Vigyázz! A túlzásba vitt élelmiszertiszítás is káros

Vigyázz! A túlzásba vitt élelmiszertiszítás is káros
Forrás: Getty

Életmód

6+1 dolog, amit egy modern és sikeres nő nem csinál már 2023-ban a közösségi médiában

Promóciók

„A legpontosabb beszámoló Monroe életéről és haláláról” - olvass most bele az Istennő - Marilyn Monroe titkos életei című könyvbe

Facebook
Twitter
Pinterest

Szappannal tisztított zöldségek, mosogatószerrel súrolt gyümölcsök... Egy gyomorrontást kockáztatsz, ha rosszul tiszítod meg az élelmiszereket.

Itt a tavasz, a húsvét és egyre több friss zöldségre és gyümölcsre éhezik a szervezetünk és persze az ízlelőbimbóink is. Csakhogy fogalmunk sincs, mit kellene csinálni mondjuk a friss retekkel, salátával, újhagymával a koronavírus-járvány kellős közepén. „Mindenki megfogdosta? Ki tudja hány ember kezén ment át?” – fogalmazódik meg bennünk a kérdés. De akkor mégis mit lehet tenni? Ha te is azok közé tartozol, aki alaposan fertőtlenítik az élelmiszereket otthon, akkor jobb lesz, ha okosan teszed, mert komolyabb emésztési problémát is okozhatsz a rossz tisztítással.

Olvasd el ezt is!
Hogy an mosszuk le járvány idején az élelmiszereket?
Hogy an mosszuk le járvány idején az élelmiszereket?

Több okból nem érdemes bő szappannal vagy fertőtlenítővel lemosni a friss ételeket: egyrészt megváltoztatja az ételek ízét, másrészt komoly emésztési problémákat okozhat. Hiába igyekszel jól lemosni a vegyszert, a maradványait megeszed. Don Schaffner, a Rutgers Egyetem élelmiszerkutató professzora szerint:

Az élelmiszereket szappannal mosni olyan, mintha pisztollyal lőnél légyre. Működhet, de talán nem éppen ez a legjobb eszköz.

- Don Schaffner élelmiszerkutató professzor

Hogy mi a megoldás? A lehető legegyszerűbb: ahogy máskor is, jó alaposan súrold le a zöldségeket, gyümölcsöket hideg folyó víz alatt. Ne használj se szappant, se mosogatószert a művelethez, maximum szivacsot, kefét. A jelenlegi kutatások szerint ezzel a módszerrel a zöldségeken lévő kórokozók 90-99%-a eltávolítható.

A legnagyobb veszély az élelmiszerekkel kapcsolatban az, amíg beszerzed: emberek közé mész és megfogsz dolgokat.

- Ben Champan élelmiszerbiztonsági szakember

Amit tehetsz:


A legjobb, ha a lemosás előtt és után is alaposan kezet mosol.

Mindent pucolj meg rendesen.

A leveles zöldségek külső leveleiből többet szedj le.

Mindent hideg vízzel moss le, a forró víz, roncsolja a növényeket.

Közvetlenül evés előtt mosd meg, ne akkor, amikor hazaérsz az áruval, addig elpusztultak a vírusok is talán.

És ne felejtsd el az immunrendszered erősítését sem! Mindenekelőtt ez most a legfontosabb, na és persze a rendszeres és alapos kézmosás.

Galéria / 7 kép

7 dolog, ami tényleg segíti az immunrendszered optimális működését

Megnézem a galériát

Videók

Életmód

6+1 dolog, amit egy modern és sikeres nő nem csinál már 2023-ban a közösségi médiában

Kép
Életmód

Több mint egy mozgásforma! Minden, amit a jógáról kezdőként fontos tudnod

Kíváncsi vagy, de nem tudod hogyan is kezdj bele a jógába? Íme, néhány tipp, hogy minél előbb jógamatracra állj, és saját gyakorlásod során tapasztald meg a jóga jótékony hatásait.

Kép
Sztárok

Láttad már? Ilyen gyönyörű nő lett Jean-Paul Belmondo legidősebb unokája, Annabelle

Jean-Paul Belmondo minden bizonnyal nagyon büszke lenne arra, hogy unokája is a filmszakmát választotta hivatásául.

Kép
Sztárok

A képek magukért beszélnek! Sokak szerint ezek a felvételek a bizonyítékai annak, hogy semmi kémia nincs már Hailey és Justin Bieber között

Hailey és Justin Bieber házasságáról sok pletyka kering, most itt egy újabb jel, ami sokak szerint arra utal, hogy valami nincs rendben köztük!

Kép
Szépség

SJP és Jennifer Aniston már imádja! Egy új hajtrend, aminél nincs tökéletesebb őszülő hajhoz

Ősz hajszálak, őszülő hajtő? Ma már ebben nincs semmi ciki, sőt! Nézd meg, hogyan hordják a hajukat a legnagyobb hollywoodi sztárok!

Kép
Sztárok

Conchita Wurst férfiasabb, mint valaha: 9 év telt el azóta, hogy megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, ma már szinte rá sem ismerni

Kilenc évvel ezelőtt mindenki ledöbbent, amikor egy estélyit viselő, gyönyörű, szakállas nő lépett a színpadra. A nevét pedig mindenki azonnal megjegyezte: Conchita Wurst.