Lakatos Márk: Így fest Amerika jövője a beiktatási ceremónia ruhái alapján

Lakatos Márk: Így fest Amerika jövője a beiktatási ceremónia ruhái alapján
Forrás: Patrick Semansky- Pool/Getty Images

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Facebook
Twitter
Pinterest

A téli InStyle lapszámban a divat egy nagyon érdekes részéről írtam, a fashion diplomacy-ról, amivel az utóbbi időben egyre többet foglalkozom én is. A kifejezés többet takar, mint maga a divat, hiszen nem a trendek vannak fókuszban, sokkal inkább szól a stílusról és arról, mennyire bánik valaki ügyesen a nonverbális üzenetekkel.

És ha valami felkeltette a világ figyelmét a témában, az Joe Biden beiktatási ceremóniája – ki, mit viselt és vajon mit szándékozott üzenni ezzel. Vajon egyértelmű volt minden választás és szett? Vegyük sorra!

Kezdjük a frissen beiktatott Joe Biden amerikai elnökkel és feleségével, Dr. Jill Bidennel, akik a beiktatási ceremónia napjára amerikai designerektől választottak: az elnök a klasszikus, megbízható Ralph Lauren divatház mellett tette le a voksát (az alelnök férjéhez hasonlóan), Jill pedig egy 2017-ben alapított, feltörekvő, női vezetésű márkától, a Markarian-től viselt egy óceánkék, gyapjú kosztümöt. A tervező, Alexandra O’Neill fenntarthatóan gondolkodik – minden darabja rendelésre készül, hogy csökkentse a hulladék mennyiségét, a márka ráadásul egy egyedülállóan ragyogó galaxishalmazról kapta a nevét. Wow!

Kép
forrás: Chip Somodevilla/Getty Images

Melania Trump, ahogy korábban fogalmaztam, leginkább gyászoló özvegynek öltözött, akit hasonlítottak Jackie Kennedy-hez és Audrey Hepburnhöz is az újságírók. A búcsú színe lehet a fekete, így ebbe felesleges belekötni, még ha kissé drámai is az öltözék – bár tény és való, hivatali idejük és távozásuk bőven tartogatott drámai pillanatokat. Az ex-First Lady látványosan most sem az amerikai divatházaktól választott – nem tudjuk, volt-e egyáltalán olyan, aki szívesen látta volna rajta a márkáját az elmúlt hetek, hónapok, évek fényében – tehát a jól bevált Chanel, Dolce and Gabbana, Christian Louboutin, Hermès brandekbe csomagolta magát távozása alkalmából, természetesen maszk nélkül.

Kép
forrás: Pete Marovich - Pool/Getty Images

Jill Biden beiktatási nap előtt viselt ruháját is érdemes elemezgetni. Férje megosztott és egyesíteni kívánt Amerikáról szónokolt a kampánya során, Jill pedig egy ehhez tökéletesen passzoló lila szettet viselt, amely a kék és a piros, a két nagy párt piros és kék színeinek egybeolvasztásából születik, és egyébiránt a szüfrazsett mozgalomnak, a hűségnek is színe. Az új elnök klímavédelemmel kapcsolatos célkitűzései is szerepet kaptak az outfitben: a független, mexikói-amerikai származású, New York-i designer, Jonathan Cohen intenzív színhasználatáról és fenntartható, upcycling szemléletéről ismert. A 2021-es őszi-téli kollekciójából előrendelhető ruha és kabát azt sugallja, az új first lady támogatja a feltörekvő amerikai tehetségeket, hasonlóképp elődjéhez, Michelle Obamához. A maszk ráadásul a műhelyben megmaradt anyagokból készült!

Kép
forrás: Chip Somodevilla/Getty Images

Kamala Harrisről se feledkezzünk meg, akinek alelnöksége történelmi jelentőségű – úgy tűnik, ahogy arra egyébként számíthattunk is, hogy a VP szintén nagyon tudatosan alakítja majd ruhatárát. A január 19-i, Washingtonban tartott COVID Memorial eseményen, ahol a vírus több mint 400.000 amerikai áldozatára emlékeztek, egy jól szabott, visszafogott, bár a hátulján izgalmas megoldásokkal feldobott, teveszínű kabátot viselt egy fekete amerikai designertől, Kerby Jean-Raymondtól, aki a Pyer Moss divatháznál dolgozik. A tervező nem csak a koronavírustól sújtott kreatívipari, kisebbségi és/vagy női vezetésű kisvállalkozásokat segítette, de a fekete történelemmel is aktívan foglalkozik, motívumai a munkáiban is gyakran megjelennek.

Kép
forrás: Chip Somodevilla/Getty Images

Ezt követően a beiktatási ceremónián is villantott Kamala, méghozzá Jillhez hasonlóan egy intenzív lila szettet, amelyet Christopher John Rogers tervezett. A fekete tervező korábban elmesélte, hogy általában fekete nők fordulnak hozzá ruháért, akik nem félnek a merészebb színválasztásoktól. A gyöngysora egy Puerto Ricó-i tervező, Wilfredo Rosado munkája, cipője egy fekete designer, Sergio Hudson alkotása.

Kép
forrás: Mark Makela/Getty Images

Érdemes még felidézni Hillary Clinton ruháját is, aki támogatásáról biztosítva az elnököt és az alelnököt, ugyancsak lilába bújt – ezt a színt viselte akkor is, mikor elismerte a vereségét a 2016-os választások után.

Kép
forrás: Jonathan Ernst-Pool/Getty Images

Sőt, Michelle Obama is a lila egy árnyalatát választotta, és tetőtől talpig Sergio Hudson designban ünnepelte a napot – összehangoltan működtek a stylistok, úgy tűnik!

Kép
forrás: Jonathan Ernst-Pool/Getty Images

De mi a helyzet a republikánus elnökfeleséggel, Laura Bush-hal? Úgy tűnik, ő is megkapta a memot, és támogatja Bidenéket az Amerika egyesítésére irányuló törekvéseikben. Visszafogott, világoskék kabátjával, amely Jill Biden és a demokraták felé nyújtott gesztus, és klasszikus fekete pumps-ával – főhajtás Jacqueline Kennedy és Mamie Eisenhower korábbi first lady-k előtt –, nagyon konzervatív, de elegáns benyomást keltett.

Kép
forrás: Jonathan Ernst-Pool/Getty Images

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke Laura Bush-sal tartott, és kékbe öltözött a nagy nap alkalmából. A 80 éves képviselő csinos, gyönyörű színű, de nem túl izgalmas szettet választott – és a kabát lehetett volna hosszabb csak egy gondolatnyival, igaz?

Kép
forrás: Jonathan Ernst-Pool/Getty Images

Nagyon kíváncsi vagyok, az elkövetkező 4 évben milyen szetteket láthatunk majd a First Lady-től és Kamala Harris alelnök asszonytól. Lesznek vajon bátor választásaik, akár szabásvonalban, akár színekben? Ha a beiktatás napjából indulunk ki, akkor nagy az esély rá – figyeljünk együtt, mert a ruháik többet elárulnak a világ alakulásáról, mint gondolnánk!

Tovább olvasok

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Kép
Életmód

Nagy hatással lesz az emberekre ez az áprilisi égbolti jelenség: ezt érdemes tudni a rózsaszín holdról!

Különleges erőkre lehetsz figyelmes április 24-én, ugyanis ekkor lesz látható a rózsaszín hold. De mit is jelent ez? Mutatjuk!

Kép
Stílus

Tuti vételek! 10 kihagyhatatlan tavaszi ruhadarab 20 ezer forint alatt

Ezek között a tavaszi ruhák között szinte biztos, hogy találsz majd kedvedre valót.

Kép
Shopping

Több ezer vásárló esküszik erre a kevesebb mint 4 ezer forintos francia krémre - Sarah Jessica Parker is hű használója hosszú évek óta!

Megtaláltuk az igazit az érzékeny bőrűek számára! Kiváló ekcéma, szárazság és irritáció kezelésére is ez a francia krém!

Kép
Sztárok

Jake Gyllenhaal izmosabb, mint valaha: mutatjuk a legszexibb fotóit

Jake Gyllenhaal kocka hasáról nem tudjuk levenni a szemünket legújabb filmjében, de nem ez az első ilyen alakalom, mutatjuk a színész eddigi legvonzóbb szerepeit!

Kép
Sztárok

Így változott át Tóth Andi az évek alatt erdélyi kislányból a legnagyobb hazai dívává - akkor és most fotók!

Tóth Andi 10 évvel azután, hogy 15 évesen feltűnt az X-Faktor színpadán, most a tehetségkutató mentoraként tér vissza! Így változott át az évek alatt erdélyi kislányból a legnagyobb hazai dívává!

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 8 izgalmas magyar divattervező, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív arcai közül ismerhetsz meg számos kiemelkedő alakot!