Viszlát, élelmiszerpazarlás: csodás dologra jó a csicseriborsó konzerv leve!

Viszlát, élelmiszerpazarlás: csodás dologra jó a csicseriborsó konzerv leve!
Forrás: Getty
Facebook
Twitter
Pinterest

Még két hozzávalóra van szükséged, meg erre az egyszerű receptre egy isteni édességhez. Ha betáraztál belőle a házi karantén időkre, neked való ez a zero waste konyhai praktika!

Nem lehet azt mondani, hogy a most kialakult kényszerhelyzetnek sok előnye van, de azért próbálj optimistán hozzáállni – ahogyan máskor is mindenhez. Jelenleg többet főzünk otthon, de hátha kevesebb élelmiszerpazarlással jár majd az ételkészítés. Nálam vegetáriánusként most különösen sok csicseriborsó konzerv fogy, mert finom, sok mindenhez illik és magas a fehérjetartalma. Erről ugrott be, amit egyszer egy házibulin hallottam (miközben egy isteni, vegán csokimousse-t majszoltam): a csicseriboró konzerv leve kiváló tojásfehérje helyettesítő. Bizony, sőt még jobb is, mint az eredeti, mert nem lehet robotgéppel ¨túlverni¨!

gif

Egy gyors Google-keresés pedig arról is felvilágosított, hogy a csicserilé, más néven aquafaba egyébként száraz csicseribosóból is előállítható, ha az van otthon, csak éppen itt azt a vizet használod fel, amiben megfőzöd a csicseridet. Sőt, a csicseriborsó helyett babot, illetve ízesítetlen babkonzervet is használhatsz, tadá!

Kép
forrás: Getty

Szóval a csodálatosan egyszerű csoki mousse:

Hozzávalók:

150 ml aquafaba (a 400 g-os konzervből)

100 g magas kakótartalmú étcsokoládé

1 löttyintésnyi tej vagy bármilyen növényi tej

1 teáskanál citromlé (opcionális)

1 csipet chili (opcionális)

1 maroknyi durvára vágott pisztácia (opcionális)

1 maroknyi málna és/vagy apró kockára vágott banán (opcionális)

Elkészítés:

1. Törd a tábla csokoládét kisebb darabokra, tedd bele egy hőálló tálkába, löttyints bele egy kis (növényi) tejet és helyezd gőzfürdőbe. (Ami azt jelenti, hogy a tálkádat úszni engeded egy fazék vízben.) Arra figyelj, hogy fokozatosan melegítsd fel a vizet.

2. Ha felolvadtak a csokidarabok, óvatosan, fém habverővel keverd el a tejjel.

3. Hagyd kihűlni a csokit, a tej hozzáadása miatt nem fog újra megkeményedni.

4. Mielőtt robotgéppel kemény habbá vernéd a csicseriborsólevet, adhatsz hozzá egy teáskanál citromlevet, ami segít a hab stabilizálásában, de elhagyható. Fontos: csak akkor hagyd abba, amikor tényleg kemény a hab.

5. Ha kihűlt a csokoládé, egy lapos fejű szilikonspatulával keverd össze a habbal.

6. Öntsd a kész mousse-t kis pohárkákba és tedd őket 1-2 órára a hűtőbe.

7. Tálalás előtt szórd meg őket chilivel vagy pisztáciával, esetleg gyümölccsel.

Most, hogy ismered az aquafaba szót, egy rakás receptet találhatsz, amiben hasznosíthatod: házi majonéztől a pavlován át sok-sok mindenben!

Ha fontos szempont számodra a vegán étrend, nem árt tudnod, hogy ezek az ételek nem számítanak annak...

Galéria / 8 kép

8 étel, amiről nem is gondolnád, hogy nem vegán

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép
Sztárok

Rihanna meztelen jégkirálynőként pózol karácsonyi kampányában

A tervezővé avanzsált énekesnő most sem fogta vissza magát. Ez alkalommal meztelen jégkirálynőként, egy pár latex combcsizmában és kesztyűben pózol fehérnemű márkájának, a Savage X Fenty karácsonyi kollekciójában.

Kép
Életmód

5 hiba, amit zuhanyzáskor elkövetsz

Tulajdonképpen az már mindegy is, hogy zuhanyzás vagy fürdés közben, a lényeg, hogy mielőbb változtass rajtuk!

Kép
Sztárok

Catherine O'Hara újrakreálta a Reszkessetek, betörők! ikonikus jelenetét

A Kevin anyukáját megformáló Catherine O'Hara 30 év után újrakreálta a Reszkessetek, betörők! egyik ikonikus jelenetét.

Kép
Életmód

Ha kedveled az izgalmas szobanövényeket, a sellő farkú pozsgást imádni fogod

Ha hiányzik a tengerpart, vagy csak feldobnád valamivel az otthonod, esetleg valami frappáns ajándékra vágysz a barátnőid számára, van egy szuper tippünk!

Kép
Stílus

Fehér a feketétől: Megérinthetem a hajad?

Na ne! Ezt ne! Soha ne kérdezd meg egy feketétől sem!

Kép
Vegyélhazait

Karácsonyi dekorációk a #vegyélhazait csoportból

Te honnan szoktad beszerezni az ünnepi dekorációt: virágüzletből, piacról vagy te magad készíted el őket? Mi lenne, ha idén kipróbálnál valami újat!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem