Ne maradj le a JOY-napokról,
keresd a kuponokat az Instyle magazinban!
0 nap
0 óra
0 perc
múlva kezdődik a JOY-napok!múlva vége a JOY-napoknak!

„A legpontosabb beszámoló Monroe életéről és haláláról” - olvass most bele az Istennő - Marilyn Monroe titkos életei című könyvbe

„A legpontosabb beszámoló Monroe életéről és haláláról” - olvass most bele az Istennő - Marilyn Monroe titkos életei című könyvbe
Forrás: PR

Szépség

A 8 legnagyobb tévhit a fényvédelemről, avagy ragyogj egész nyáron pigmentfoltok nélkül

Promóciók

Igazi különlegességgel nyitott a White Raven Skybar & Lounge Budapest felett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Facebook
Twitter
Pinterest

Anthony Summers korábban a BBC haditudósítója volt. Tíz nemzetközi sikert elért könyve közül a Kennedy elnök meggyilkolásáról szóló Conspiracy, és a The Secret Life of J. Edgar Hoover a legnépszerűbbek. Pulitzer-díjra jelölték, és ő az egyetlen, aki kétszer is megkapta a Gold Dagger-díjat, amelyet minden évben a legjobb krimi írójának ítélnek oda. A Netflixen is látható Marilyn Monroe rejtélye: a soha nem hallott szalagok címmel készült dokumentumfilm szakértő-narrátora, legújabb könyve, az Istennő - Marilyn Monroe titkos életei pedig most a 20. század legnagyobb ikonjáról rántja le a leplet!

Több mint fél évszázaddal a halála után Marilyn Monroe még mindig a világ egyik leghíresebb embere. Tragikusan rövid élete során szinte mindenki összevissza hazudozott róla, és ő maga is kivette a részét a ködösítésből. Anthony Summers a pletykák, hazugságok és mítoszok mögé nézett, minden elérhető dokumentumot alaposan megvizsgált, elkészített több mint hatszáz interjút, hogy végül megmutassa nekünk: milyen is volt valójában a Norma Jeane néven született későbbi filmsztár. Az Istennő - Marilyn Monroe titkos életei az első könyve magyarul, most pedig nálunk olvashatsz is egy részletet a frissen megjelent könyvből, melyről az Evening Standard a következőz írta: „A legpontosabb beszámoló Monroe életéről és haláláról”, a (The Guardian pedig ezt: „Még soha semmi nem vitt közelebb a rejtély megoldásához, mint ez a könyv”.

Olvass bele az Istennő - Marilyn Monroe titkos életeibe!

Los Angeles, 1962. augusztus 4., egy órával éjfél előtt. A Hollywood Bowl szabadtéri színpadán Henry Mancini zenekara játszott a csillagfényes estén.
Egyszerre csak kisebb zavar támadt, a hallgatóság jó része nem is vette észre. Egy jegyszedő bocsánatkérőn suttogva üzenetet adott át az egyik drága helyen ülő férfinak. A férfi a helyéről felállva a telefonhoz sietett, aztán né- hány kurta mondat után hívta a feleségét, és a kocsijukhoz siettek.
Az ezt követő órákban, míg Los Angeles éjszakai álmát aludta, több más apró incidens, jövés-menés zajlott. Az ágyak mellett városszerte több helyen is megszólaltak a telefonok, orvosokat, egy neves ügyvédet, a szórakoztató- ipar jeles személyiségeit és magánnyomozókat riasztva. Egy híres színész, az Egyesült Államok elnökének sógora Washingtonba telefonált, néhány elegáns tengerparti otthonában pihenő szomszédját pedig helikopter dübörgése verte fel álmából. Egy egyszerű, külvárosi házhoz mentőt hívtak.
Mindezen éjszakai eseményekből a nyilvánosság semmit sem tudott meg, és – ismereteink szerint – semmilyen hivatalos szervnél sem maradt róluk feljegyzés. Ám az őket kiváltó eset az év legnagyobb port felvert hírévé vált, amely még a néhány héttel később kirobbant, csaknem nukleáris összecsapásba torkolló kubai rakétaválságnál is nagyobb nyilvánosságot kapott. Meghalt Marilyn Monroe.
Pontosan húsz évvel később, 1982-ben a Los Angeles-i kerületi ügyész újraindította a vizsgálatot az ügyben, amely azóta is pletykák és viták tárgya. Meghatalmazása korlátozott volt. Vajon elegendő bizonyíték állt rendelkezésre a bűnügyi nyomozás megindításához? Lehetséges-e, hogy Monroe-t meggyilkolták? Négy hónap elteltével az ügyészt arról tájékoztatták, hogy a tanúvallomások „semminemű büntetendő cselekményre vonatkozó elméletet nem támasztanak alá”. Ez azonban csak az eljárás kezdete volt.
Az ügyészi jelentés elismeri, hogy a Monroe-ügy vizsgálata során „ténybeli ellentmondások” és „megválaszolatlan kérdések” merültek fel. Az ügyészségi tisztviselők bizalmasan arról is beszámoltak, hogy belesüllyedtek a hazugságok és a ködösítések mocsarába. Feltételezték, hogy Marilyn Monroe saját kezűleg vetett véget az életének. Ám közülük többeknek is az volt a benyomása, hogy 1962-ben eltussoltak valamit.

A valami Monroe John Kennedy elnökkel és a testvérével, Roberttel folytatott kapcsolatára – különösen Robert Kennedy mozgására vonatkozott Monroe halála idején. A Kennedy-kérdésről szólva az ügyész emberei csak sajnálkozva vonogatták a vállukat. „Nem azzal bíztak meg bennünket – mondta egyikük –, hogy egy eltussolt politikai ügyben nyomozzunk.”
A korabeli sajtó – sokkal kevésbé megbocsátható módon – komoly, megbízható tudósítások helyett jobbára csak olcsó szánalmat igyekezett gerjeszteni. Utóbb pedig – a Marilyn Monroe-ról megjelent tengernyi írás dacára – nem akadt író, aki szakszerű kutatással az évszázad istennőjévé kikiáltott amerikai nő utolsó napjaira fényt derített volna.
De hát ki volt ez a nő, aki „Marilyn Monroe-vá” alakította magát? Hiszen testalkatában, felépítésében jószerivel nem sokban különbözött más nőktől. Miképpen tudta elérni, hogy a maga idejében és egészen a huszadik század végéig minden más nőnél inkább magára vonzza tekintetünket? Átalakulásában vajon milyen szerep jutott tehetségének, és milyen a gondosan megválogatott, nagy hatalmú férfiak ölelésének? Mi rejtőzött annak a titokzatos jelenségnek a mélyén, amit Marilyn Monroe-nak nevezünk?
A körülötte keltett hisztéria, a túlzott érdeklődés mögött ott volt egy gyermek, aki nővé cseperedett, a szerelem jelképévé vált, és mégis végzetesen magányos maradt; harminchat éves korában híres filmcsillagként, de oktalan halállal halt meg. Az egész világ szeretője szerepében mutatkozott, miközben házasságra és anyaságra vágyott. A külvilág szemével nézve inkább közönséges benyomást keltett, pedig a kultúra bűvöletében élt. Ragyogása súlyosan zavart lelkületet takart. Magányában filozófiai munkákat olvasott, és elmélyült az emberi test anatómiájának tanulmányozásában, olykor mégis kábítószerekbe és alkoholba fojtotta bánatát. Marilyn Monroe egy olyan évtizedet nyitott meg, amely beteljesedést hirdetett, de csak zűrzavart hozott. Utolsó interjújában így fogalmazott: „A híres ember néha durván belegyalogol az emberek lelkébe … Akiket megsértesz, úgy érzik, hogy – a fenébe is! – hát ki ez? Mit gondol magáról ez a Marilyn Monroe? Nagyszerű érzés, hogy az emberek álmodoznak rólad, de azt is szeretnéd, hogy úgy fogadjanak el, amilyen vagy.”
Néhány hónappal korábban egy másik riporterrel a következő gondolatokat osztotta meg:
„Sokszor eszembe jut, vajon hogy fogom magam érezni, ha majd ötvenéves leszek.”
A születésnapja kapcsán megemlítette, hogy az Ikrek jegyében született.
„Hogyan jellemezné az Ikreket?”
„Jekyll és Hyde. A kettő egy személyben” – hangzott a válasz.
„És ön?”
„Én több vagyok kettőnél. Oly sokan laknak a bőrömben, hogy néha megdöbbent. Annyira szeretném, hogy én csak én volnék! Többször is eszembe jutott, hogy bele fogok ebbe őrülni, míg nem jöttem rá, hogy jó néhányan, akiket csodálok, ugyanígy vannak ezzel.”
Marilyn – hívhatjuk Marilynnek, hiszen Connecticuttól Kongóig mindenki csak így ismeri – soha nem érte meg a negyvenedik születésnapját, nemhogy a fél évszázados kort. Ha ma is élne, a kilencvenes évei derekán járna. De életéről sokáig ugyanolyan megbízhatatlan ismereteink voltak, mint a haláláról.

A frissen megjelent könyvet keresd a könyvesboltokban vagy online!

Ár: 5592 Ft - itt!
forrás: PR
Ár: 5592 Ft - itt!

És ezt láttad már?

Galéria / 9 kép

Marilyn Monroe örökérvényű szépségtrükkjei

Megnézem a galériát

Videók

Szépség

A 8 legnagyobb tévhit a fényvédelemről, avagy ragyogj egész nyáron pigmentfoltok nélkül

Promóciók

Igazi különlegességgel nyitott a White Raven Skybar & Lounge Budapest felett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Szépség

Ez az apró sminktrükk áll Penelope Featherington elképesztő átalakulásának mögött�A Bridgerton család 3. évadában

Nem férhet kétség ahhoz, hogy a Bridgerton család szereplői hatalmas átalakuláson mennek keresztül minden évadban. Ezúttal Penelope Featheringtonon volt a sor, sminkese pedig elárulta a titkát!

Kép
Sztárok

Tudjuk, hogy csinálja! 8 időtálló stílustrükk, amire Blake Lively hosszú évek óta esküszik

Blake Lively hosszú évek óta bizonyítja, hogy a öltözködésnek messze nem kell szigorú szabályok közt zajlania. Íme az ő stílustrükkjei!

Kép
Sztárok

Az új reménységek! Ők most a legígéretesebb fiatal tehetségek hollywoodban

Őrségváltás jön az Álomgyárban, a jelek szerint ezek az ifjú színészek és színésznők alkotják majd az új A-listát.

Kép
Életmód

6 trükk, hogy az otthonodban mindig finom illat legyen: búcsúzz el a rossz szagoktól örökre!

Hiába takarítasz rendszeresen, mégis előjönnek a kellemetlen szagok? Segítünk!

Kép
Életmód

A Paloma koktél világnapján nyit a Don Julio 1942 x W Budapest exkluzív terasz

Exkluzív terasznyitó eseménnyel ünnepelte a Paloma koktél világnapját a Don Julio és a W Budapest. A világ első luxus tequila márkája és a főváros lélegzetelállító helyszíne május 22-től egész nyáron át várja vendégeit, akik a Don Julio 1942 x W Budapest terasz stílusos környezetében Mexikó ikonikus italát is prémium minőségben fogyaszthatják.

Kép
Sztárok

Kóros soványsággal vádolták Kate Beckinsale-t: elárulta, hogy komoly testi és lelki betegség áll a hátterében

Kate Beckinsale számos szörnyűséget élt át az elmúlt egy éveben mind lelkileg, mind testileg. Elege lett a bírálókból, és most saját történetén keresztül szerette volna megmutatni, hogy nincs helye a rosszindulatú kommenteknek!