Konfekció: Megnyílt Oltai Kata second-hand boltja

Konfekció: Megnyílt Oltai Kata second-hand boltja

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Oltai Kata művészettörténész ruhatárának igényesen összeválogatott darabjait évek óta garázsvásárok, titkos turkálók vagy igazi kincseket rejtő bolhapiacokon találja meg. Hisz abban, hogy a régi ruháknak történetük, külön meséjük és személyiség formáló hatásuk van. Új, Konfekció nevű second-hand boltjában, amelyet Vida Vera programszervező barátnőjével most februárban nyitott, nem csak retró ruhák, és kiegészítők, de olyan alkalmi szettek is megtalálhatóak, amelyeket közösen alakítottak át.


Színes műanyag kiskatonákból nyaklánc, Duna-parti kavicsokból karkötők, megkopott női kabátból fényes testtáska, vagy épp majdnem kidobott magazinokból csinos ridikül. Az újrahasznosítás már régóta trend és világszerte jelen van mindennapi életünkben, nem véletlen hogy a B32 Galéria és Kultúrtér idei harmadik eseményére ezúttal olyan ipar- és kézműveseket hívott, akik munkáikkal elsősorban az újrahasznosításra fókuszálnak. Az sem véletlen hogy sokan ökotudatosan bolhapiacokon és az egyre jobban szaporodó garázsvásárokban találják meg az outfitjüknek megfelelő kellékeit.


Recycling/Upcycling (újrahasznosítás, felhasználás) manapság nem ismeretlen fogalmak. De míg az előbbi, a kidobásra ítélt holmit átalakítja, átszabja, addig a másik módszer a talált tárgy, ruha kiegészítő formáját meghagyja, és egyéb más módon, például festéssel, vagy akár szitanyomással varázsolja újjá.
 Oltai Kata és Nagy Zsolt a Style Awardon
Oltai Kata és Nagy Zsolt a Style Awardon


A dizájnvásáron mindkettőre jócskán lehet találni majd példát, hiszen a meghívott designerek rendkívül kreatív módon használjak környezetük „ruhatárát” és mindezt workshopokon is bemutatják az érdeklődőknek.
Oltai Kata művészettörténész (aki az InStyle Cycle Chic események műsorvezetője már évek óta) ruhatárának igényesen összeválogatott darabjait évek óta garázsvásárok, titkos turkálók vagy igazi kincseket rejtő bolhapiacokon találja meg. Hisz abban hogy a régi ruháknak történetük, külön meséjük és személyiség formáló hatásuk van. Új, Konfekció nevű second-hand boltjában, amelyet Vida Vera programszervező barátnőjével most februárban nyitott, nem csak retró ruhák, és kiegészítők, de olyan alkalmi szettek is megtalálhatóak, amelyeket közösen alakítottak át.

Kép


Miért fontos számodra a second hand vagy másképpen az ökotudatos öltözködés?


Egyrészt azért, mert a valódi konfekció gyártással szemben a végtelen lehetőséget képviselik. Nincs behatárolva alkami-hétköznapi, női-férfi, alsó-felső, és a többi szűkítő tényező, hanem szabadon lehet játszani bármivel, egy párnahuzattal is. Én mondjuk abból a generációból jövök, aki még a nagyszülei és szülei régi ruháit alakította át, mert a nyolcvanas évek vége-kilencvenes évek eleje itthon kimondottan ingerszegény volt. Meg pénzünk sem volt, szóval fércelgettük pelenkaöltéssel a ruhákat magunknak.

Mit jelent számodra az ökotudatosság?


Állatvédelmet, természetvédelmet mindenképp és mindenekelőtt. A húsról szeretnék leszokni, de néha nagyon kívánom. Ami az öltözködést vagy etikus divatot illeti, ott elsősorban a fast fashion márkák kerülését, de ezt sem lehet maradéktalanul.
Kép


Hogyan lehet személyiségformáló egy turkált ruha?


Nem a turkált jellegen van a hangsúly, bár kétségtelen, hogy a vadászat van akit adrenalinnal nyom tele, van akit pedig lelohaszt és tanácstalan lesz egy tömött boltban. Én imádom a tárgyakat, minél több, annál jobb! A tudatossághoz az is hozzátartozik, hogy az olyan készen kapott elveket, mint az alma vagy a villanypózna alak, a "kisfekete" mítosza, a must have jó farmer és blézer - lerázod. Egy ruha vagy öltözék attól működik, aki és ahogyan viseli, ahogy az illető mozog a világban, az attitűdje, az egyenes gerince. És itt nem feltéten a fizikai adottságra gondolok csupán.

A Konfekció egy letűnt kor világát idézi, de valójában örök retróban élünk, hogyan jött a név?


Semmiképp sem gondolom letűntnek! Egyrészt a Konfekcióban sok mai cucc is van, vagy olyan designer darabok, amelyeket mi alakítottunk át varrtunk meg. A lényeg az, hogy szabadon kezeljük ezeket a kategóriákat. Az persze egy fontos dolog, hogy a divat ciklikusságával és preskriptív jellegével szembe menjünk. De már ez is divatos.
A butiknyitás régi vágyam volt és teljesen illeszkedik abba, ami művészettörténészként vagy kurátorként érdekel: testtudatosság, öndefiníció, feminista- és kultúrakritika. Ezt mind gyakoroljuk majd ott is.

Mit gondolsz, miért szerethetik a designerek az újrahasznosítást mint módszert ?


Kézhez áll, hierarchiaellenes.

Újrahasznosítás - Ruhaprezentáció - Ökodesign címmel tematikus Mini Design Market nyílik március 12-én a B32 Galéria új közösségi piacán.


Kép


Fellépő Designerek


ArtKores (egyedi ékszerek), Aura (recycled bútor), Cirrhopprecycle (bizsuk újra), DVA Butik (design ruha), Infinity Paper Design (market + workshop), Irma és Emil Világa (gyerek-workshop), Konfekció (Oltai Kata és Vida Vera projektje), Licorice (upcycled ékszer), Lindabák (újrababák mindenből, ami régi), Madaboutlamp (found-object art), MEDENCE CSOPORT (re+concept) , PLASTENKA (táska-workshop), Random Varroda (Szabó Eszter és Tóvaj Rozi), ReCreativity (workshop), RMX Art Recycling (ékszerlabor), Verebet Design (fa-design)


Kép

Program


11.00-19.00 VÁSÁR ÉS WORKSHOP


17.00-19.00 RUHAPREZENTÁCIÓ


OLTAI KATA és VIDA VERA: ökodivat - film- bemutató


Kép

Szöveg: Kovács Gabriella, Fotó: Láng Péter

Videók

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Életmód

28 emlékezetes autós film, amit látnod kell

Az autó egy filmben lehet főszereplő vagy kulcsfontosságú kellék – egy biztos: sokszor tesz emlékezetessé egy-egy jelenetet.

Kép
Életmód

Hivatalos: Ez minden idők 10 legjobb filmje - több százezer szavazat érkezett!

Ha még nem láttad ezeket, akkor muszáj lesz! Íme minden idők 10 legjobb filmje a nézők szerint!

Kép
Életmód

Ezt teszi a testeddel napi 10 ezer lépés egy éven át: nem fogod elhinni

Michelle King influencer egy éve mindennap 10 000 lépést sétál. Beszámolójából kiderül, jobb-e ez, mint edzeni járni!

Kép
Sztárok

Brad Pitt új barátnője kísértetiesen hasonlít Angelina Jolie-ra - FOTÓ

Bradt Pitt női ideálja most már egyértelmű, ugyanis frissen elvált barátnője kiköpött hasonmása Angelina Jolie-nak!

Kép
Életmód

7 ingyenes mozgásforma, ami fogyaszt és a szív egészségének is jót tesz

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az egészséges életmód, és milyen hatalmas szerepe van az egészségünk megőrzésében a mozgásnak. Persze sokan idő- és pénzhiányra hivatkozva megpróbálják megmagyarázni önmaguknak, hogy pontosan miért nincs idejük mozogni. Nos, van egy rossz hírünk, most olyan mozgásformákat szedtünk össze, amelyek nemcsak ingyenesek, de olyanok is, melyek mindössze fél/egy órát vesznek igénybe.

Kép
Shopping

A Szex és New York átveszi az uralmat tavasszal: Így alkosd újra Carrie Bradshaw ikonikus szettjeit!

Carrie Bradshaw 2024-ben is legalább annyira trendi, mint a Szex és New York sorozat indulásakor. Most segítünk lemásolni a stílusát.