antibiotikum otthon egy előző betegség miatt... Az antibiotikum baktériumos fertőzés ellen jó, a koronavírus pedig vírus. Akkor adnak rá antibiotikumot, ha felülfertőződött valamelyik szerved szövődményként, de erről csakis az orvosod dönthet.

És most akkor nézd meg, mit tehetsz, ha már közeledben van a vírus!

Galéria / 8 kép

Ezt tedd, ha közeledben van a koronavírus! (képek: Getty)

Megnézem a galériát

Ha szereted tudni, hogy mi van a tisztítószereidben, kozmetikumaidban, akkor tanulj meg te magad kézfertőtlenítőt készíteni!

Tovább olvasok

Videók

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Promóciók

A fürdőruha, amiben istennőnek érezheted magad

Kép
Életmód

Így gyógyítja a testet és a lelket a Palo Santo füstölő: minden negatív energiát elűz a házadból

A Palo Santo füstje tisztít, nyugtat és gyógyít a hagyományok szerint. Íme minden, amit érdemes tudnod róla!

Kép
Életmód

5 nyomós ok, hogy miért ne telefonozz elalvás előtt

Tisztább lesz a bőrünk, ha elalvás előtt telefon helyett egy könyvet emelünk fel az éjjeliszekrényről? Mutatunk 5 okot, amiért telefon helyett inkább az olvasást válaszd!

Kép
Stílus

Jött, látott és hódított! Ezért az olcsó hatású cipőtrendért bolondulnak most az influencerek

Egykoron úgy gondolták, hogy még a jó ízlés határait sem üti meg, most pedig egyre több rajongót szerez magának ez az új életre kelt cipőtrend.

Kép
Sztárok

Alighanem ez az idő év legstílusosabb sajtóturnéja! A Dűne: Második rész bemutatói szinte tobzódnak az emlékezetes divatpillanatokban

A Dűne: Második része körül nemcsak a sztori, de a szettek miatt is nagy a sajtófelhajtás. Neked melyik szett volt kedvenced?

Kép
Életmód

6 mesés szobanövény, ami nem zöld: ezekkel behozhatod a tavaszt a lakásodba

Ha imádod a szobanövényeket, de a zöldre egy kicsit ráuntál, ezeket a színpompás, pazar növénycsodákat imádni fogod!

Kép
Életmód

15 színész, aki meg akarta öletni saját karakterét

Nem voltak megelégedve a nekik írt sztorival, vagy egyszerűen csak belefásultak a munkába. De nem mindenki érte el a célját.