„Iszonyú nehéz most színésznek lenni szerintem” – interjú Nagy Katicával

Nagy Katica
Forrás: Pejkó Gergő/InStyle

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Porsche Approved – használt Porsche megnyugtató garanciával

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Facebook
Twitter
Pinterest

A Semmelweis Hoffmann Emmáját alakító színésznő, akit az idei Magyar Mozgókép Fesztiválon az év színésznő díjra is jelöltek, az évek során megtanult kiállni magáért, és ma már tudatosan kilép azokból a helyzetekből, ahol nem érzi magát megbecsülve, komfortosan.

Már közel 350 ezren látták a Semmelweis című filmet a mozikban, és az utóbbi hónapokban olyan alkotások büszkélkedhetnek még hasonló nézőszámmal Magyarországon, mint például a Dűne: Második rész. Mit gondolsz, a hollywoodi szuperprodukciók egyeduralma mellett miért válhatott ekkora közönségkedvenccé Koltai Lajos rendezése?

Sokat gondolkozom ezen, és nyilván azokból a visszajelzésekből tudok merítkezni, amelyeket ismerősöktől, és úgy általában a nézőktől, a közösségi találkozókon kapok – mivel számtalan ilyenen részt vettem, rengeteg információt be tudtam gyűjteni azzal kapcsolatban, hogy kiben milyen hatást kelt a film, mit vált ki belőlük. A legáltalánosabb vélemény az, hogy a Semmelweis képileg egy hollywoodi filmre hajaz: ez nemcsak a fényképezésre vonatkozik, hanem arra is, miként van fényelve, berendezve, de közrejátszanak ebben a kérdésben a ruhák, a kosztümök is, az, ahogyan mi, színészek megjelenünk a vásznon. Olyan magas színvonalú látványvilágot képvisel, ami nem megszokott Magyarországon. De ki kell emelni a történetkezelést is, mert az bárkit meg tud valamilyen módon szólítani, ettől válik annyira befogadhatóvá a film.

A Semmelweis bemutatója után azt mondtad egy interjúdban, egyelőre nem mernéd biztosan állítani, hogy ez az a film, ami az áttörést jelentheti a karrieredben. Na és most mit mondanál?

Továbbra sem tudnék egyértelműen igennel vagy nemmel felelni, mert iszonyú nehéz most színésznek lenni szerintem. Ez egy hullámzó pálya, ahol kevés a lehetőség, viszont rengetegen vagyunk. Ha valakit megismernek például egy filmből, az még nem garantálja azt, hogy mindenki meg is jegyzi őt. Igen, sok figyelmet kaptam, ez biztos, nem fogom azt állítani, hogy nem. De ki tudja, mit hoz a jövő? Ennek ellenére nem panaszkodom, mert rengeteget adott nekem a Semmelweis, új munkákat is hozott magával, egy elképesztően jó flow-ba kerülhettem általa.

Beszéltél korábban arról is, hogy hatással van rád annak az embernek a vérmérséklete, akit éppen alakítasz. Hogyan nyilvánult ez meg a magánéletedben, miközben Emmát játszottad?

Amikor az ember intenzíven foglalkozik egy karakterrel, górcső alá veszi a tulajdonságait, megpróbálja a sajátjává tenni a belső, lélektani működését, beintegrálni a személyiségébe – vagy felébreszteni azt, ami egyébként ott szunnyad benne. Számomra rettenetesen szimpatikus volt az, ahogy Emma hozzááll az élet dolgaihoz, lenyomatot hagyott rajtam úgymond az, hogy valaki ennyire áldozatkész, önfeláldozó, mélyen empatikus, önzetlenül szeret és másokon segít. Remélem, ebből be tudtam építeni dolgokat a személyiségembe, de nyilván ezt nem tudja az ember egyértelműen megmondani.

Emma szerény, visszahúzódó karakter, más jogai voltak nőként, mint neked ma. Sőt, te például nyíltan beszélsz arról, hogy megtanultál kiállni magadért, a saját érdekeidért a forgatásokon, illetve anyagi téren is. Lássuk be, azért ez ma is tabunak számít nőként. Milyen lépcsőfokokat kellett megtenned ahhoz, hogy elérj ide?

Nap mint nap jön egy újabb! (nevet) Többek között erre is gondolok, amikor azt mondom, a színészet nem egyszerű pálya, számos helyzettel meg kell birkózni emberi és anyagi téren is. A filmforgatások, a színházi próbafolyamatok is iszonyúan sűrűek abból a szempontból, hogy rengeteg ember össze van zárva ilyenkor, a munkánk intenzitása miatt az indulatok is jóval erőteljesebbek, felszítódnak. A színész közben kinyílik lelkileg, ezért meg kell védenie magát. Én azt tanulom folyamatosan, hogy ha belevágok egy új projektbe, szerepbe, akkor asszertíven kommunikálva, egészséges öntudattal álljak ki magamért, és képviseljem az érdekeimet – de ez egy egész pályán át tartó dolog. Nem kötelező benne maradni olyan helyzetekben, amelyeket nem érzünk komfortosnak, ahol nem bánnak velünk megfelelően. Semmi sem kötelező, az sem, hogy színészek legyünk mindenáron – akár anyagi vagy lélektani vonatkozásban.

Kép
forrás: Pejkó Gergő/InStyle

Ha jól sejtem, óriási szabadságérzetet adhat, hogy a saját szabályaid szerint éled az életed, nem foglalkozol mások véleményével.

Igen, az az igazság, hogy nekem inkább ezzel van dolgom: próbálom feltérképezni ezt hatalmas szabadságvágyat magamban. Hamar elkezdtem úgy kialakítani az életemet, hogy egyre kevesebbszer kelljen megalkudnom. Rengeteg lábon tartom magam, mert nem bírom elviselni azt, hogy bármilyen módon szabályozzanak. Rengeteget gondolkoztam azon, ez most öntörvényűség-e, vagy talán nem vagyok elég alázatos, de arra jutottam, hogy nekem ez a komfortos, és egészséges ember szeretnék lenni. Ez az én működésem jelen pillanatban, ezt el kell fogadni.

Nemrég azt nyilatkoztad, most „szakmailag és a magánéletben is boldog szakaszban vagy”. Ez természetesen mindenkinek mást jelent, de neked mit?

Kiegyensúlyozott a kapcsolatom a párommal (Porogi Ádám, a Radnóti Miklós Színház társulatának tagja – a szerk.), ez elképesztően fontos, és ehhez az is hozzátartozik, hogy eljegyeztük egymást. Egy tervezéssel teli időszak ez számunkra, egyre épül a közös életünk, méghozzá abszolút harmóniában. Szakmai tekintetben pedig azért vagyok boldog, mert jó munkalehetőségeket kapok, anyagilag is biztonságban érzem magam. Emellett elkezdtem komolyabban foglalkozni az egyik hobbimmal, az asztrológiával, ami régóta érdekelt, óriási vágyam volt, hogy valamilyen szinten a szakmámmá válhasson a jövőben. Autodidakta módon tanultam meg, de másfél éve tanárhoz járok, aki képez, és már csinálok elemzéseket másoknak: nagyon feltölt, azt érzem, iszonyú kitartó tudok lenni benne.

Mi vonzott és fogott meg az asztrológiában?

Nekem sokat segített a lelki fejlődésemben az, hogy jártam asztrológushoz. Nem hiszek a predesztinációban, tehát abban, hogy egy asztrológiai képlet tartalmazza az életutadat, viszont azokat az Y-elágazásokat például tartalmazza, ahol szerencsésebb, ha jobbra fordulsz bal helyett – persze csak képletesen értve. A megfelelő irányba terelhet minket, elárulja, hogy tudjuk a helyzeteket legjobban a lelki fejlődésünk malmára hajtani. Ennek ellenére abszolút a szabad akarat híve vagyok, vannak választási lehetőségeink.

És milyen projektek várnak rád még az idei évben?

Nyáron egy elsőfilmes rendezővel forgatok majd egy független filmet, ami fiatalok egy nyaráról szól, ezt kifejezetten várom, mert hihetetlenül jó a történet és a karakterem is. Ezenkívül Charles Bukowski-felolvasóesteket tartunk majd egy fordítóval, Pritz Péterrel és egy zenésszel, Prieger Zsolttal, az Anima Sound System frontemberével. Továbbá a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) egyik végzős hallgatójának diplomafilmjében is szerepelni fogok, ebben a párom, Ádám lesz a partnerem. A rendező ráharapott a mi kapcsolatunkra! (nevet)

Címlapsztárjaink: Nagy Katica, Piros Ildikó, Törőcsik Franciska, Temple Réka és Udvaros Dorottya a magyar mozgókép különleges fénylő csillagai - ők a magyar filmekről és filmesekről szóló lapszámunk főszereplői. Ami pedig összeköti még őket, az az idei MOZ.GO, a Magyar Mozgókép Fesztivál, azaz a hazai film ünnepe.

Öt címlapsztár, öt inspiráló történet, öt csodás interjú, amit a legújabb lapszámban (is) olvashatsz, de előtte még less be a kulisszák mögé, és nézd meg, hogyan zajlott legújabb címlapanyagunk fotózása!

Az InStyle nyári lapszáma már kapható az újságosoknál, de megvásárolhatod digitális formában is ITT. Ha pedig előfizetnél, 1 éves előfizetésünk szuper kedvező áron elérhető ITT! Köszönjük a bizalmad, jó olvasást és stílusos kikapcsolódást kívánunk!

Videók

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Porsche Approved – használt Porsche megnyugtató garanciával

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Kép
Sztárok

Sztárok, akikről példát vehetnénk! 7 LMBTQ sztárcsemete, akik minden támogatást megkapnak

A szerelem mindenkié, sokszínű és ennek nem szabhatunk határt! Sok sztár is ezt vallja, akik kiállnak és támogatják gyermekeiket, akik az LMBTQ közösséghez tartoznak!

Kép
Sztárok

Olivia Munn először jelent meg nyilvánosan, mióta márciusban mellrákot diagnosztizáltak nála - FOTÓ

Olivia Munn színésznőnél márciusban mellrákot diagnosztizáltak. Őszintén mesélt a párizsi divathéten arról, hogyan élte meg az elmúlt időszakot!

Kép
Életmód

Figyelj a jelekre! 5 tünet, amit ha nem veszel figyelembe, akkor komoly sérülés a vége!

A test és a lélek egymással folyamatosan kommunikáló „egységek”. Amikor úgy érezzük, nem vagyunk a helyünkön, párkapcsolati problémáink vannak, állandóan stresszesek és feszültek vagyunk a munkahelyi teljesítménykényszer miatt, de hiába érezzük magunkat rosszul a bőrünkben, mégsem teszünk ellene semmit, elnyomjuk az érzéseinket és csak megyünk tovább, akkor egy idő után a lelkünk betegségekkel és sérülésekkel üzen, és egyre súlyosbodó testi tünetekkel kényszerít bennünket a változtatásra. Mutatjuk, melyik tünet mire hívhatja fel a figyelmet!

Kép
Életmód

6 gyönyörű film az igaz szerelemről: ezeket mind valós események ihlették!

A romantikus filmek mindig is az életünk központi részét képezték, hiszen valljuk be: mind imádjuk a happy endet és a kellemes végkifejletet. Összeállításunkban olyan filmeket hoztunk, melyek az igaz szerelemről szólnak – mindezt valós események alapján.

Kép
Sztárok

Hivatalos: Őket tartják minden idők legbosszantóbb hírességeinek a világon - több tízezer szavazat érkezett!

Mindenki nem szerethet és ez a kijelentés a hírességek esetében halmozottan igaz. A rajongók megszavazták a legbosszantóbb hírességek listáját!

Kép
Életmód

Az olajos magvak számtalan problémára nyújtanak megoldást: mutatjuk, melyik mire való!

Nem véletlenül szerepelnek a manapság oly népszerű mediterrán étrendben is, de melyiknek mire van kedvező hatása?