Sokkoló! Howard Hughes egyik legemlékezetesebb sikerfilmje, ami 3 éven át készült és 4 emberéletet követelt

Sokkoló! Howard Hughes egyik legemlékezetesebb sikerfilmje, ami 3 éven át készült és 4 emberéletet követelt
Forrás: United Artists
Facebook
Twitter
Pinterest

Howard Hughes valahol azért biztosan sejtette, hogy nem kis fába vágja a fejszéjét.

Howard Hughes neve sokatoknak lehet ismerősen cseng, ugyanis a Martin Scorsese által rendezett 2004-es Aviátor című filmben Leonardo DiCaprio alakította őt. A 20. század egyik legsokoldalúbb iparmágnása volt, aki múlhatatlan szenvedéllyel rajongott a repülés iránt, miközben arra is jutott ideje, hogy a filmgyártásból is kivegye a maga legkreatívabb részét.

Na de kezdjük is az elején!

Édesapja, Howard R. Hughes Sr. sikeres feltaláló volt, nagybátyja, Rupert Hughes pedig híres regény- és forgatókönyvíró. Két ilyen családi minta mellett pedig teljesen érhető, hogy Howard Hughest miért is fűtötte annyira a vágy valami újabb ötlet megalkotása iránt, és miért is rajongott annyira a filmekért, hogy már gyerekként eldöntötte azt, hogy ha felnő, zseniális mozikat alkot majd.

18 évesen, édesapja halála után megörökölte azt a busás mennyiségű családi vagyont, ami bőven elég volt ahhoz, hogy Hollywoodba menjen és álmait követve bele is vesse magát a filmgyártásba. A kezdeti kudarcok után az 1927-es Két arab lovag című filmnek már ő volt a producere, az elkészült alkotás pedig olyan jól sikerült, hogy 1929-ben a Legjobb vígjátékrendezés kategóriában meg is kapta az akkor még gyerekcipőben járó Oscar-díjat.

Majd jött A pokol angyalai című háborús dráma...

A mai napig ezt a filmet tartják Hollywood történetének egyik legkörülményesebb alkotásának. A forgatás 3 éven át tartott, és bár némafilmnek tervezték, annyira elhúzódtak a munkálatok, hogy időközben divatba jött a hangosfilm, így hát újrakezdték a felvételeket, és másik főszereplő hölgyet kerestek, mert az eredetileg kiválasztott norvég-amerikai színésznőnek akcentusa volt - őt végül Jane Harlow váltotta.

Kép
forrás: United Artists

Hughes rendezőként valósághű légifelvételeket szeretett volna, ezért a pilótákat egészen meglepő és veszélyes mutatványokra vette rá. Amikor az egyikük visszautasította a rá bízott feladatot, Howard maga szállt fel a géppel. Ám sajnos lezuhant, és bár szerencsével határos módon túlélte a balesetet, koponyatörést szenvedett, és számos arcműtétet hajtottak végre rajta. Tény és való, hogy a repülőkről készült felvételek talán a legvalósághűbb és legizgalmasabb jelenetek, amiket valaha is képernyőre rögzítettek, de ennek drága ára volt. Három pilóta és egy szerelő hunyt el a mutatványok során.

Az 1927 és 1930 között tartó forgatás közel 3 millió dollárba került. Akkoriban ez olyan sok pénznek számított, hogy bár A pokol angyalai a korai hangosfilmkorszak egyik legtöbb bevételt hozó filmje volt, de még így sem térült meg a rá fordított összeg. Ennek ellenére a korai hang- és színhasználat, valamint az epikus akciófilm műfajának egyik mérföldköveként hivatkoznak rá a mai napig.

És ezt láttad már?

Galéria / 10 kép

10 világhírű film, melynek kész rémálom volt a forgatása

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Életmód

11 eset, amikor a Jóbarátok szörnyen kezelt iszonyúan kényes témákat

A sorozat írói gyakran űztek gúnyt olyan dolgokból, amikből nagyon nem kellett volna. Emlékszel ezekre?

Kép
Sztárok

Mit veszítettél, Piqué? A bizonyíték, hogy Shakira évről évre egyre csak szexibb - FORRÓ FOTÓK

Shakira 46. születésnapja kapcsán egy szuperszexi válogatással készültünk!

Kép
Szépség

Híres magyar nők, akik nem titkolják, hogy plasztikáztattak

Míg régen a végtelenségig tagadták a nők a plasztikai beavatkozásaikat, addig napjainkban ez már egyáltalán nincs így.

Kép
Sztárok

A kor tényleg csak egy szám! Avagy 10 sztárpasi, aki 50 felett sem vesztett szexi külsejéből

A hírességek körében nem egy olyan szexi sztárpasit tartunk számon, aki bizony az ötödik iksz felett sem vesztett szemrevaló külsejéből.

Kép
Sztárok

Imádjuk! SJP bebizonyította, hogy ezt a csúnya mintát igenis lehet stílusosan viselni

Sarah Jessica Parker ruhája egyszerre klasszikus és izgalmas.