Kasmír: minél vastagabb és nehezebb, annál drágább

Kasmír: minél vastagabb és nehezebb, annál drágább
Forrás: Weheartit

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Minden amit tudni kell erről a finom anyagról! Hogy tudod megkülönböztetni a drágát az olcsótól, hogyan ápold és még ehhez hasonló okosságok.

gif

Teszteld a nívót!

Néhány tipp, hogy könnyen megkülönböztesd a minőséget a silány, túlárazott daraboktól.

NÉZD MEG A CÍMKÉT
Keresd a „100% cashmere”, vagy „all cashmere” feliratot, ha tiszta kasmírra vágysz. Ha mégis a keverék mellett döntesz – akár pénzügyi megfontolásból, akár mert kevésbé meleg darabot szeretnél –, válassz természetes, például selyemmel vagy merinógyapjúval kevert anyagot. Ekkor is ügyelj azonban arra, hogy legalább 70% kasmírt tartalmazzon a kiválasztott darab.

MÉRD LE
Alapszabály, hogy minél vastagabb és nehezebb egy ruhadarab, annál drágább, már csak azért is, mert elkészítéséhez több anyagra van szükség. De ne zárkózz el a könnyebb pulóverektől sem, hisz ezeknek ősszel, tavasszal, de akár még nyáron is feltétlenül ott a helyük a ruhatáradban. Vásárláskor mindenképp vedd alapul ezt az információt, főleg ha egy borsosabb árú pulóverre vetettél szemet. És ne felejtsd el megnézni a címkét, hisz könnyen lehet, hogy egy nehezebb anyaggal, például gyapjúval keverték a kasmírt, és így máris kevesebbet ér a súlyos pulóver.

DÖRZSÖLD MEG
A legjobb kasmír a lehető legvékonyabb, leghosszabb és így legpuhább szőrből készül. Épp ezért ha fontos neked a minőség, keresd a selymes, szinte plüsstapintású pulóvert. De vigyázz, hogy azért ne legyen túl puha, mert ez többszöri feldolgozásra utal, és emiatt könnyebben foszlik az anyag. Sajnos nem létezik tökéletes módszer a bolyhosodási hajlam kiszűrésére, így ez leginkább a viselés során derül ki. Ám mindenképp javasolt körkörös mozdulatokkal megdörzsölni az anyagot: ha már ekkor csomósodni kezd, valószínűleg nem jó minőségű darabot tartasz a kezedben.

FORDÍTSD KI

Végül, de nem utolsósorban tanulmányozd a ruha vagy pulóver kötésmintáját. Minél szorosabb a kötés, annál valószínűbb, hogy a darab az idő múlásával is megtartja eredeti formáját. Menj biztosra: nyújtsd meg széltében és figyeld meg, hogy mennyire ugrik vissza az anyag.

A tervezők között Stella McCartney az egyik legaktívabb állatvédő: sem bőrt, sem szőrmét nem használ egyetlen kollekciójában sem. Ezenkívül a környezetvédelemre is kiemelt figyelmet fordít. A cég például csakis megújított kasmírt használ, melyet újrahasznosított olasz fonalból nyer, így csökkentve ökológiai lábnyomát, de megtartva a legmagasabb luxust.
Stella McCartney, 495 euró, mytheresa.com

Kép

Kezelési útmutató: Mint az életben oly sok minden, a kötött ruha is meghálálja, ha
törődnek vele.

MOSÁS A kasmírt kizárólag kézzel szabad mosni. A kifordított ruhadarabot áztasd 10 percre kímélő mosószerrel kevert langyos vízbe. A szakértők és a szerkesztőség is a Perwoll Wool & Silk-re esküszik (1249 Ft, perwoll.hu). Majd óvatosan öblítsd ki és törölközőbe tekerve itasd fel a fölösleges vizet a szálakból. Fektetve, levegőn szárítsd meg.

TÁROLÁS Sohasem akasztva, hanem hajtogatva tárold kötött ruháidat, így nem fognak kinyúlni. Ha nem akarod, hogy kedvenc pulóvereden lyukak éktelenkedjenek, helyezz melléjük cédrust vagy levendulát tartalmazó párnákat, golyókat.

BOLYHTALANÍTÁS Kímélő ruhakefével könnyedén eltávolíthatod a használattal járó szöszöket és bolyhokat. Pengét használni azonban tilos, mert azok elvágják a szálakat és csak tovább bolyhosodik az anyag.

JAVÍTÁS Ne dobd el kedvenc ruhadarabodat csak azért, mert kilyukadt. Vidd el a tisztítóba vagy egy varrodába, ahol pár ezer forintért egyszerűen megjavítják.

Ha szereted a luxus darabokat mindenképp nézd meg, mik azok a dizájner táskák, amik soha nem mennek ki a divatból.

Tovább olvasok

Videók

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Életmód

8 film, melyben a szerelmi háromszög teljesen megosztotta a rajongókat - te kinek az oldalára álltál?

Ezek a filmes szerelmi háromszögek két táborra szakítják a rajongókat! Te kinek az oldalán állsz?

Kép
Sztárok

Megvan az álomotthon! Ebben a meseszép villában él Palvin Barbi és Dylan Sprouse - FOTÓK

Palvin Barbi és Dylan Sprouse sajátkezűleg végzik a felújítást, hogy beköltözhessenek mesebeli otthonukba! Az alapok tökéletesek, de van min dolgozni.

Kép
Életmód

Ez a nő 2 hét alatt 8 kg-ot fogyott ezzel a módszerrel - mutatjuk, hogyan csinálhatod utána!

Mondjuk is, hogy melyik az a 7 gyakorlat, amit ha beépítesz az edzésrutinjaid közé, bizony te is gyorsan észreveszed majd a változást.

Kép
Életmód

10 meglepő NASA-találmány, ami a mindennapi életünk részévé vált

Morzsaporszívó, babatápszer, láthatatlan fogszabályzó - a NASA nagyobb hatással van mindennapi éltünkre, mint gondolnánk.

Kép
Életmód

5 módszer, amivel a kisebbrendűségi komplexussal élők manipulálják a környezetüket

A kisebbrendűségi komplexust nem feltétlen lehet azonnal felismerni, mert az, aki önértékelési zavarokkal küzd, jellemzően olyan álarc mögé bújuk, ami épp az ellenkezőjét sugallhatja. Elmondjuk, milyen jelekre érdemes figyelned!

Kép
Életmód

3 csillagjegy, akinek káoszba fordulnak a napjai április végén

Ezeknek a csillagegyeknek nem lesz szerencséje mostanság.