Horogválasztás békés halak horgászatához

Horogválasztás békés halak horgászatához
Facebook
Twitter
Pinterest

A horogválasztás alapos megfontolása és helyes kivitelezése döntő faktor lehet a sikeres békéshalas horgászat kapcsán. Legyen a célhalunk éppenséggel a ponty, az amur, a kárász vagy a keszegfélék, a megfelelően kiválasztott horgokkal könnyedén kapásra tudjuk bírni az uszonyosokat, és aztán a fárasztás során sem kell majd halvesztéstől tartanunk.

Rövid bejegyzésünkben a horgok méretéről, a megfelelő forma kiválasztásáról, valamint a szakáll nélküli horgokról ejtünk néhány szót a békéshalas horgászat kapcsán.

Amikor a méret nagyon is lényeges

Meglepően sok esetben maradhatunk kapás nélkül mindössze azért, mert túlságosan nagy horgon kínáljuk fel a halaknak szánt csalit. Persze a szélsőségesen kicsi horgok használatának is megvan a maga hátránya, mégpedig fájdalmas halvesztések formájában a fárasztások során.

Komoly jelentősége van tehát a méretnek a horogválasztást illetően. Hogy mi alapján tegyük le a voksunkat a kisebb, közepes, illetve a nagyobb kampók mellett?

Először is legyünk tisztában azzal, hogy mekkora halakra számíthatunk. A kisebb keszegfélék horgászatához nem lesz szükségünk vastag húsú horgokra, mert a vékonyabb változatok is megtartják majd a halat. Ha van esély a darabosabb példányok kifogására is, akkor mehetünk feljebb a mérettel.

Vegyük figyelembe a víz hőmérsékletét is. Lehűlő tavakban és folyókban rendszerint finnyásan kapnak az uszonyosok, így mindenképpen finomítanunk kell a végszereléken.

Figyeljünk oda a megfelelő kialakításra

Az sem mindegy, hogy az általunk bevetni kívánt horog formája mekkora ívet ír le. A leginkább optimális változat függ a felkínált csali jellegétől, valamint a megfogni kívánt halak szájának a vastagságától is.

A Damil.hu-nál kapható gömbölydedebb, ívesebb horgokat rendszerint a pontyhorgászat során szokás alkalmazni. Ezekkel a változatokkal ugyanis gond nélkül fel tudunk kínálni akár több szem kukoricát, illetve nagyobb szemű bojlikat és pelleteket is.

A hosszúszárú, kevésbé kerekded horgokat pedig leginkább a keszeghorgászok szokták felkötni a zsinór végére. A csontkukacok, a giliszta, valamint a szúnyoglárva feltűzéséhez teljesen felesleges volna a nagyívű kampó, a hosszabb szár és a vékony hús jobb választás erre a célra.

Szakállal vagy szakáll nélkül

Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a szakáll nélküli horgok alkalmazása. Mivel ezek a változatok sokkal kisebb sérülést okoznak a halak száján, ezért sok horgászegyesületnél előírásként határozták meg az alkalmazásukat.

Ugyanakkor a szakáll nélküli változatok használata során kalkuláljunk azzal is, hogy a szakáll hiánya kevésbé fogja a halat horgon tartani fárasztás közben. Bánjunk tehát óvatosan a megakasztott pikkelyessel, hogy el tudjuk kerülni a fájdalmas halvesztést.

Tovább olvasok
Kép
Sztárok

Szabályok, amiket Diana hercegné és Meghan Markle is megszegtek

Diana hercegné és Meghan Markle egyaránt híresek arról, hogy időnként megszegik a királyi család szabályait. Most összegyűjtöttünk néhány szabályt, ami ellen mindketten fellázadtak már.

Kép
Vegyélhazait

Lakatos Márk: 12+1 szuper ötlet karácsonyra a #vegyélhazait csoportból

Megnyílt a #vegyélhazait online adventi vására. Válogass hazai alkotók kincseiből, és lepd meg vele szeretteidet karácsonyra!

Kép
Badass

„Tudni kell szeretni magunkat smink és photoshop nélkül is” - Ördög Ivett transzaktivista

Ördög Ivett egész eddigi élete azt bizonyítja, hogy van karrier az előbújás után is, sőt nem is akármilyen. Ízig-vérig nő, pedig csak két éve váltott nemet, és ma magasabb beosztásban, magasabb fizetésért dolgozik, mint azelőtt.

Kép
Sztárok

Botrány: Sia visszatért, de ennek nem mindenki örül

Már a premier előtt botrányt okozott a rendezőként visszatért énekesnő, Sia első filmje

Kép
Shopping

Jótékony művészet: magyar művészek alkotásaival segíti a Levis az Autistic Artot

Remek lehetőség az adományozásra a divat szerelmeseinek!

Kép
Életmód

Minden, amit a divat jövőjéről tudni akartál - azt magától Anna Dello Russotól is megtudhatod!

Fenntartható és környezettudatos divatipar? Már nem lehetetlen! Tudj meg róla többet te is a Budapest Fashion & Tech Summiton!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem