Így enyhítsd koronavírus-szorongásod

Így enyhítsd koronavírus-szorongásod
Forrás: Getty

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Promóciók

A fürdőruha, amiben istennőnek érezheted magad

Facebook
Twitter
Pinterest

A fizikai egészségünkön túl a mentálissal is többet kell most foglalkoznunk, főleg ha esetleg kijárási tilalom miatt házi karanténba, és izolációba kerülsz.

Ahogy Európa- és világszerte egyre jobban terjed a járvány, néha nehéz nem pánikolni. De amennyire tudjuk, muszáj a valós fenyegettetséget nem tetőzni még plusz stresszel. (A szorongás nem csak a külsőnek tesz rosszat, de gyengíti az immunrendszert is, amiből profi kis ördögi gondolatkörbe lehet lovalni magunkat a vírus kapcsán.)

Szóval egyetértünk, a higgadtság rendkívül fontos most. Ezekkel a tippekkel azonban lélekben te is felülkerekedhetsz a helyzeten:

Bizonyosodj meg a tényekről

Ezekben a vészterhes időkben még fontosabb ellenőrizni, hogy honnan származik az információ. Ne dőlj be a kamuoldalak szenzációhajhász híreinek. Olvasd a hosszú évek óta elismert híroldalak cikkeit és csekkold, hogy egy bizonyos új információ máshol is megjelent-e. Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatait itt lehet követni. Ez pedig a WHO, az Egészségügyi Világszervezet angol nyelvű oldala.

Olvasd el ezt is!

Találd meg, mit irányíthatsz

Sokunk számára a kontroll elvesztése a legijesztőbb, nem tudjuk a vírus ellen beoltatni magunkat, nem tudjuk mikor fog tetőzni és mikor lesz vége. Az egészben van egyfajta véletlenszerűség, amihez ilyen komoly dolgokban nem vagyunk hozzászokva. Ezért aztán tanácsos inkább arra fókuszálni, amit tudunk irányítani. Amint elkezdünk szorongani, végiggondolni, mi az, amit mi meg tudunk tenni. Emlékeztessük magunkat arra, hogy a járvány terjedésével kapcsolatban a két leghatékonyabb dolog a gyakori, alapos kézmosás és az, ha otthon maradunk, kizárólag halaszthatatlan okokból hagyjuk el azt. Ha pedig valamely tünetet (láz, nehéz légzés, száraz köhögés) észleljük magunkon, hívjuk fel telefonon a háziorvosunkat. Ezek a legpraktikusabb és többé kevésbé irányításunk alatt tartható lépések. Ha jelentkeznének rajtunk a tünetek, akkor pedig forduljunk ismét a biztos tények felé, ilyen például az is, hogy az emberek többsége enyhe tüneteket produkál a vírus lefolyása alatt.

Relaxáció

Előfordulhat persze, hogy a tények és praktikumok ismeretében is szorongani kezdünk. Ilyenkor jó ötlet relaxációs gyakorlatokat végezni, rengetegfélét találhatunk az interneten, de már a legalapabb hasi légzés és mélylégzés is sokat segíthet.

Bárhol el lehet végezni például azt a gyakorlatot melynek lényege négy másodpercen keresztül az orron át való belégzés, majd négy másodpercen keresztül a szájon való kilégzés, majd ezek felváltott ismétlése, ameddig szükséges.

A figyelemelterelés szintén hasznos, például, ha a kedvenc dalodat elkezded hangosan énekelni. (Használd ki a home office eme előnyét, ha már te is otthonról dolgozol!)

Sőt, naplót írni, vagy csak kiírni magadból a nap végén/elején a félelmeidet is sokat segíthet.

Olvasd el ezt is!

Beszéld vagy ne beszéld ki aggodalmaidat

Figyeld meg, hogy a szorongásod kötődik-e a járványról való beszélgetésekhez vagy éppen azok hiányához. Ha úgy érzed, hogy egyedül, némán mész bele a negatív spirálba, akkor inkább beszéld ki a félelmeidet egy hozzád közel álló személlyel. Ha viszont pont az ellenkezőjét tapasztalod magadon, azt, hogy a munkatársaid, szeretteid másról sem tudnak beszélni, mint a legfrissebb (ál)hírekről a betegséggel kapcsolatban és ez okoz nálad szorongást, kérd meg őket kedvesen, hogy a jelenlétedben szüneteltessék a témát. Jogodban áll megvédeni a lelki békédet.

Galéria / 5 kép

Így készíts kézfertőtlenítőt házilag!

Megnézem a galériát

Videók

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Promóciók

A fürdőruha, amiben istennőnek érezheted magad

Kép
Életmód

Így gyógyítja a testet és a lelket a Palo Santo füstölő: minden negatív energiát elűz a házadból

A Palo Santo füstje tisztít, nyugtat és gyógyít a hagyományok szerint. Íme minden, amit érdemes tudnod róla!

Kép
Életmód

5 nyomós ok, hogy miért ne telefonozz elalvás előtt

Tisztább lesz a bőrünk, ha elalvás előtt telefon helyett egy könyvet emelünk fel az éjjeliszekrényről? Mutatunk 5 okot, amiért telefon helyett inkább az olvasást válaszd!

Kép
Stílus

Jött, látott és hódított! Ezért az olcsó hatású cipőtrendért bolondulnak most az influencerek

Egykoron úgy gondolták, hogy még a jó ízlés határait sem üti meg, most pedig egyre több rajongót szerez magának ez az új életre kelt cipőtrend.

Kép
Sztárok

Alighanem ez az idő év legstílusosabb sajtóturnéja! A Dűne: Második rész bemutatói szinte tobzódnak az emlékezetes divatpillanatokban

A Dűne: Második része körül nemcsak a sztori, de a szettek miatt is nagy a sajtófelhajtás. Neked melyik szett volt kedvenced?

Kép
Életmód

6 mesés szobanövény, ami nem zöld: ezekkel behozhatod a tavaszt a lakásodba

Ha imádod a szobanövényeket, de a zöldre egy kicsit ráuntál, ezeket a színpompás, pazar növénycsodákat imádni fogod!

Kép
Életmód

15 színész, aki meg akarta öletni saját karakterét

Nem voltak megelégedve a nekik írt sztorival, vagy egyszerűen csak belefásultak a munkába. De nem mindenki érte el a célját.