Kettesben Mona Lisával - Újranyitott a Louvre

Kettesben Mona Lisával - Újranyitott a Louvre
Forrás: Getty
Facebook
Twitter
Pinterest

Leonardo da Vinci sokak várakozásával ellentétben viszonylag aprócska festményét ezentúl intimebb körülmények között tekinthetjük meg.

Több mint három hónap után, mától újra fogad látogatókat a világ egyik leglátogatottabb múzeuma, a párizsi Louvre, ahol ezentúl legfeljebb két látogató tekintheti meg Mona Lisa mosolyát ‒ ez korábban elképzelhetetlen lett volna.

A Szajna jobb oldalán található művészeti szentélyt a világjárvány előtt naponta átlagosan 15.000 műkedvelő, főként turista kereste fel, akik heves harcot vívtak egy közös „Mona Lisa szelfiért”. Mostantól azonban kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy ez ne így legyen az egészség védelme, és persze a személyes látogatói élmény biztosítása érdekében.

Kit ábrázol Mona Lisa portréja?

A Louvre történészei szerint egy firenzei textilkereskedő felesége, Lisa Gherardini látható a festményen, míg mások szerint valójában Lisa del Giocondo, Gherardini sógornőjét festette le az itáliai polihisztor. De akadnak kutatók, akik szerint da Vinci nőiesített önarcképe ez a festmény, amivel palástolt homoszexualitását kívánta megjeleníteni.

Mona Lisa ma is inspirálja a divatházakat
forrás: Getty
Mona Lisa ma is inspirálja a divatházakat

Leonardo da Vinci - sokak várakozásával ellentétben viszonylag kicsi - 53×77 cm-es mesterműve előtt innentől kezdve a padlóra festett narancssárga körök jelzik, hogy pontosan hol lehet megállni és közös képet készíteni az alkotással, amelyet Napóleon uralkodása alatt a hálószobájában őrzött.

A világjárvány veszélye miatt elrendelt egészségügyi szabályok értelmében a Louvre több pontján kézfertőtlenítőket helyeztek ki, a tizenegy évesnél idősebb látogatók számára kötelező a maszk viselése, valamint kizárólag előzetes online bejelentkezés útján, előre meghatározott időpontban tekinthetik meg a múzeum kincseit.

Mona Lisa ma is inspirálja az alkotóművészeket. Jodie Foster a közelmúltban csapott le a festmény kalandos történetének alapjául szolgáló mű – Seymour Reit: A nap, amikor ellopták a Mona Lisát – megfilmesítési jogaira. A mű világhírnevéhez ugyanis az a botrányos eset is hozzájárult, amikor három olasz munkás laza eleganciával leemelte a falról és ellopta a múzeumból (1911), ami 28 órán át nem tűnt fel senkinek, majd ahogy jelentették, hirtelen megismerte az egész világ.

Galéria / 5 kép

A legérdekesebb Mona Lisa másolatok

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép
Sztárok

Brooke Shields 55 éves, de fittebb, mint egy 30 éves

Brooke Shields szépen öregszik. Könnyedén elsajátíthatod a trükkjeit!

Kép
Szépség

Ez a kaktuszvizes spray a legjobb dolog, ami a göndör hajaddal történhet

A juharvíz mellett a kaktuszvíz jelenleg a leginkább hájpolt összetevő a szépségiparban. Utánajártunk, vajon tényleg annyira hatásos, mint állítják.

Kép
Shopping

Egy klasszikus fürdőruha fazon, ami több, mint 70 éve töretlenül hódít

Megannyi fürdőruha trendet átéltünk és kipróbáltunk már, ám ahogy sokszor az lenni szokott, az új trendek mellett, mindig örömmel térünk vissza a klasszikus darabokhoz. Íme a fürdőruhák örök befutó kis feketéje!

Kép
Sztárok

Rihanna kirúgta modelljét érzéketlen tweetje miatt

Az énekesnőből sikeres üzletasszonnyá avanzsált Rihanna nem ismer viccet, ha egy modellje magatartásával megsért másokat.

Kép
Sztárok

Felismernéd Adele-t az utcán?

Mi simán elmennénk mellette London utcáin - valószínűtlen az énekesnő átalakulása.

Kép
Sztárok

Emily Ratajkowskinak veszélyes kihívója akadt

Bemutatjuk Emily Ratajkowski eddigi legveszélyesebb kihívóját.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem